Nainen vertaa omenoita
Kirjoittanut:
Eija-Liisa Hiltunen-Nordström ja Outi Rönnqvist

Viisi vinkkiä rahastosäästämistä pohtivalle

Mietitkö, mihin sijoittaisit pankkitilillä olevat rahat? Olet pohtinut rahastoja, mutta vähän arveluttaa, onko rahastosäästäminen turvallista ja minne rahat menevät. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset hyvin alkuun.

Rahasto
Säästäminen

Pankkitilillä rahojen pitäminen on yleistä, mutta tuottamatonta matalan koron aikana. Kun tavoittelet parempaa tuottoa tilillä seisoville rahoillesi, rahastot ovat varteenotettava vaihtoehto. On hyvin epätodennäköistä, että rahastoihin säästetyt varat menettää, koska rahastoissa ne on laajasti hajautettu.

Rahasto on kuin valtava säästöpossu, jonne yksittäiset sijoittajat siirtävät varojaan. Vastineeksi he saavat rahasto-osuuksia sen mukaan, paljonko he ovat sijoittaneet rahastoon. Rahaston omistavat siis siihen sijoittaneet osuudenomistajat.

Sijoitusten kehitys heijastuu rahasto-osuuden arvoon. Kun aikanaan myyt rahasto-osuutesi, saat sijoittamasi summan lisäksi osuutesi rahaston tuotosta.

 

Vinkki 1: Helppoa ja vaivatonta

Rahastoihin sijoittaminen on vaivatonta ja helppoa. Sinun ei tarvitse seurata markkinoita, vaan salkunhoitaja alan ammattilaisena huolehtii sijoituksista puolestasi. Voit vain päättää, minkä verran olet valmis säästämään joko kertaluonteisesti tai säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain. Pääset mukaan jo pienelläkin summalla, esimerkiksi 10 eurolla kuussa.

Suunnitelmallisuus kannattaa myös sijoittamisessa. Voit määritellä, millaista tuottoa tavoittelet esimerkiksi 3 tai 6 vuoden aikana ja mikä on sinulle sopiva riskitaso. Riskillä tarkoitetaan epävarmuutta arvonnoususta ja -laskusta. Mitä suurempaa riskiä eli epävarmuutta kestät, sitä suurempaa tuottoa voit tavoitella. Tämän pohjalta sinun on helpompi valita rahastot, joihin sijoitat.

Rahastoihin säästämällä vapautat aikaasi sinulle merkityksellisten asioiden pariin.

Vinkki 2: Hajauttaminen vähentää riskejä

Rahastoissa ammattilaiset hajauttavat varasi useisiin kohteisiin, mikä vähentää yksittäiseen sijoitukseen liittyvää riskiä. Ammattilainen analyytikkotiimeineen seuraa markkinoita ja sijoittaa varoja puolestasi. Voit tutustua eri rahastoihin ja niiden ominaisuuksiin Rahastot.Nyt -palvelussa.

Vinkki 3: Saat joustavasti varat käyttöösi

Jos haluat joustavuutta varojen käyttöön, rahastot ovat hyvä kohde myös pitkäjänteisesti säästäessäsi. Voit pitää varasi tuottamassa ja jos elämäntilanteesi muuttuu, saat varat käyttöösi muutamassa päivässä.

Vinkki 4: Rahasi tekevät töitä puolestasi

Pitkällä aikavälillä rahasi tuottavat rahastoissa yleensä enemmän verrattuna siihen, että ne makaisivat pankkitililläsi, missä inflaatio nakertaa niiden arvoa päivittäin.

Sijoittamisessa aika on tärkeä tekijä. Korkoa korolle -ilmiön vuoksi sijoitusten kokonaistuotto kasvaa vuosi vuodelta. Ilmiö tarkoittaa, että tuotto lisätään säästöihin sitä mukaa kun sitä kertyy, ja näin myös tuotot kasvavat korkoa.

Vinkki 5: Vastuullisesti säästämällä edistät kestävää kehitystä

Yhä useampi haluaa sijoittaa kestävää kehitystä edistäviin kohteisiin. Vastuullisissa rahastoissa ympäristö, yhteiskunta ja hallintotapa otetaan huomioon sijoituspäätöksiä tehtäessä. Rahastoissa voidaan painottaa tiettyjä tekijöitä tai teemaa, joka edistää myönteistä muutosta esimerkiksi yhteiskunnassa tai ympäristössä.                    

Kiinnostuitko?

Aloita rahastosäästäminen jo tänään.

Kuuntele Sijoituskaverit -podcastista, miten voit löytää sopivan vaihtoehdon monista rahastoista. Voit myös tutustua erilaisiin rahastoihin.

Rahastot tutuiksi

Osakerahasto

Osakerahasto sijoittaa pääosin osakkeisiin. Rahastossa varat jaetaan useaan kohteeseen, joten sijoittamiseen liittyvä riski pienenee.

Korkorahasto

Korkorahastot sijoittavat korkotuotteisiin. Jo pienelläkin summalla saa useita sijoituskohteita, jolloin sijoitusten tuotto-odotus paranee hyvän hajautuksen ansiosta.

Yhdistelmärahasto

Yhdistelmärahasto sijoittaa sekä osakkeisiin että korkotuotteisiin. Yhdellä sijoituksella saa useita sijoituskohteita, jolloin sijoituksiin liittyvä riski pienenee hajautuksen ansiosta.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?