Joe Biden
Kirjoittanut:
Thomas Bjerg

USA:n osakemarkkinat suosivat Bidenia ilman senaatin enemmistöä

Bidenin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi merkitsee sijoittajille ennustettavuutta, rauhaa ja ristiriitojen vähenemistä – etenkin jos republikaanit säilyttävät enemmistön senaatissa. Silloin Biden ei pääse toteuttamaan suuria uudistuksia, jotka saattaisivat painaa osakekursseja. Viime kädessä korona ja rokote nousevat kuitenkin tärkeämmiksi kuin politiikka. Pyysimme Nordean päästrategia ja salkunhoitajaa tarkastelemaan Yhdysvaltain vaalitulosta.

Osakkeet
USA

Kongressin jakautuminen luo hyvät edellytykset kurssinousulle Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Jos republikaaneilla on enemmistö senaatissa eli kaksikamarisen kongressin ylähuoneessa, Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden ei pystyne toteuttamaan useimpia lupaamiaan uudistuksia. Niitä ovat esimerkiksi veronkorotukset, lääke- ja teknologiayhtiöihin kohdistuva sääntely ja ennen kaikkea Green New Deal, jolla on tarkoitus hillitä ilmastonmuutosta, luoda työpaikkoja ja investoida voimakkaasti infrastruktuuriin. Biden kuitenkin saanee vietyä läpi jonkinasteista elvytystä.

Näin analysoivat Nordean päästrategi Antti Saari ja Nordea Pohjoisamerikkalaiset Tähdet -rahaston salkunhoitaja Johan Swahn presidentti Bidenin vaikutusta Yhdysvaltain osakemarkkinoihin.

– Bidenilla tulee olemaan vaikeuksia saada politiikalleen hyväksyntä senaatissa, mikä hyödyttää välittömästi osakemarkkinoita. Hän tavoittelee yrityksiin ja ylimpiin tuloluokkiin kuuluviin yksityishenkilöihin kohdistuvia veronkorotuksia, jotka saavat aikaan epävarmuutta sijoittajien keskuudessa ja voivat vaikuttaa kursseihin negatiivisesti lyhyellä aikavälillä. Veronkorotukset saattaisivat laskea yritysten tuottoja 5–15 prosenttia, Saari arvioi.

Hän korostaa kuitenkin, että suuret tukipaketit ja infrastruktuuri-investoinnit lieventävät tätä skenaariota. Yritysverotuksen muutokset eivät myöskään yleensä vaikuta osakekursseihin pitkällä aikavälillä.

Antti Saari
Antti Saari
Päästrategi, Nordea

Ilmastotavoitteet esillä, mutta suuria muutoksia ei tiedossa

Johan Swahn on samaa mieltä siitä, että osakemarkkinat toivovat Bidenin jäävän alakynteen. Swahnin rahaston salkussa on noin 50 yhdysvaltalaista yritystä. Yritykset on valittu niiden selkeiden ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hyvään hallintotapaan (Environment, Social and Governance, ESG) liittyvien periaatteiden pohjalta.

Swahn odottaa Bidenin kiinnittävän politiikassaan huomiota ilmastoon. Odotettavissa ei kuitenkaan ole yritysten kannalta merkittäviä muutoksia.

– Biden saa Yhdysvallat jälleen mukaan Pariisin sopimukseen, mutta Green New Deal ei etene, jos republikaanit säilyttävät enemmistön senaatissa. Vastuullisuuteen liittyvät poliittiset paineet kasvavat joka tapauksessa, mikä vaikuttaa yhdysvaltalaisiin öljy-yhtiöihin. Ne haluavat kuitenkin pitää kiinni siitä, että niiden ei tarvitse pyrkiä fossiilivapauteen. Republikaanit lähtevät tukemaan näitä yhtiöitä, koska öljy ja kaasu ovat puolueen lempilapsia, Swahn analysoi.

