Tog i landskab
Kirjoittanut:
Nina Azoulay, VR:n haastattelu: Outi Rönnqvist

Yöjunat palaavat Euroopan raiteille

Yhä useampi eurooppalainen valitsee lentomatkan sijaan junan lähtiessään muualle Eurooppaan. Suomessa ajetaan kymmeniä yöjunavuoroja viikoittain, mutta kysynnän kasvaessa myös eurooppalaiset rautatieyhtiöt lähtevät uusille reiteille. Itävaltalainen ÖBB investoi äskettäin yöjuniin 1,5 miljardia euroa.

Eurooppa
Näkemys

Vaikka Suomessa yöjunien suosio on jatkunut tasaisena, Kööpenhaminasta lähti yöjuna matkaan viimeistä kertaa vuonna 2014. Deutsche Bahn puolestaan lopetti kaikki yöreitit ja myi makuuvaunut pois vuonna 2016. Vuotta myöhemmin lakkasi kulkemasta myös yksi Ranskan viimeisistä yöjunista, legendaarinen sininen Pariisi–Nizza-juna. Kehityssuunta oli sama suurimmassa osassa Eurooppaa: yöjunia pidettiin vanhentuneina ja kannattamattomina jäänteinä menneisyydestä. Halpalennot ja lyhyet matka-ajat olivat tulevaisuutta.

Suunta on kuitenkin taas kääntymässä. Yöjunien lakkauttaminen sai junien kannattajat koko mantereella protestoimaan eurooppalaisen Back-on-Track-järjestön johdolla. Kun lisäksi ilmasto- ja ympäristöasiat ovat nyt pinnalla, yhä useammat ovat alkaneet uudelleen harkita junalla matkustamista.

Itävallan kansallinen rautatieyhtiö ÖBB osti 42 Deutsche Bahnin käytöstä poistamaa makuuvaunua, kun yöjunien liikennöinti päättyi Saksassa. Viime vuonna ÖBB ilmoitti, että yöjunat palaavat nyt Euroopan raiteille. Matkustajamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti, ja yhtiö on allekirjoittanut Siemens Mobilityn kanssa sopimuksen kahdeksan päiväjunan ja 13 yöjunan ostosta. Kaupan arvo on 1,5 miljardia euroa, ja sen myötä Euroopan raiteilla kulkee vuonna 2022 entistä parempia upouusia junia.

– Vahvistamme johtoasemaamme näissä matkoissa Euroopassa, kun saamme Nightjet-junamme lisäksi uusia junia, totesi ÖBB:n toimitusjohtaja Andreas Matthä kaupan yhteydessä.

I Sverige har regeringen øremærket 50 millioner kroner til at skabe bedre togforbindelser til resten af Europa. Sammen har 63.000 danskere og svenskere skrevet under på et ønske om at få nattoget tilbage.
Ruotsin hallitus on varannut 50 miljoonaa kruunua (4,7 miljoonaa euroa) parempien junayhteyksien luomiseksi muuhun Eurooppaan. Kaiken kaikkiaan 63 000 tanskalaista ja ruotsalaista allekirjoitti vetoomuksen yöjunien takaisin saamisesta.

Kiinnostus kasvaa koko Euroopassa

Kiinnostus yöjunia kohtaan kasvaa kaikkialla Euroopassa. Ruotsin hallitus on ilmoittanut, että ilmastoystävällinen matkustaminen on tehtävä helpommaksi. Hallitus varasi huhtikuussa 50 miljoonaa kruunua (4,7 miljoonaa euroa) liikennejärjestelmän uudistamiseen.

– Vielä on liian aikaista ottaa kantaa siihen, mitkä Euroopan kaupungit tulevat kyseeseen. Toivomme nyt, että Kuljetushallitus ryhtyy selvittämään tätä. Tavoitteena on, että yöjunia liikennöidään useisiin Euroopan kaupunkeihin, Ruotsin infrastruktuuriministeri Tomas Eneroth totesi tuolloin.

Swiss Federal Railways ilmoitti toukokuussa harkitsevansa makuuvaunujen liikenteeseen ottamista uudelleen – 10 vuotta aiempien yöjunien lopettamisen jälkeen. Ilmoituksen taustalla ovat ympäristöasiat, kysynnän kasvu ja lisääntyneet poliittiset paineet. ÖBB neuvottelee Amsterdamissa hollantilais-itävaltalaisesta yöjuniin liittyvästä yhteistyöstä, ja Englannissa avattiin keväällä uusia yöreittejä Lontoon ja useiden Skotlannin kaupunkien välillä.

