Viisi vinkkiä rahastosäästäjälle, kun pörssikurssit heilahtelevat

Markkinoilla myllertää ja pörssikurssit heiluvat. Tapasimme Nordean rahastojen myyntijohtaja Miia Hukarin ja kysyimme mitä rahastosäästäjän kannattaisi nyt tehdä.

Huolestunut_nainen
Miia Hukari

Miia Hukari

Nordean rahastojen myyntijohtaja

1. Pidä pää kylmänä

Tunteet ohjaavat päätöksiämme. Markkinoiden nousuja ja laskuja on kuitenkin vaikea ennakoida. Tunteiden pohjalta toimiminen johtaa todennäköisesti siihen, että myydään aivan väärään aikaan, kun pörssi on jo lähtenyt laskuun ja kaikki ovat peloissaan. Samoin ostetaan aivan liian myöhään, kun pörssi on jo nousussa ja sijoittajat ovat jälleen toiveikkaita. Tämä voi johtaa siihen, että tulee ostettua kalliilla ja myytyä halvalla.

Koska sijoittamisen ajoitus on äärimmäisen vaikeaa jopa ammattisijoittajalle, on lopputulos yleensä parempi, jos markkinaliikkeitä ei yritäkään ennakoida, vaan sijoitus pidetään myös huonoina aikoina, jolloin markkinanousuissa on mukana alusta asti.

2. Säästä säännöllisesti

Kun säästät kuukausittain rahastoihin, pienennät kurssiheilahtelujen vaikutusta, sillä ostat välillä halvalla ja välillä kalliimmalla. Kun markkinat laskevat, ostat halvemmalla ja saat enemmän rahasto-osuuksia samalla rahalla. Kun markkinat nousevat, maksat enemmän. Säännöllinen säästäminen tarjoaa pitkällä aikavälillä paremmat mahdollisuudet saada positiivista tuottoa kuin yritykset myydä ja ostaa juuri oikealla hetkellä. 

Kuukausisäästämisen aloittaminen on helppoa. Se ei vie juurikaan aikaa, ja on mielenkiintoista seurata varallisuuden kehitystä. Sitä paitsi näin säästäminen hoituu itsestään.

3. Valitse sijoituskohde, jossa riskit on hajautettu

Eri omaisuuslajit tuottavat ja kehittyvät eri tavoin markkinoiden heilahdellessa. Osakkeet kärsivät yleensä eniten levottomina aikoina, ja niiden arvo laskee tyypillisesti enemmän kuin korkosijoitusten. Vastaavasti esimerkiksi valtionlainojen arvo yleensä nousee epävarmuuden noustessa. Sijoitukset kannattaa hajauttaa osakkeisiin ja korkotuotteisiin ja näin varautua markkinoilla tapahtuviin muutoksiin.

Me Nordeassa tarjoamme sinulle useita rahastoja. Voit valita riskitason ja jakauman osakkeiden ja korkotuotteiden välillä. Näistä pidetään kiinni ajan myötä riippumatta siitä, mitä markkinoilla tapahtuu. Näin voit levottomina aikoina olla varma siitä, että valitsemasi riskitaso pysyy ennallaan. Sijoitusstrategiasi ei siis muutu. 

Nordean Säästäjän rahastot, Premium-rahastotVastuulliset yhdistelmärahastot ja Nora-rahastot ovat esimerkkejä rahastoista, joiden sijoitukset tasapainotetaan automaattisesti. 

4. Säästätkö eläkepäiviä varten?

Jos säästät eläkepäiviä varten, sinulla on todennäköisesti useita vuosia aikaa toipua markkinoiden pienistä tai suurista laskuista. Jos sijoitusaika on pitkä, sinun ei luultavimmin kannattaisi tehdä mitään tilapäisten nousujen tai laskujen vuoksi.

Jos olet pian jäämässä eläkkeelle, kannattaa sijoittaa suurin osa eläkesäästöistä korkotuotteisiin ja vähentää osakeomistuksia. Jos jätät osakesijoitukset kokonaan pois, saatat kuitenkin menettää mahdollisuuden hyviin tuottoihin pidemmällä aikavälillä.

5.  Kun on aika myydä, ajoita myynnit pidemmälle ajanjaksolle

Jos sijoitushorisonttisi on muuttunut tai kun olet saavuttanut tavoitteesi ja päätät alkaa käyttää säästöjäsi, harkitse voitko ajoittaa myynnit pidemmälle ajanjaksolle. Aivan kuin kuukausisäästämisessäkin, voi olla järkevää myydä sijoituksia pienemmissä erissä eri ajankohtina riskien hajauttamiseksi. 

Tekstissä mainittuja rahastoja hallinnoi Nordea Funds Oy. 

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset ovat yleistä tietoa, eikä suositus ostaa tai myydä mitään sijoitusinstrumenttia.