Johan Swahn
Johan Swahn
Salkunhoitaja, Nordea Pohjoisamerikkalaiset Tähdet

Voitto Georgiassa voi painaa osakekursseja

Vielä ei ole tiedossa, jäävätkö demokraatit alakynteen senaatissa vai saako puolue enemmistön koko kongressissa. Demokraatit ovat säilyttämässä enemmistön edustajainhuoneessa, mutta senaatin osalta tilanne ratkeaa vasta 5. tammikuuta. Silloin Georgian osavaltiossa järjestetään jatkoäänestys, koska kumpikaan istuvista republikaanisenaattoreista ei saanut vähintään 50:tä prosenttia äänistä. Jos demokraatit voittavat Georgian kaksi paikkaa vastoin odotuksia, tilanne senaatissa on 50–50, jolloin varapresidentti Kamala Harrisin ääni ratkaisee. Demokraattien enemmistö senaatissa saattaisi painaa osakekursseja, mutta muillakin tekijöillä on merkitystä.

– Biden saisi tässä tapauksessa enemmän valtaa. Hän vaatii tiukempaa sääntelyä kuin Trump, mikä johtaisi kasvun hidastumiseen joillakin sektoreilla. Toiset sektorit taas hyötyisivät tilanteesta, Saari kertoo.

– Varsinaista markkinoiden uusjakoa tuskin kuitenkaan nähtäisiin. Biden saisi kongressin enemmistön tuella vietyä läpi suurempia tukipaketteja. Jos taloustilanne parantuu, Biden toteuttaisi kuitenkin myös veronkorotuksia todennäköisimmin vuonna 2022 tai sen jälkeen, Saari lisää.

Hän toteaa, että tuorein työmarkkinaraportti kertoo Yhdysvaltain talouskehityksen parantuneen hieman, mutta maassa on edelleen yli 10 miljoonaa työpaikkaa vähemmän kuin helmikuussa.

Johan Swahn arvioi, että jos Biden saisi taakseen enemmistön kongressin molemmissa kamareissa, osa Pohjoisamerikkalaiset Tähdet -rahaston yrityksistä voittaisi ja osa häviäisi.

– Vahva Biden hyödyttää yrityksiä, jotka toimivat pääasiassa Yhdysvaltain kotimarkkinoilla. Voittajia ovat Wells Fargon kaltaiset rahoitusalan yritykset sekä teollisuus- ja jakeluyritykset, kuten Fastenal ja United Rentals. Häviäjiä ovat lääke-, terveydenhuolto- ja vakuutusyhtiöt ja vähemmässä määrin myös teknologiayritykset, hän sanoo.

Joe Biden
Joe Biden on luvannut toteuttaa erilaista koronastrategiaa kuin Donald Trump, kun hänestä tulee presidentti. Hän aikoo ennen kaikkea huolehtia siitä, että testaamista ja tartuntojen jäljitystä lisätään.

Biden nousee aina jaloilleen

Amerikkalaiset ovat nähneet uuden presidenttinsä kokevan monia takaiskuja, tekevän virhearviointeja ja kokevan henkilökohtaisia tragedioita lähes 50 vuotta kestäneen poliittisen uran aikana. He ovat silti antaneet luottamuksensa miehelle, joka nousee jaloilleen synkimmällä hetkellä aina uudestaan. Suosion syynä on kenties se, että hän on osoittautunut empaattisemmaksi kuin Trump.

Joe Bidenia kiusattiin lapsena, koska hän änkytti, ja hän sai liikanimen Bye-Bye, koska hänellä oli vaikeuksia lausua nimeään. Vanhempana hän sai kiusaajakseen Donald Trumpin, joka nimitteli häntä Sleepy Joeksi ja seniiliksi sekä pilkkasi häntä höpisijäksi, kun Biden vaihtoi itselleen vaikeat th-äänteellä alkavat sanat toisiin ja puhui miljoonista tuhansien (thousands) sijasta. 

