Thunberg
Kirjoittanut:
Charlotte Holst

Analyytikko: Thunberg-ilmiö vauhdittaa yhteiskunnan vihreää muutosta

Analyytikoiden mukaan ympäristöaktivismin lisääntyminen vauhdittaa vihreää kehitystä. Poliitikoita kehotetaan kiristämään ympäristölainsäädäntöä ja varainhoitajat kääntävät selkänsä fossiilisille polttoaineille. Thunberg-ilmiö vaikuttaa myös elinkeinoelämään. Erään myyntijohtajan mukaan Thunberg tulee puheeksi jokaisessa asiakkaiden kanssa käydyssä keskustelussa.

Maailmanlaajuinen

Monien suu loksahti auki, kun Ruotsin kotimaanlentojen elokuun 2019 matkustajatilastot julkaistiin. Matkustajamäärät olivat laskeneet 10 prosenttia vuoden 2018 elokuuhun verrattuna. Analyytikoiden mukaan luku oli valtava, ja lentohäpeän uskottiin olevan yksi laskun syistä.

– Emme tiedä, ovatko ruotsalaiset ostaneet vähemmän lentolippuja häpeän vai lentoveron kiristämisen takia, mutta epäilemättä Greta Thunberg ja muut nuoret ovat lisänneet ilmastokysymyksiin kohdistuvaa mielenkiintoa. Konkreettinen seuraus lisääntyneestä kiinnostuksesta vastuullisuutta kohtaan on, että Norjan öljyteollisuudella on ollut vaikeuksia houkutella nuoria työntekijöitä, Thina Saltvedt Nordean Sustainable Finance -tiimistä kertoo. Saltvedt on aiemmin työskennellyt kymmenen vuotta öljyanalyytikkona Nordeassa.

– Nuoret eivät halua työskennellä öljy- ja kaasualalla. Alalla ei ole tulevaisuutta, kun yhteiskunta muuttuu yhä vähäpäästöisemmäksi. Miksi kukaan haluaisi alalle, jolla ei mene hyvin? Saltvedt kysyy.

– Öljy-yhtiöille tämä on kova paikka. Ne investoivat miljoonia kampanjoihin, joissa ne kutsuvat itseään energiayhtiöiksi öljy-yhtiöiden sijaan ja mainostavat itseään julisteilla, joissa nuoria seisoo tuulivoimaloiden edessä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka ne yrittävät muuttaa imagoaan, hän jatkaa.

Thina Saltvedt
Thina Saltvedt
Pääanalyytikko, Nordea Sustainable Finance

Thunbergia ja nuorten keskuudessa lisääntyvää aktivismia ei voi syrjäyttää olankohautuksella ohimenevänä ilmiönä. Tämä tuli selväksi, kun OPECin pääsihteeri Mohammed Barkindo syytti viime kesänä ilmastoaktivisteja epätieteellisistä öljyteollisuutta koskevista väitteistä. Hän kutsui Thunbergia ja tämän kannattajia suurimmaksi uhaksi öljyteollisuuden etenemiselle. Greta Thunberg vastasi kiittämällä suurimmasta kohteliaisuudesta, jonka ilmastoliike on saanut. Toinen tunnettu ilmastoaktivisti – vain 14-vuotias britti Holly Gillibrand – jatkoi kirjoittamalla Twitterissä: ”Mahtavaa, nyt nähtiin, miten suuri vaikutus meillä on, emmekä me aio lopettaa, siitä voitte olla varmoja.”

Kukaan ei halua jäädä viimeiseksi

Nuoret ilmastoaktivistit jatkavat työtään, ja Thina Saltvedtin mukaan kehitys etenee siihen suuntaan, että suuret varainhoitajat, esimerkiksi eläke- ja vakuutusyhtiöt päättävät myydä omistuksensa fossiilisia polttoaineita käyttävissä yhtiöissä.

– Fossiilisista polttoaineista halutaan eroon yhä vahvemmin. Enää ei hyljeksitä pelkästään hiiltä vaan myös öljyä. Toimialalta paetaan kovaa vauhtia, eikä kukaan halua jäädä viimeiseksi, Saltvedt painottaa.

