Trade war
Kirjoittanut:
Lasse Karner

Yhdysvaltojen ja Kiinan kamppailu johtuu kauppaa syvemmistä asioista

Donald Trump ja Xi Jinping ovat päässeet yksimielisyyteen muutaman kuukauden hengähdystauosta, mutta maailman kahden suurimman talouden väliset suhteet ovat muuttuneet lopullisesti. Kilpailuasetelmasta tulee pitkäaikainen ja riitaisa.

Näkemys
Kiina
USA

Sotaretoriikka on hiljentynyt ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen. Sekä Kiinan valtiollisen lehdistön että Donald Trumpin Twitter-tilin sävy on muuttunut optimistisemmaksi. Rauhoittumisen on saanut aikaan Kiinan ja Yhdysvaltojen aselepo, josta Trump ja Kiinan presidentti, kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping sopivat taannoisessa tapaamisessaan. Yhdysvallat ja Kiina ovat kiistelleet keskenään lähes koko vuoden. Nyt mailla on noin kolme kuukautta aikaa löytää pysyvä ratkaisu.

Tieto aselevosta otettiin maailman osakemarkkinoilla vastaan helpottuneena. Ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Kauppasodan negatiiviset vaikutukset riippuvat pitkälti siitä, miten kauan se kestää. Näkymät eivät ole valoisat. Yhdysvallat haluaa parantaa amerikkalaisten yritysten toimintaolosuhteita Kiinassa, pienentää kaupan alijäämää ja luoda lisää työpaikkoja kotimaan tuotantosektorille, mikä söisi Kiinan tuotantoa.

Sekä Pekingissä että Washingtonissa aletaan ymmärtää yhä selvemmin, että kauppasotaa on tarkasteltava laajemmassa mittakaavassa. Riippumatta siitä, mistä Trump ja Xi sopivat tavatessaan, kauppaan liittyvät kysymykset ovat vain yksi osa uudenlaista kilpailua maailman johtavan supervallan ja sen nopeasti kehittyvän kilpailijan välillä.

– Tässä ei ole kyse pelkästään kaupasta, vaan paljon muustakin, toteaa Tu Xinquan Pekingin University of International Business and Economics -yliopistosta. Hän toimii dekaanina Institute for WTO Studies -instituutissa. Tu Xinquanin mukaansa Yhdysvallat pyrkii Trumpin johdolla itse asiassa pitämään Kiinan kurissa.

– Yksi Trumpin tavoitteista on hillitä Kiinan kehitystä, mutta miksi suostuisimme siihen? Emme voi antaa oman maamme kärsiä, hän sanoo.

 

"Kiinan talous kärsii pahemmin kuin Yhdysvaltojen, mutta Xillä on käytettävissään enemmän poliittista pääomaa kuin Trumpilla, joten hän kestää tilannetta paremmin"
Syaru Shirley Lin, Hongkongin kiinalaisen yliopiston kansantaloustieteen professori

"Kiina on levoton"

Tauko kauppakiistassa tarkoittaa aluksi sitä, että Yhdysvallat pidättäytyy korottamasta kiinalaistuotteiden tuontitulleja, joita sen oli tarkoitus asettaa 200 miljardin dollarin arvosta. Tullimaksut olisivat muuten nousseet 10 prosentista 25 prosenttiin vuoden alusta. Peking ja Washington tulkitsevat Xin ja Trumpin tapaamista kahdella varsin erilaisella tavalla.

Yhdysvaltojen näkemyksessä korostuu se, että 25 prosentin korotus tulee voimaan muutaman kuukauden kuluttua, jollei amerikkalaisiin merkkituotteisiin liittyvistä rakenteellisista muutoksista päästä yksimielisyyteen. Trumpin hallinto korostaa, että Kiina on suostunut ostamaan huomattavan määrän amerikkalaisia maatalous- ja teollisuustuotteita sekä öljyä. Kiinan näkemyksessä ei juuri puhuta 90 päivän aikarajasta, vaan kuvaillaan ennemminkin, miten osapuolet pyrkivät yhdessä poistamaan tuontitullit kokonaan.