Pian 78-vuotiaalla Joe Bidenilla on harvinainen kyky olla välittämättä vastustuksesta, epäonnistumisista ja nöyryytyksistä. Kun hän oli 30-vuotiaana tuore senaattori, hänen vaimonsa ja heidän kolme lastaan joutuivat auto-onnettomuuteen. Vaimo ja tytär kuolivat, ja Joe Biden vannoi senaattorinvalansa sairaalassa, jossa hänen kaksi poikaansa olivat hoidossa luunmurtumien ja päävammojen vuoksi.

Biden harkitsi muistelmiensa mukaan jopa itsemurhaa, mutta selviytyi kaikesta huolimatta. Hän kävi töissä Washingtonissa ja oli samalla kahden poikansa yksinhuoltajaisä Wilmingtonissa Delawaressa.

Joistakin vastoinkäymisistä Biden on voinut syyttää itseään – esimerkiksi niistä kahdesta kerrasta, kun hän jätti presidentinvaalikampanjansa kesken. Vuonna 1987 paljastui, että hän oli plagioinut osia brittipoliitikko Neil Kinnockin vaalipuheesta. Hän totesi tehneensä virheen, pyysi anteeksi ja jatkoi taistelua, kunnes hän eräässä kiihkeäksi käyneessä haastattelussa kaunisteli juristin koulutustaan ja väitti valheellisesti olleensa vuosikurssinsa paras yliopistossa. Siinä vaiheessa hän keskeytti kampanjansa.

Myös hänen taistelunsa demokraattien presidenttiehdokkuudesta vuonna 2008 kaatui virheeseen. Hän halusi kehua vastustajaansa Barack Obamaa ja kutsui häntä ensimmäiseksi ”puhtaaksi” afroamerikkalaiseksi ehdokkaaksi. Hän luonnehti Obamaa lähes yllättyneenä sanoilla ”articulate and bright and clean and a nice-looking guy”. Kampanja jäi jälleen kesken.

Biden kuitenkin pyysi luonteenomaiseen tapaansa henkilökohtaisesti anteeksi Obamalta. Heistä tuli ystäviä, ja Obama nimitti Bidenin varapresidentikseen kahdella kaudellaan. Amerikkalaiset tuntevat siis Bidenin miehenä, joka tunnustaa virheensä ja tappionsa. Lisäksi häntä kuvaillaan useissa elämänkerroissa empaattiseksi ihmiseksi, joka tuntee surun ja ottaa osaa muiden suruun.

Suru onkin ollut läsnä Bidenin elämässä. Vuonna 2015 hän joutui jälleen hautaamaan lapsensa – tällä kertaa menestyneen poikansa Beau Bidenin, joka toimi Delawaren osavaltion oikeusministerinä. Beau Biden menehtyi aivokasvaimeen, ja jälleen kerran amerikkalaiset näkivät Joe Bidenin syvän surun kourissa. Tällä kertaa häntä lohdutti arkun äärellä presidentti Obama.

Biden oli oikeastaan jo vetäytynyt syrjään politiikasta, mutta 76-vuotiaana hän närkästyi niin pahasti Trumpin tavasta suhtautua Charlottevillen levottomuuksiin, että hän asettui ehdolle viimeisen kerran. Aluksi Biden jäi pahasti jälkeen. Etelä-Carolinan esivaaleissa hänen kannatuksensa kuitenkin kääntyi yllättäen nousuun mustien äänestäjien tuella. Jälleen kerran Joe Biden nousi takaisin jaloilleen. Nyt hänestä tuli presidentti, mikä merkitsi hänen pitkäaikaisen unelmansa toteutumista.