Ympäristökeskustelu on saanut aiemmin niin kannattavat sijoitukset fossiiliseen teollisuuteen ehtymään. Norjan suurkäräjät päätti viime vuonna, että maan valtava öljyrahasto – arvoltaan yli 1 000 miljardia euroa – voi alkaa sijoittaa noteeraamattomiin yhtiöihin, jotka valmistavat uusiutuvan energian käyttöön liittyvää infrastruktuuria. Samanaikaisesti rahasto alkaa myydä niiden yhtiöiden osakkeita, jotka keskittyvät pelkästään etsimään ja tuottamaan öljyä ja kaasua.

Brittiläisen The Guardian -sanomalehden mukaan Euroopan investointipankki (EIP) aikoo tyrmätä öljyyn, kaasuun ja hiileen liittyvät hakemukset. Lehden mukaan investointipankki osallistui 2,4 miljardilla eurolla fossiilisiin polttoaineisiin liittyviin hankkeisiin vuonna 2018. Nyt se kuitenkin haluaa tehdä oman osansa, jotta Pariisin sopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa. Tavoitteiden saavuttaminen ei sovi yhteen fossiilisten polttoaineiden käytön tukemisen kanssa.

Andrew Grant
Andrew Grant
Analyytikko, Carbon Tracker Initiative (Kuva: Carbon Tracker Initiative)

Uusi ja parempi viesti

Mustat energiamuodot ovat siis joutumassa ahtaalle, ja kuten Thina Saltvedt toteaa, toimialalla on nyt kiire yrittää muuttaa imagoaan. Carbon Tracker Initiative -ajatushautomossa työskentelevä analyytikko Andrew Grant on samaa mieltä. Hautomossa tutkitaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa rahoitusmarkkinoihin. 

– Jo pelkästään suuret PR-kampanjat ja kaikki ilmastoon ja vastuullisuuteen liittyvät materiaalit osoittavat, että öljy- ja kaasuteollisuudessa on ymmärretty, että niillä on oltava uusi ja parempi viesti, hän sanoo.

Öljy-yhtiöitä on kritisoitu siitä, että ne markkinoivat miljoonilla euroilla toimia, joihin ne ovat ryhtyneet Pariisin sopimuksen jälkeen. Samaan aikaan ne kuitenkin sijoittavat yhtä suuria summia uusiin kaasun- ja öljyntuotantohankkeisiin.

– Jotkut yritykset menevät pidemmälle kuin toiset ja asettavat hiilidioksidipäästöilleen tavoiterajat. Ei kuitenkaan näytä siltä, että nämä tavoitteet vaikuttaisivat merkittävästi niiden mahdollisuuksiin saada pääomaa. Yhtiöt näyttävät uskovan, että ne voivat jatkaa tai jopa lisätä fossiilisten polttoaineiden tuotantoa lähitulevaisuudessa, ja se ylittää maapallon kantokyvyn, Grant painottaa.
 

Knud Erik
Knud Erik Nielsen
Myyntipäällikkö, Arcon Sunmark

Thunbergin teot vaikuttavat

Analyytikoiden mukaan Greta Thunberg ja ilmastoaktivismi vaikuttavat rahoitusmarkkinoihin ja nopeuttavat vihreää kehitystä. Ruotsalaisen teinitytön uho heijastuu myös yksittäisiin yrityksiin. Esimerkiksi tanskalainen yhtiö Arcon Sunmark on asentanut 1,5 miljoonaa neliömetriä aurinkokeräintä muun muassa kaukolämpölaitoksiin. Myyntipäällikkö Knud Erik Nielsen kertoo huomaavansa Thunberg-ilmiön käytännössä joka kerta, kun hän keskustelee asiakkaiden kanssa.

– Tapasin juuri erään asiakkaan, ja jälleen kerran puheeksi tulivat Greta Thunberg ja hänen käynnistämänsä liike. Nämä asiat tulevat esille joka päivä. Monien mielestä on yliampuvaa istua kameran edessä itkemässä, mutta toisaalta se tosiaan toimii. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että hänen teoillaan on suuri vaikutus. Asian esitystavasta voidaan olla eri mieltä, mutta sisällössä ei ole mitään vikaa, Nielsen korostaa.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?