Monet asiantuntijat pitävät näitä erilaisia näkemyksiä huonona merkkinä. Yhdysvaltain ja Kiinan johdon keskinäinen luottamus on Hongkongin kiinalaisen yliopiston kansantaloustieteen professori Syaru Shirley Linin mukaan pohjalukemissa. Professori pitää Xin ja Trumpin tapaamisen tuloksia laihoina, ja hänen on vaikea ymmärtää, miksi kumpikaan osapuolista olisi halukas antamaan periksi.

– Kiina on erittäin levoton tästä tilanteesta. Kun olen keskustellut tästä ihmisten kanssa Pekingissä, kaikki ovat sitä mieltä, että taloudelliset vahingot ovat suuret ja vaikuttavat yhteiskunnan kaikkiin osa-alueisiin. Toinen asia onkin sitten se, miten Xi ratkaisee asian ja saa julkista tukea suunnitelmalleen, Lin sanoo.

– Kiinan talous kärsii pahemmin kuin Yhdysvaltojen, mutta Xillä on käytettävissään enemmän poliittista pääomaa kuin Trumpilla, joten hän kestää tilannetta paremmin, hän jatkaa.

Lyhyellä aikavälillä professori ei kuitenkaan näe aihetta optimismiin.

– Buenos Airesin kokouksessa vasta raapaistiin vähän pintaa. Tämä kauppasota tulee jatkumaan pitkään ja pahenemaan. Kiinalaiset pyrkivät kompromissiin antamalla hieman periksi, ja Yhdysvallat esittää uusia uhkauksia, Lin toteaa.

USChina
Aselevosta huolimatta Kiinan ja USA:n välit ovat muuttuneet pysyvästi.

Tilaukset jäissä

Monien kohdalla vahinko on kuitenkin jo tapahtunut. Tanskalainen Kasper Gelardi joutui aiemmin tänä vuonna lopettamaan yrityksensä toiminnan Kiinassa. Tilanne oli suoraa seurausta kauppasodasta. Hänen yrityksensä myi hiomakoneita puu- ja huonekaluteollisuudelle. Yrityksellä ei ollut myyntiä Yhdysvaltoihin, mutta sen kiinalaisilla asiakkailla puolestaan oli.

– Kauppasota iski meihin pahasti. Kävin kesäkuussa yhdessä yritykseni maahantuojan kanssa seitsemässä suuressa tehtaassa, joilla kaikilla meni silloin hienosti. Jotkut niistä käyttivät jo koneitamme ja tarvitsivat niitä lisää. Kaikki näytti siis todella hyvältä, Gelardi muistelee.

– Kyselin tehtaissa kauppasodasta, ja minulle vastattiin, ettei se vaikuttaisi niihin. Sitten heinäkuussa Trump ilmoitti tuontitullien käyttöönotosta. Tullien kohteena olevien kiinalaisten tuotteiden listalla oli mainittu kaikki puuhun liittyvät tuotteet, hän kertoo.

Kiinalaiset asiakkaat laittoivat tilauksensa jäihin, ja yrityksen odotettu liikevaihto laski lyhyessä ajassa 80 prosenttia. Kasper Gelardin mukaan monet alan yrittäjät ovat kärsineet seurauksista ja siirtäneet tuotantonsa pois Kiinasta.

– Kiinan huonekaluteollisuuteen on kohdistunut paineita jo aiemminkin. Kustannuspaineet ovat olleet useiden vuosien ajan suuret, sillä palkat ovat nousseet ja kaikki on kallistunut. Yhtäkkiä tuotanto onkin paljon halvempaa Kaakkois-Aasiassa. Hyvin monet olivat jo alkaneet siirtää tuotantoaan muualle, hän sanoo.