Lähteet: Eri mediat ja tanskalaisen DR2-kanavan dokumentti ”Joe Biden – manden, der udfordrede Trump” (Joe Biden – mies, joka haastoi Trumpin)

Trumpin uhittelusta ei kannata huolestua

Vielä hetki sitten osakekurssien ajateltiin voivan kärsiä lyhyellä aikavälillä siitä, että Trump kieltäytyy itsepäisesti hyväksymästä tappiotaan. Analyytikoiden mukaan vaikutus jäisi kuitenkin vähäiseksi. Viimeisimpien tietojen perusteella virallinen prosessi vallan siirtymisestä on aloitettu, vaikkei Trump hyväksykään tulosta.

Johan Swahnin mielestä useimmat sijoittajat näkevät Trumpin kovaäänisen vaalitulokseen kohdistuvan kritiikin läpi. Hän luonnehtii tätä retoriikkaa englanninkielisellä ilmaisulla ”smoke and mirrors” – eli kyse on vain silmänkääntötempusta.

– Useimmat eivät ota näitä oikutteluja vakavasti. Trump aikoo siirtää 100 000 ääntä takaisin Pennsylvaniaan, Nevadaan ja Georgiaan, mutta siihen hän ei pysty. Kiinnostavampaa on se, miten hän aikoo hyödyntää tätä tilannetta myöhemmin. Kenties hän pyrkii petaamaan itselleen asemaa Alex Jonesin kaltaisena mediapersoonana ja salaliittoteoreetikkona.

Talous on kääntymässä nousuun

Antti Saaren näkemys yhdysvaltalaisista osakkeista on yleisesti ottaen varsin positiivinen, ja hän tarkastelee kansainvälisten osakemarkkinoiden tilannetta niiden valossa.

– Yhdysvaltalaiset osakkeet määrittävät kansainvälisten osakemarkkinoiden suunnan, ja odotamme kansainvälisten osakkeiden nousevan vuoden kuluessa 10–15 prosenttia. Siksi pidämme osakkeet ylipainossa.

Hänen mielestään talous on kääntymässä nousuun.

– Kotitalouksien tilanne on suhteellisen terve, mikä johtuu hyvistä tukipaketeista Atlantin molemmilla puolilla. Kulutus on nousussa. Rahaa käytetään hanakasti sitten, kun viruksen pelko voidaan unohtaa.

Korona ja rokote ratkaisevat osakkeiden tulevaisuuden

Koronan painoarvo voi kuitenkin edelleen olla suurempi kuin kongressin poliittiset voimasuhteet. Toistaiseksi kehitys kuitenkin kulkee Antti Saaren mielestä oikeaan suuntaan.

– Koronavirus on edelleen suurin syy kaikkeen epävarmuuteen osakemarkkinoilla. Yhdysvalloissa ei kuitenkaan ole odotettavissa samanlaista pysähdystä kuin keväällä. Lisäksi rokotteen kehittäminen etenee jatkuvasti, ja useat rokotevalmistajat ovat jo hakeneet käyttölupaa rokotteelle, Saari kertoo.

Myös Johan Swahn pitää rokotetta ja ulospääsyä pandemiasta Yhdysvaltojen presidentinvaaleja merkittävämpänä asiana.

– Niiden rahastomme yhtiöiden kurssit, jotka ovat hyötyneet pandemiasta eniten, ovat nousseet 50 prosenttia. Eniten kärsineiden yhtiöiden kurssit ovat puolestaan laskeneet 30 prosenttia. Siinä on suuri ero. Markkinat tulevat reagoimaan voimakkaasti, jos käyttöön saadaan toimiva ja jakeluun soveltuva rokote. Tämä nähtiin myös Pfizerin positiivisten uutisten jälkeen. Ja juuri eniten kärsineiden yhtiöiden kurssit nousevat silloin eniten, hän sanoo.

 

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset ovat yleistä tietoa, eikä suositus ostaa tai myydä mitään sijoitusinstrumenttia.

Nordea 1 - Pohjoisamerikkalaiset Tähdet -rahastoa hallinnoi Nordea Investment Funds S.A., joka on Luxemburgiin rekisteröity rahastoyhtiö.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?