Pine_forest_on_an_island
Kirjoittanut:
Outi Rönnqvist

Viisi vinkkiä ilmastotietoiselle säästäjälle

Ilmaston muutos ja maapallon lämpeneminen vaikuttavat väistämättä meihin kaikkiin. Mitä ilmastotietoisen säästäjän ja sijoittajan kannattaisi ainakin ottaa huomioon?

Kestävä kehitys
Rahasto
Säästäminen

1. Muista, että voit vaikuttaa myös säästämällä ja sijoittamalla!

Säästämisessä ja sijoittamisessakin voi tehdä ilmastoystävällisiä valintoja. Harva tulee ajatelleeksi, että etenkin säännöllisessä ja pitkäaikaisessa säästämisessä tehdään toistuvia valintoja monen vuoden ajan. Siksi valintojen vaikutus voi olla yllättävänkin suuri.  

 

2. Tutki pintaa syvemmältä

Kannattaa tutkia, millaisilla valinnoilla todella voi vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Voisi luulla, että paras valinta on fossiilittomaksi kuvattu sijoituskohde, jonka hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Usein nämä sijoitukset eivät juuri vaikuta päästöjen todelliseen määrään.

Fossiilitonta tulevaisuutta voi tukea tehokkaasti muutoshaluisia yhtiötä suosimalla.

 

3. Ota huomioon, että hiilijalanjälki ei välttämättä kerro koko totuutta

Sijoituksen hiilijalanjälki kertoo hiilisidonnaisuudesta tietyllä hetkellä, useimmiten vähintään päivän jälkijunassa. Esimerkiksi osakerahaston hiilijalanjälki saadaan, kun yksittäisten sijoitusten osuudet yhtiön kokonaispäästöistä lasketaan yhteen.

Hiilijalanjälkien perustella voi toki vertailla eri yhtiöiden ja rahastojen vaikutusta, mutta silloinkin  kannattaa omenoita verrata omenoihin. Eri aloilla toimivien yritysten hiilijalanjäljet kun ovat erilaisia, ja teollisuusyhtiön toiminnasta aiheutuvat välittömät päästöt ovat yleensä aina suuremmat kuin vaikkapa palveluihin erikoistuneilla yhtiöillä.

Suorien päästöjen lisäksi kannattaa pohtia myös välillisten vaikutusta. Toimialalla, joka ei valmista mitään välilliset, vaikkapa kuljetuksesta aiheutuneet, päästöt voivat nousta korkeiksi vaikkei suoria päästöjä juuri olisi. Ja korkeapäästöinen teollisuusyhtiökin voi olla tuulivoimaloita rakentava yhtiö, jonka ratkaisut auttavat useita asiakasyrityksiä vähentämään omia päästöjään.

 

4. Jos hiilineutraalius kiinnostaa, ota myös selvää miten se on saatu aikaan

Hiilineutraaliksi kuvattu sijoituskohde ei välttämättä ole päästötön, sillä hiilineutraaliksi voi tulla myös kompensoimalla. Kriittisimmissä puheenvuoroissa kompensointia on verrattu anekauppaan ja kompensaatiossakin tavalla ja kohteella on merkitystä. Jotta kompensoinnista olisi hyötyä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, pitää sen olla aidosti lisäinen, eli vähennys, jota ei olisi tapahtunut ilman kompensaatiota.

 

5. Muista, ettei ilmaston huomioiminen tarkoita tuotosta luopumista

Vastuullinen sijoittaminen ei tarkoita, että sijoitus ei yltäisi hyvään tuottoon. Yleensä ilmastoasioita tarkastellaan yhtiöissä siksi, että halutaan ymmärtää ja ennakoida riskejä ja mahdollisuuksia, joita vaikkapa ilmastonmuutos tai äärimmäiset sääolosuhteet yrityksen liiketoiminnassa merkitsevät.  Näin muutokseen voidaan varautua paremmin ja vastuullisuudesta tulee hyvää liiketoimintaa.

Näin voit kasvattaa säästöjäsi ilmastotietoisesti

Säännöllinen rahastosäästäminen on fiksu ja joustava tapa kartuttaa säästöjä omaan elämäntilanteeseen sopivassa tahdissa. Se sopii hyvin myös ilmastotietoiselle säästäjälle, sillä säästösopimuksen voi tehdä yhteen tai useampaan omia arvoja parhaiten vastaavaan rahastoon. Rahastossa sijoittamisen alkuun pääsee pienelläkin summalla ja sekä sijoittamisesta että sijoituskohteiden ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintotapa-analyysistä vastaavat alan ammattilaiset.

Voit kokeilla vain kuukausisäästämistä tai aloittaa suuremmalla summalla ja täydentää säästöjäsi matkan varrella. Alkuun pääset jo muutamalla kympillä kuukaudessa ja säästää voit vaikka vain joka toinen tai kolmas kuukausi. Mikä parasta, korkoa kasvavat sekä säästämäsi summa että sille kertynyt korko.

Jos aloittaisit rahastosäästämisen jo tänään, kuinka paljon voisit säästää seuraavan vuoden tai vaikka viiden aikana? Entä kuinka paljon korkoa korolle säästösi voisivat tuottaa?

Kokeile itse!

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?