Storytel
Kirjoittanut:
Annika Hagstedt

Storytel – kirja-alan yllättäjä

Kirja-ala on ollut vaikeuksissa jo useiden vuosien ajan. Ruotsissa kustannusyhdistys raportoi kuitenkin myynnin kasvaneen 4,5 prosenttia vuonna 2017. Vuoden 2018 alkupuoliskolla myynti kasvoi 6 prosenttia. Kasvun taustalla on Bookbeatin, Nextoryn ja Storytelin kaltaisten digitaalisten kirjapalvelujen nousu. Storytelin osuus Ruotsin markkinoista on yli 80 prosenttia, ja se laajentaa edelleen toimintaansa muualle maailmaan.

Storytel toi ensimmäisen äänikirjansa markkinoille jo vuonna 2005 eli kaksi vuotta ennen ensimmäisen sukupolven iPhonea. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö ja äänikirjojen yleistyminen ovat selvästi yhteydessä toisiinsa.

Yrittäjä Jonas Tellanderin perustama Storytel on nykyään pörssiyhtiö. Hän on tehnyt paljon työtä saadakseen käyttöön kirja-alan aiemmasta korvausmallista poikkeavan mallin. Jokaisesta myydystä kirjasta perittävän maksun sijasta Jonas ja Storytel halusivat korvauksen, joka perustuu siihen, miten paljon aikaa lukija käyttää kuhunkin kirjaan. Jonas Tellander sanoo BreakIt-lehden haastattelussa näin:

– Emme enää myy kirjoja, vaan pääsyä luetteloon, ja ihmisten ajankäyttö on tässä kiinnostavin asia. Tämä on täysin erilainen asetelma kuin se, jonka pohjalta kirja-ala on toiminut 200 vuotta.

Ruotsin toiminnan osuus yhtiön liikevaihdosta on noin 50 prosenttia, ja kannattavuus on hyvä. Kansainvälinen toiminta kasvaa vahvasti. Sen odotetaan saavuttavan kannattavuusrajan aikaisintaan vuonna 2021. Storytel on äskettäin aloittanut toiminnan esimerkiksi Thaimaassa, Meksikossa ja Brasiliassa. Samanaikaisesti se laajentaa toimintaansa muun muassa Alankomaissa, Puolassa, Suomessa, Venäjällä, Espanjassa, Intiassa ja Turkissa.

 

Storytel on meille erittäin kiinnostava sijoituskohde. Se on tehnyt paljon oikeita asioita kasvattaessaan toimintaansa, ja uskomme, että sillä on hyvät mahdollisuudet nopeaan kasvuun
Pontus Dackmo

Nordea Fundsin Nordic Small Cap -rahasto sijoitti viime syksynä yhtiöön.

– Storytel on meille erittäin kiinnostava sijoituskohde. Se on tehnyt paljon oikeita asioita kasvattaessaan toimintaansa, ja uskomme, että sillä on hyvät mahdollisuudet nopeaan kasvuun. Storytel on tällä hetkellä Amazonin Audiblen lisäksi ainoa toimija, joka tavoittelee kansainvälistä kasvua. Omistaja Jonas Tellanderin saavutukset ovat vaikuttavia, sanoo Pontus Dackmo yhtiötä analysoineesta Nordean Fundamental Equities  tiimistä.

Storytelillä oli vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä 721 000 maksavaa tilaajaa. Tilaajien määrä kasvoi kolmannella neljänneksellä 43 prosenttia (Ruotsissa kasvua oli 19 prosenttia ja maailmanlaajuisesti 74 prosenttia).

Äänikirjapalvelu sisältää omaa tuotantoa, lisenssituotteita ja kolmansien osapuolten tuotteita. Ruotsissa oman tuotannon osuus Storytelin palvelusta on noin 40 prosenttia.

– Pidämme näin suurta oman tuotannon osuutta vahvuutena ja kilpailuetuna. Vuonna 2016 Storytel osti Nordstedts-kustantamon ja sai siten valikoimaansa muun muassa Stig Larssonin Millennium-sarjan ja Astrid Lindgrenin lastenkirjat, mikä tukee myös yhtiön kansainvälistä laajentumista, Pontus jatkaa.

Kirja-alan Netflix

Tällä hetkellä Storytelillä on tuhansia suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä nimikkeitä, ja lisää tulee joka kuukausi. Storytel on täydentänyt valikoimaansa julkaisemalla omia kirjoja Storyside-nimellä. Tämä on yksi tapa täyttää aukkoja kirjojen tarjonnassa ja samalla laajentaa valikoimaa.

– Sisällön omistaminen tuo kilpailuetua verrattuna perinteisiin streaming-palveluihin, jotka vain jakavat sisältöä. Storytel voi näin periä maksun myös omasta sisällöstään, ja saada lisää tuottoa. Näemme tässä yhtäläisyyksiä esimerkiksi Netflixin kanssa, joka on myös kasvanut vahvaksi muun muassa monien itse tuottamiensa menestyssarjojen avulla, Pontus Dackmo sanoo.

Storytel

Storytel on ruotsalainen yhtiö, joka tarjoaa mobiililaitteelle ladattavaa digitaalista kirjapalvelua. Käyttäjät maksavat kuukausimaksun ja saavat vapaasti käyttöönsä palvelussa olevat äänikirjat ja e-kirjat.

Vuonna 2016 yhtiö osti tunnetun ruotsalaisen Nordstedts-kustantamon. Samana vuonna se osti myös tanskalaisen kilpailijansa Mofibon.

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset eivät ole osto- tai myyntisuosituksia.

Nordea Nordic Small Cap -rahastoa hallinnoi Nordea Funds Oy.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?