Graph
Kirjoittanut:
Jan Telford ja Antti Saari

Vuoden ensimmäinen puolisko tarjosi mahtavia tuottoja, mutta riskit ovat ennallaan

Sijoittajia palkittiin alkuvuonna runsailla tuotoilla, kun rahastomarkkinat nousivat voimakkaasti viime vuoden lopun pörssilaskujen jälkeen. Kuluvan vuoden toisella puoliskolla kurssit ovat jälleen heilahdelleet voimakkaasti. Kysyimme Nordean päästrategilta, millaiset markkinoiden näkymät ovat nyt loppuvuoden osalta.

Osakemarkkinat
Aktiivinen salkunhoito
Korkosijoitukset
Säästäminen
Riski

Vuoden alkaessa sijoittajien odotukset olivat vaisut. Taustalla oli viime vuoden lopulla markkinoita ympäri maailman ravistellut raju kurssilasku sekä kasapäin taloudellisia ja poliittisia uhkakuvia. Nämä toisaalta loivat tummia pilviä sijoitusmarkkinoille, mutta toisaalta jättivät myös hyvin tilaa myönteisille yllätyksille.

Talouden kasvuvauhti näyttää edelleen hidastuvan. Euroopassa näin näyttää käyvän erityisesti Saksassa, joka on perinteisesti tunnettu alueen talouden veturina. Tämän lisäksi kauppapoliittiset jännitteet varsinkin USA:n ja Kiinan välillä sekä lähestyvä Brexit luovat epävarmuutta markkinoille aika ajoin. Aivan viime viikkoina myös EU:n ja neljän Etelä-Amerikan maan muodostaman Mercosur-kauppavyöhykkeen välinen vapaakauppasopimus, josta osapuolet pääsivät periaatetasolla sopuun aiemmin kesällä, on vaakalaudalla. Esimerkiksi Ranska on uhannut estää sopimuksen voimaantulon, koska Brasilian hallintoa on syytetty toimettomuudesta Amazonin sademetsäpalojen sammuttamisessa.

Sen sijaan keskuspankit eivät viime vuodesta poiketen enää viesti rahapolitiikan kiristymisestä vaan päinvastoin elvytyksestä. Pohjois-Amerikassa Fed laski heinäkuun lopulla ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen. Euroopassakaan ei odoteta tälle vuodelle  koronnostoja, ja EKP:n ohjauskorko on pysynyt ennallaan nollassa. Kiinassa puolestaan maan hallitus on tukenut infrastruktuuri-investointeja sekä pankkien luotonantoa.

Peilikuva vuoden lopusta – ja enemmän

Rahastomarkkinoilla kontrasti viime vuoteen on valtava, sillä vuoden 2019 alkupuoliskolla kaikki Nordean rahastot kautta omaisuuslajien päätyivät plussan puolelle. Alkuvuoden aikana tuottoja saatiin laajalla rintamalla sen verran, mitä loppuvuodesta menetettiin – monilta osin enemmänkin.

Kaikkein eniten tuottivat Eurooppaan ja Itä-Eurooppaan sijoittavat osakerahastot. Niin ikään Pohjois-Amerikan, Kiinan ja kehittyvien markkinoiden rahastot kasvattivat arvoaan yli 15 prosenttia. Lähestulkoon yhtä hyvin kehittyivät myös Suomeen ja Pohjoismaihin sijoittavat rahastot.

Korkopuolella vahvimmin menestyivät kehittyville markkinoille sekä riskiyrityslainoihin sijoittavat rahastot. Myös euroalueen valtionlainat tuottivat hyvin. Sekä osake- että korkomarkkinoille sijoituksensa vaihtelevin painotuksin hajauttavat Nordean yhdistelmärahastot pärjäsivät nekin erinomaisesti. Näistä osakepainotteiset rahastot ylsivät jopa kaksinumeroisiin tuottolukuihin.

Vuoden toisella puoliskolla kurssit ovat jälleen heilahdelleet voimakkaasti useilla markkinoilla, kun edellä mainitut riskit ovat nousseet säännöllisesti esille ja saaneet uusia muotoja. Miten sijoittajan sitten pitäisi suhtautua tulevaan, kun takana on reipas kurssinousu ja sitä seurannut edestakaisin sahaaminen? Nordean päästrategi Antti Saari vastaa.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?