Tämä kehityssuunta ei ole mikään erillinen ilmiö. Kiinaan ja kansainväliseen kauppaan erikoistuneen sianajotoimisto Harris Brickenin perustajajäsen Dan Harris arvioi, että ulkomaisten yhtiöiden tuotanto Kiinassa alkaa pian supistua, ja uskoo tämän suuntauksen jatkuvan useiden vuosien ajan.

–Todella suuretkin elektroniikkayhtiöt etsivät parhaansa mukaan vaihtoehtoisia tuotantomahdollisuuksia. Tilanne ei vaikuta pelkästään amerikkalaisiin yrityksiin eikä vain niihin asiakkaisiimme, jotka vievät tuotteitaan Yhdysvaltoihin. Yleisesti ajatellaan, että liiketoiminnan harjoittamisesta Kiinassa on tullut liian hankalaa ja epävarmaa, Dan Harris kommentoi.

Kauppasodan vaiheet

 • Yhdysvaltain viranomaiset alkoivat viime vuoden aikana selvittää laillisia mahdollisuuksia ottaa käyttöön uusia tullimaksuja useilla sektoreilla.
 • Tämän vuoden alussa Yhdysvallat otti käyttöön 30 prosentin tullin aurinkopaneeleille ja pesukoneille. Kiinan osuus niiden maailmanlaajuisesta tuotannosta on noin kaksi kolmasosaa.
 • 1. maaliskuuta Donald Trump toteutti aiemmat uhkauksensa korottaa teräksen tullia 25 prosenttia ja alumiinin 10 prosenttia. Kiina vastasi korottamalla 128 amerikkalaisen tuotteen tullia. Korotus vastaa Kiinan teräksen ja alumiinin Yhdysvaltoihin suuntautuvan viennin arvoa.
 • Päivää myöhemmin Washington ilmoitti aikovansa asettaa 25 prosentin tullit noin 50 miljardin dollarin edestä vuosittain tuoduille kiinalaistavaroille.
 • Kiinalaisten uhattua vastaiskulla Trump pyysi kesäkuussa kauppaedustajaansa tutkimaan mahdollisuutta asettaa 200 miljardin dollarin edestä tulleja uudelle ryhmälle kiinalaistuotteita.
 • 6. heinäkuuta asetettiin tuontitullit kiinalaistuotteille, joita tuodaan maahan 34 miljardin dollarin edestä. Myöhemmin heinäkuun aikana Trump totesi eräässä haastattelussa olevansa valmis perimään tuontitullia kaikista kiinalaisista tuotteista.
 • Elokuussa tullit laajenivat vielä 16 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin, jolloin Washingtonin maaliskuussa ilmoittama 50 miljardin dollarin tavoite tuli täyteen.
 • Kiina on luvannut vastata samalla mitalla. Kuukautta myöhemmin kauppasota kiristyi pahimmilleen, kun Yhdysvallat asetti tullin Kiinasta Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille, joiden arvo oli 200 miljardia dollaria. Tullin suuruus on 10 prosenttia, ja se oli tarkoitus nostaa 25 prosenttiin 1. tammikuuta.
 • Donald Trump ja Kiinan Xi Jinping tapasivat joulukuussa 2018 G20-maiden kokouksen yhteydessä Buenos Airesissa. He pääsivät silloin yksimielisyyteen väliaikaisesta aselevosta.
   

Trumpin vaatimuksia on vaikea täyttää

Tällä välin molemmat osapuolet valmistautuvat uusiin tiukkoihin neuvotteluihin. Yhdysvaltain neuvottelijoiden johtohahmo on 70-vuotias Robert Lighthizer. Hän toimii Donald Trumpin kauppaedustajana ja on jo pitkään halunnut saada välit selviksi Kiinan kanssa.

– Meillä on selvästikin krooninen ongelma Kiinan kanssa, hän totesi viime kesänä ollessaan Yhdysvaltojen senaatin kuultavana.

