Perhe melomassa

Vastuullisuus on sijoitettaessa kaikkien etu

Nordean Tähtirahastot sijoittavat yhtiöihin, joille vastuullisuustekijät kuuluvat prioriteetteihin. Tähtirahastojen sijoituskohteena olevien yritysten hallintoa sekä toimintatapoja ympäristö- ja yhteiskunnallisissa asioissa koetetaan myös parantaa edelleen.

Aktiivinen omistajuus
Kestävä kehitys
Rahasto

Vastuullisuus sijoittamisessa tarkoittaa ympäristö-, yhteiskunta- ja hallintotapa-asioiden huomiointia. Näistä käytetään nimitystä ESG-kriteerit (environmental, social ja governance).

Sijoittamisessa vastuullisuus on noussut suosituksi vaikuttajaksi, mutta kyseessä ei ole  uusi ilmiö. Nordea on allekirjoittanut YK:n määrittämät periaatteet vastuulliseen sijoitustoimintaan ensimmäisten varainhoitajien joukossa vuonna 2007.

Tänä päivänä vastuullisuus sijoitustoiminnassa on mukana aiempaa syvemmin ja laajemmin.

– Instituutiosijoittajille, esimerkiksi eläkevakuutusyhtiöille, sijoittaminen vastuullisesti on oikeastaan jo välttämätöntä. Yksityisasiakkaiden kiinnostus puolestaan on kasvanut hurjasti, kertoo Nordea Funds toimitusjohtaja Henrika Vikman.
 

Henrika Vikman ja Marie Karlsson
Vastuullisuuskysymykset ovat yhä tärkeämpi osa Henrika Vikmanin ja Marie Karlssonin työtä.
ESG-kriteerit osana salkunhoitajan työtä

Nordean Tähtirahastojen salkunhoitaja Marie Karlsson sanoo, että ESG-asiat ovat tulleet kiinteäksi osaksi hänen työskentelyään sekä yritysanalyysia, jota hän salkunhoitajana tekee etsiessään kriteerit täyttäviä sijoituskohteita.

ESG-analyysi käy nykyään helpommin, sillä yritykset ovat kehittäneet paitsi vastuullisuuttaan myös siihen liittyvien tietojen jakamistaan.

– Esimerkiksi päästöttömyystavoitteiden huomiointi yrityksen toiminnassa on kytköksissä yrityksen arvonluontiin, Karlsson kertoo.

Jos päästöttömyystavoitteet eivät vielä näy yhtiön toiminnassa, se joutuu investoimaan niihin lähitulevaisuudessa.

– Tämä vaikuttaa yhtiön tulokseen silloin negatiivisesti, Karlsson lisää.

Syventääkseen vastuullisuusanalyysia Karlsson kertoo konsultoivansa päivittäin Nordeassa työskentelevää vastuullisuuskysymyksiin erikoistunutta 19 asiantuntijan tiimiä.

– Osa heistä on jonkin tietyn alan, kuten ihmisoikeuskysymysten, spesialisteja.

Vastuullisuutta parannetaan aktiivisesti

Nordean rahastoissa on sijoittajia kaikista Pohjoismaista, mikä tekee niistä merkittäviä omistajia monissa yhtiöissä. Tämä puolestaan luo valtaa myös vastuullisuuden parantamiseksi. Esimerkiksi nimitysvaliokuntatyöskentelyn kautta päästään vaikuttamaan suoraan yhtiöiden hallituksiin. 

Vikman lisää, että kenttäkäynnit yritysten tuotantolaitoksiin ja alihankkijoille ovat tärkeä osa Nordean vastuullisuustyötä. Rahastojen edustajat ovat esimerkiksi vierailleet Kiinassa eri yhtiöissä sekä tavanneet siellä kansalaisjärjestöjä.

– Aktiivinen omistajuus on osa vastuullista toimintaamme. Viime vuonna äänestimme yli 700 yhtiökokouksessa. Haluamme myös itse olla läpinäkyviä, joten äänestyksemme ja vastuullisuusraporttimme ovat luettavissa esimerkiksi Funds Magazinesta, Vikman kertoo.

Kuluttajalle turvallinen ja helppo tapa sijoittaa vastuullisesti ja tuottohakuisesti on Karlssonin tai jonkun hänen kollegansa hoitama rahasto, jonka vastuullisuus on asiantuntijan varmistama.

– Lanseerasimme kuukausi sitten uuden Suomalaiset Tähdet rahaston, jossa on mukana kotimaisia yrityksiä, kyseisen rahaston salkunhoitajana toimiva Karlsson kertoo.

Nordean Tähtirahastot

* Sijoittavat yhtiöihin, joiden riskienhallinta on tehokasta ja taloudellinen puoli kunnossa.

* Kaikille sijoituskohteille tehdään syvällinen ESG-analyysi.

* Valitut yhtiöt huomioivat tarkoin ympäristöön, ihmisoikeuksiin, työoloihin ja liiketoiminnan etiikkaan liittyvät riskit ja mahdollisuudet.

*Valittavana kahdeksan osakkeisiin sijoittavaa Tähtirahastoa: Kotimaiset, Pohjoismaiset, Eurooppalaiset, Pohjoisamerikkalaiset, Aasialaiset, Kehittyvät ja Maailmanlaajuiset Tähdet sekä Innovation Stars. Lisäksi tarjolla on kolme korkosijoituksia tekevää Tähtirahastoa.

Lue lisää Tähtirahastoista

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?