Salla Ketola
Salla Ketola, VR:n myynti- ja asiakaskokemusjohtaja. Kuva: VR

Yöjunalla Lapin reissulle, päiväjunalla kaupunkiin

Suomessa ajetaan yhä viikoittain useita kymmeniä yöjunavuoroja.

– Yöjuna on suosittu tapa matkustaa etenkin Lappiin. Pitkän ajomatkan sijaan loma alkaa jo laiturilta ja matkalla voi rentoutua omassa junahytissä nauttien vaikkapa ravintolavaunun antimia. Aamulla herää paikan päällä hyvin levänneenä ja voi jatkaa matkaa bussilla tai omalla autolla, jos sen ottanut mukaan, myynti- ja asiakaskokemusjohtaja Salla Ketola VR:ltä kertoo.

Ylipäätään junaliikenteen suosio on kasvanut Suomessa jo muutaman vuoden ajan. Kuluneena vuonna yöjunien kysyntä on kasvanut jopa 16 %:lla viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna kotimaan kaukoliikenteen junamatkat lisääntyivät viidellä prosentilla ja heinäkuussa 2019 kotimaan kaukoliikenteen matkat kasvoivat huimat 13 % edellisvuoden vastaavasta.

– Matkustusmäärät ovat kasvaneet suurien kaupunkien välillä, ja vaikuttaisi sieltä, että ilmastokeskustelu tukee junaliikennettä, Ketola toteaa.

– Olemme VR:ssä myös pyrkineet vauhdittamaan kysyntää muun muassa edullisemman hinnoittelun ja asiakaslähtöisemmän reittitarjonnan avulla. Lisäsimme viime vuonna aikatauluihin 128 uutta viikottaista junavuoroa ja tänä vuonna kasvatamme tarjontaa edelleen runsaasti. Olemme myös yhteistyössä asiakkaiden kanssa kehittäneet junien palveluja sekä tarjoiluja, ja meillä on parhaillaan käynnissä kaikkien ravintolavaunujen, Ekstra-luokkien ja hyttien uudistus. Myös Helsingin ja Pietarin välillä kulkevien Allegro-junien sisustus uudistui, hän jatkaa.

– Nopeutettujen matka-aikojen ansiosta junamatkailusta on pitkistä etäisyyksistä huolimatta tullut Suomessa hyvä vaihtoehto autoilulle ja lentämiselle. Junalla pääsee sujuvasti keskustasta keskustaan ja matka-ajankin voi hyödyntää työntekoon tai lukemiseen. Uudistamme parhaillaan digitaalisia myyntikanaviamme ja lippuautomaattejamme, jotta matkalippujen ja lisäpalveluiden ostaminen olisi asiakkaille mahdollisimman helppoa, Ketola summaa.

Matkatoimistot valmiina

Back-on-Track-järjestö tekee työtä saadakseen yöjunat jälleen Euroopan raiteille. Järjestön tanskalainen aktivisti Poul Kattler iloitsee siitä, että kiinnostus yöjunia kohtaan kasvaa.

– Etenkin täällä Pohjois-Euroopassa näkyy, että kiinnostus lentämisen vaihtoehtoja kohtaan on lisääntynyt myös pitkillä matkoilla. Junamatkailuun keskittyvien Facebook-ryhmien suosio on kasvanut räjähdysmäisesti Ruotsissa ja Norjassa. Yhä useammat yritykset tarjoavat tuotteita, jotka vastaavat uusiin matkustamistoiveisiin, hän sanoo.


 

Flere rejsebureauer er klar til at sende deres gæster af sted med tog i stedet for fly, så snart der er bedre togforbindelser ned gennem Europa
Useat matkatoimistot ovat valmiita tarjoamaan junamatkoja lentojen sijasta heti kun junayhteydet Euroopassa ovat parantuneet.

Yksi näistä matkatoimistoista on Spies, joka on yli 50 vuoden ajan lennättänyt aurinkoa kaipaavia pohjoismaalaisia etelään. Syksyllä se kuitenkin lähtee testaamaan charterjunamatkaa Sveitsiin. Poul Kattler toteaa silti, että juuri tämä matka kuvastaa niitä suuria haasteita, joita Euroopan junaliikenteeseen kohdistuu nykyään. Spiesin asiakkaiden on vaihdettava junaa viisi kertaa 19 tuntia kestävän matkan aikana ennen kuin he saapuvat Baseliin.