Lighthizer on niiden juridisten ja hallinnollisten toimenpiteiden pääarkkitehti, joihin Donald Trumpin tullimaksujen avulla harjoittama painostus perustuu. Hänen pitkän aikavälin strategiansa ei tähtää pelkästään siihen, että Kiina ostaisi enemmän amerikkalaisia tuotteita. Hänen mielestään Kiinaa ei olisi koskaan pitänyt ottaa Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi, ja hän näkee Kiinan harjoittaman valtiokapitalismin uhkana.

Tämä koskee muun muassa Kiinan valtionhallinnon kansallista Made in China 2025 -ohjelmaa, jonka avulla maa pyrkii varmistamaan tulevaisuutensa kehittämällä kymmentä valikoitua teollisuudenalaa, joihin kuuluvat esimerkiksi robottiteknologia, tekoäly ja suurnopeusjunat. Johtavat valmistajat saavat halpoja lainoja ja resursseja, mutta valtio huolehtii myös yritysmaailman ja tutkijayhteisön asiantuntemuksen yhdistämisestä ja kehittämisestä.

Kiinalla on nykyään varaa ostaa teknologiayhtiöitä ulkomailta, jos kehitys etenee kotimaassa liian hitaasti, joten Kiinan teknologiasektori on hyvää vauhtia nousemassa maailman vahvimmaksi. Eikä Made in China 2025 -ohjelma tähtää pelkästään kilpailukyvyn parantamiseen vaan alan johtoasemaan.

Tu Xinquan painottaa kuitenkin, että Kiina aio neuvotella yleisestä teollisuuspolitiikastaan ja taloudellisesta rakenteestaan.

– Yhdysvaltain media ei saa Kiinaa muuttamaan poliittista eikä taloudellista malliaan. Voimme parantaa malliamme ja avata rajojamme lisää, mutta on liian paljon pyydetty, että luopuisimme kokonaan tavastamme tehdä asiat. Kiinan on erittäin vaikeaa täyttää Trumpin vaatimukset, hän sanoo.

Nordean päästrategin näkemys

Antti Saari10.1.2019 Nordean päästrategi Antti Saari neuvoo sijoittajia pitämään osakkeet peruspainossa ja suosimaan kehittyvien markkinoiden osakkeita, vaikka kauppasodan näkymät ovatkin epävarmat.

Sijoittajat hätkähtävät aina, kun Donald Trump julkaisee jotakin Twitterissä. Viime vuoden loppupuolella kaikki tweetit tulkittiin pahimman mukaan, kun taas tänä vuonna tunnelin päässä on nähty valoakin. Tammikuun aikana Kiinan ja Yhdysvaltain välisissä kauppaneuvotteluissakin on edetty, mikä on osaltaan tukenut markkinoita.

– Maailman kahden suurimman talouden välinen kauppanahistelu on syystäkin kiinnittänyt sijoittajien huomion. Välittömästä ongelmasta eli tulleista voidaan hyvinkin päästä yli, mutta muilta osin tilanne pysyy luultavimmin jännittyneenä vielä pitkään, Saari sanoo.

Hän kehottaa kuitenkin sijoittajia katsomaan lyhyen aikavälin heilunnan yli ja keskittymään perustekijöihin. Vaikka näkymät tällä hetkellä ovat sumeat, on osakkeiden suunta luultavammin ylös- kuin alaspäin seuraavan vuoden tähtäimellä. Pidemmällä aikajänteellä niiden tuottonäkymät ovat selvästi paremmaat.

– Neuvomme toistaiseksi pitämään osakkeita peruspainossa, kun sijoittajat setvivät talouskuvan ja rahapolitiikan muutoksia sekä kauppasodan näkymiä. Jos tilanne vakautuu, tulee sijoitusvuodesta erinomainen, mutta riskit ovat tällä hetkellä koholla. Suosimme osakemarkkinoilla kehittyviä markkinoita, vaikka ne ovatkin olleet paineessa kauppasotahuolten ja Kiinan kasvun hidastumisen takia. Kiina on kuitenkin osoittanut olevansa valmis elvyttämään riittävästi, jotta talouskehitys tasaantuu kauppasodasta riippumatta, Saari toteaa.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?