Mand og kvinde cykler
Kirjoittanut:
Nordea Sustainable Finance

Viisi myytin murtavaa tarinaa kestävän kehityksen kustannuksista

Nordean rahastot ovat ottaneet aktiivisesti huomioon kestävään kehitykseen liittyvät kysymykset jo kymmenen vuoden ajan. Siitä yksinkertaisesta syystä, että se on oikein, ja koska uskomme sen olevan kannattavaa asiakkaillemme. Seuraavassa on faktoja, jotka murskaavat myytin siitä, että vastuullisuus ei maksa itseään takaisin.

Vastuullliset rahastot
Säästäminen

 

1. Päästöt

Jos lentoyhtiö1 korvaisi naudanlihan kasvisruuilla kaukolennoillaan, se voisi vähentää hiilidioksidipäästöjään 87 tuhannella tonnilla vuodessa. Samalla lentoyhtiö säästäisi ateriakustannuksissa arviolta 55 miljoonaa dollaria vuodessa, koska kasvisruoka on naudanlihaa edullisempaa. Säästyneillä hiilidioksidipäästöillä voisi lentää lähes 200 000 keskipitkää lentoa. 

2. Vesi

Kun yritys rakensi huvipuistoonsa2 jätevesien käsittelylaitoksen, se säästi 200 miljoonaa litraa vettä ja 80 000 dollaria veden keskivertohinnan mukaan laskettuna. Säästetty veden määrä vastaa 15 000 ihmisen perustarpeiden mukaista vuosittaista vedenkulutusta. 

3. Jätteet

Jo pelkästään Yhdysvalloissa ruokakauppojen ruokahävikki on 6 miljardia tonnia vuodessa. Suuri ruokakauppaketju3 päätti myydä poisheitettävää ruokaa alennuksella, minkä ansiosta kaupan myynti kasvoi 24 prosenttia ja hiilijalanjälki pieneni vähentyneen hävikin ansiosta merkittävästi.

4. Energia

Jos taksiyhtiö4 korvaisi koko polttomoottorikalustonsa energiatehokkaammilla sähköajoneuvoilla, se voisi säästää vuodessa 100 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä ja 12 miljoonaa dollaria, koska sähköajoneuvojen energiakustannukset ovat matalammat. 

5. Sijoitukset

Rahasto5, joka sijoittaa ilmastoratkaisuja kehittäviin yrityksiin, kehittyi kilpailijoitaan paremmin seitsemänä vuonna kahdeksasta. Se saavutti kolmen vuoden aikana 15,95 prosentin ylituoton yleiseen markkinakehitykseen verrattuna, ja sen hiilijalanjäljen hiilipitoisuus laski 23 prosenttia. Ilmastoratkaisuihin sijoittaminen on taloudellisesti kannattavaa.


1 Laskelma perustuu British Airlinesin ateriatarjontaan, vuosittain lennoilla tarjottujen aterioiden määrään sekä arvioon siitä, että kasvisruoka-annos on keskimäärin 40 prosenttia liharuokaa edullisempi ja että puolet British Airlinesin matkustajista matkustaa kaukolennoilla.
2 Walt Disney Company, 2014. Laskelma perustuu arvioon veden keskivertohinnasta gallonaa kohti.
3 Intermarche, 2014.
4 Laskelma perustuu Taxi Stockholmin ajokalustoon olettaen, että koko polttomoottorikalustolla ajettaisiin taksien keskiarvoa vastaavat vuosittaiset ajokilometrit tämänhetkisellä bensiinin hinnalla.
5 Nordea Asset Management, 2017. Ilmasto ja ympäristö -rahastostrategialle ei ole virallista vertailukohdetta. Käytetty vertailukohde on vain suuntaa antava. Tiedot vuotuisista tuotoista ovat 3 vuoden ajalta.

 

 

 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?