– Spies sai osakseen paljon pilkkaa ja sen junamatkaa pidettiin uhkarohkeana. En itsekään uskaltaisi pyytää ketään lähtemään tällaiselle matkalle, sillä ihmisen pitäisi olla lähestulkoon junanörtti tai intohimoinen ilmaston ystävä, jotta hän jaksaisi vaihtaa junaa niin monta kertaa, Kattler toteaa.

– Tässä valossa markkinat eivät vieläkään ole kypsät pitkille junamatkoille. Matkatoimistot ovat kuitenkin kiinnostuneita. Kunhan yöjunien reitit Euroopassa ovat jälleen houkuttelevat, uskon vakaasti, että moni matkatoimisto ottaa ne tarjontaansa, hän jatkaa.

Kattler toivoo myös, että Ruotsin hallituksen yöjuniin liittyvä hanke vauhdittaa kehitystä muissakin Pohjoismaissa.

Back-on-Track

Back-on-Track on eurooppalainen järjestö, joka edistää kansainvälisten ja Euroopan sisäisten matkustajajunien sekä erityisesti yöjunien kehittämistä. Toiminta perustuu innokkaiden vapaaehtoisten työhön. Järjestö on viime vuosina järjestänyt mielenosoituksia, väittelyitä ja tapaamisia poliitikkojen, virkamiesten sekä rautatieyhtiöiden edustajien kanssa.

Vuonna 2018 tanskalainen aktivisti Poul Kattler luovutti Tanskan liikenneministerille adressin, jonka allekirjoittaneet 42 000 tanskalaista ja ruotsalaista haluavat yöjunat takaisin. Sen jälkeen allekirjoitusten määrä on noussut 63 000:een.

Lähde: Back-on-track

Hos DSB mærker underdirektør Aske Wieth-Knudsen en stor stigning på de internationale togrejser. Foto: DSB
Apulaisjohtaja Aske Wieth-Knudsenin mukaan DSB:n kansainvälisten junamatkojen myynti on kasvanut merkittävästi. Kuva: DSB

Interrail kaksinkertaistaa myynnin

Myös tanskalaisen DSB:n kansainvälisten lippujen myynti on nousussa. DSB:n kansainvälisistä lipuista vastaavan yksikön apulaisjohtaja Aske Wieth-Knudsenin mukaan tavallisissa lipuissa kasvua on ollut viimeisen vuoden aikana 11 prosenttia, mutta Interrail on ollut varsinainen yllättäjä.

– Interrail-lippujen myynti on kasvanut vuoden 2019 tammi-kesäkuussa 50 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Lippuja myytiin tämän vuoden alkupuoliskolla enemmän kuin koko vuoden 2017 aikana. Interrail on perinteisesti ollut nuorten ihmisten matkustustapa. Kiinnostavinta on siksi se, että Interrail-lippujen myynti aikuisille ja senioreille on kasvanut eniten. He matkustavat junalla sekä kaupunkilomalle Nizzaan että perhelomalle Gardajärvelle, Wieth-Knudsen valaisee.

Kysynnän vahvasta kasvusta huolimatta DSB ei suunnittele yöjunien palauttamista liikenteeseen. Sen sijaan yhtiö pyrkii laajentamaan yhteistyötä naapurimaiden kanssa, jotta kansainvälisten matkojen ostamisesta ja suunnittelusta tulisi nykyistä helpompaa ja selkeämpää. Lisäksi se investoi entistä mukavampiin juniin, jotta Kööpenhaminasta ja Aarhusista Hampuriin tehtävien junamatkojen määrä kasvaisi. Hampuri on keskeinen liikenteen solmukohta, josta lähtee luotijunia ja yöjunia muualle Eurooppaan.

Ennen Fehmarnin tunnelin valmistumista DSB:llä on päivittäin 2–4 suoraa yhteyttä Hampuriin Aarhusista ja Kööpenhaminasta. Kun tunneli avataan, DSB:n vuoroja on tarkoitus liikennöidä kahden tunnin välein.

– En voi luvata, että yöjunat alkavat kulkea uudelleen. Olemme erittäin avoimia yhteistyölle muiden kanssa, mutta tällä hetkellä meillä itsellämme ei ole lepo- tai makuuvaunuja, Wieth-Knudsen toteaa.

– Emme ryhdy hankkimaan niitä, koska se merkitsisi todella suurta investointia melko harvoihin junavuoroihin. Sitä ei oikein voi pitää kannattavana. Emme halua, että meille koituu taloudellisia tappioita, jotka heikentäisivät muiden tuotteidemme laatua ja hintoja, hän lisää.

– Yöjunien suhteen olemme riippuvaisia yhteistyöstä, ja suunnitteluyksikkömme on käynyt keskusteluja ulkomaisten yhteistyökumppanien kanssa. Suhtaudumme avoimesti siihen, että ruotsalaiset tai muut haluavat liikennöidä makuuvaunuja Kööpenhaminaan, mutta emme pysty vastaamaan tähän haasteeseen yksin, hän lisää.

Salget af interrailbilletter går i en stejl kurve opad hos DSB og flere familier og seniorer rejser på ferie i Europa med toget
DSB:n Interrail-lippujen myynti kasvaa jyrkästi. Entistä useammat perheet ja seniorit matkustavat lomalle Eurooppaan junalla.

Junia verotetaan raskaimmin

Poul Kattlerin mukaan juuri taloudelliset haasteet ovat suurin este sille, että yöjunia saataisiin lisää ja yhä useammat eurooppalaiset vaihtaisivat lentomatkan junaan. Yksi syy on se, että ilmailuala on EU:ssa vapautettu arvonlisä- ja polttoaineverosta, mutta junamatkoja verotetaan kovemmin.

– Tämä on ironista, sillä se tarkoittaa, että kaikista vastuullisimmasta ja ilmastoystävällisimmästä matkustustavasta eli junalla matkustamisesta peritään eniten veroa. EU:ssa on taidettu ymmärtää asiat jotenkin väärin. Tarvitaan väliaikaista tukea, jotta kansainväliset junat saadaan jälleen raiteille, Poul Kattler sanoo.

Myös investoinnit uusiin juniin ovat haasteellisia. Hänen mukaansa nykyaikaista yöjunakalustoa on käytössä vain vähän.

– Venäläiset ovat investoineet yöjuniin, ja heillä on uusin kalusto. Eurooppalaiset rautatieyhtiöt eivät ole ÖBB:tä lukuun ottamatta panostaneet tälle osa-alueelle. Ongelmana on se, että yöjunakalusto on kallista ja että rautatieyhtiöt yleensä saavat sopimuksen jollekin reitille vain muutamaksi vuodeksi. Kalustoon investointi on suuri riski, kun investointien kuolettamiseen voi kulua 20 vuotta ja liikennöintisopimus saatetaan saada vaikkapa vain seitsemäksi vuodeksi. Pienille yhtiöille tällaiset hankinnat ovat epärealistisia, vaikka ne haluaisivatkin lähteä mukaan, Kattler sanoo.

Junat ja kestävä liikenne paremmin esille EU:ssa

Kansainvälinen lentämistä vastustava Stay Grounded  järjestö tiedusteli ennen toukokuun europarlamenttivaaleja kaikilta ehdolla olevilta puolueilta niiden suhtautumista lento- ja junaliikenteeseen. Kaikki puolueet suhtautuvat myönteisesti junaliikenteen parantamiseen, ja monet puolueista ovat valmiita pyrkimään eri liikennemuotojen tasa-arvoisempaan verotukseen. Useat puolueet kuitenkin epäröivät lentopolttoaineen verotuksen kohdalla.

Lähde: Stay Grounded

Back-on-Track pyrkii siihen, että perustettaisiin kansallinen tai kansainvälinen elin, joka voisi väliaikaisesti toimia leasingyhtiönä tai tukea kehitystä muulla tavalla. Poul Kattlerin mukaan EU:ssa on viime vuosina alettu kiinnittää huomiota rautatieverkostoon, mutta työ etenee hitaasti. Uusi EU-parlamentti saattaa kuitenkin tuoda valoa tilanteeseen. Kattlerin mukaan näkymät ovat todella positiiviset toukokuun vaalien jälkeen, sillä parlamenttiin valittiin useita vahvoja kestävän liikenteen puolestapuhujia. Hän iloitsee myös siitä, että uudet yöjunat lähtevät liikenteeseen Itävallasta vuonna 2022.

– Olen valmiina, jos minut kutsutaan kastamaan joku uusista Kööpenhaminaan liikennöivistä junista samppanjapullon kanssa, hän sanoo.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?