Sectra
Kirjoittanut:
Thomas Jensen

Pohjoismainen menestystarina: Tuottoisaa kuvantamista

Miten pieni, alle 800 työntekijän ruotsalaisyritys onnistuu vuosi toisensa jälkeen päihittämään oman alansa kansainväliset jätit, kuten General Electricsin ja Philipsin? Uuden Nordea Innovation Stars -rahaston sijoituskohteista kertovassa juttusarjassa tutustutaan tällä kertaa Sectraan, joka on erikoistunut röntgen- ja muiden kuvantamiskuvien tutkimukseen sekä säilytykseen sairaaloissa. Yhtiö on parhaillaan tekemässä läpimurtoa Yhdysvalloissa.

Aktiivinen omistajuus
Skandinavia

– Katsohan tätä. Tästä näkee, että ohjelmistomme ansiosta potilas voi välttyä suurelta ja kalliilta tekonivelen uusintaleikkaukselta. Potilas tarvitsee ainoastaan tietokoneella tehtävän viipalekuvauksen, nk. TT-kuvauksen, jossa selvitetään, mistä hänen oireensa johtuvat. 

Näillä sanoilla Sectran IT-asiantuntija kertoo tapauksesta, jossa potilas valittelee kipuja lonkkaleikkauksen jälkeen. Sectran ohjelmiston avulla potilaan TT-kuvat voidaan käsitellä nopeasti. 

Yleensä tilanne vaatisi uusintaleikkausta, jossa lääkäri tarkastaisi ja vaihtaisi tekonivelen. Nyt potilaasta tarvitsee vain ottaa kuvat kahdessa asennossa, minkä jälkeen Sectran ohjelmiston algoritmi käy kuvat läpi. Lääkäri näkee tuloksista, että tekonivel ei ole irronnut, joten uutta leikkausta ei tarvita.

Torbjörn Kronander
toimitusjohtaja, Sectra

Innovaatiot IT-yritysten elinehto

Sectran toimitusjohtaja Torbjörn Kronanderilla ei ole epäilystäkään siitä, mitä pieneltä ruotsalaisyhtiöltä vaaditaan, jos se haluaa kilpailla suurten toimijoiden kanssa. Ainoa ratkaisu on tehdä jatkuvia investointeja tuotekehitykseen ja innovaatioihin. 

– Innovaatiot ovat IT-yrityksille elinehto. Maailma muuttuu yhä nopeammin, joten laakereilla lepäilyyn ja menestyksestä nauttimiseen ei ole varaa, Torbjörn Kronander sanoo. 

Kehitystyö on kallista. Siinä voidaan myös tehdä virheitä ja kohdentaa resursseja ideoihin, jotka lopulta johtavat umpikujaan. Sectran toimitusjohtajan mukaan virheille täytyy kuitenkin olla tilaa. 

– Yrityksessä on tärkeää olla sellainen kulttuuri, jossa virheiden tekemistä ei tarvitse pelätä. Se on matalan hierarkian ohella mielestäni yksi pohjoismaisten yritysten vahvuuksista. Meillä Sectrassa on myös periaatteena, että kehitämme uusia tuotteita vain, jos niiden potentiaaliset markkinat ovat suuruudeltaan vähintään 10 miljoonaa euroa,  Torbjörn Kronander sanoo.
 

Digiaallon harjalla alusta asti

Röntgenkuvia on käytetty sairaaloissa diagnoosin ja hoidon tukena jo yli vuosisadan ajan. Linköpingissä toimiva Sectra kehittää IT-ohjelmistoja ja -palveluja kuvantamiskuvien säilytykseen ja tulkintaan. Niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi polven röntgenkuvauksessa tai vaikkapa aivojen magneettikuvauksessa. Sectra ei valmista röntgenkuvauslaitteita, vaan sen kehittämä ohjelmisto auttaa lääkäreitä käsittelemään kuvia helposti ja turvallisesti. 

Sectra otti digiloikan jo 90-luvulla, kun valokuvausalalla siirryttiin filmirullista digikuviin. Yhtiön tutkijat onnistuivat ensimmäisten joukossa pakkaamaan digikuvia pieniin tiedostoihin. 

– Meidän tutkijaryhmämme täällä Linköpingissä oli mukana kehittämässä JPEG-tiedostomuotoa jota käytetään vielä tänäkin päivänä useimmissa digikameroissa. Sen ansiosta pystyimme pakkaamaan kuvatiedostoja jo hyvin varhaisessa vaiheessa, Torbjörn Kronander sanoo. 

Hänen mukaansa on elintärkeää, että lääkärit pystyvät käsittelemään kuvantamiskuvia nopeasti ja helposti, sillä ne sisältävät valtavia määriä tietoa. Tämä voidaan toteuttaa erittäin nopeiden ohjelmistojen avulla ja esittämällä tiedot tehokkaasti esimerkiksi tiedostoja pakkaamalla.

Carl Mattiasson
Salkunhoitaja, Nordea Innovation Stars

Salkunhoitaja: pohjoismainen menestystarina 

Sectra on yksi uuden Nordea Innovation Stars -rahaston noin 50 sijoituskohteesta, joista valtaosa on pohjoismaisia yhtiöitä. Carl Mattiasson on Niklas Kristofferssonin ohella toinen rahaston salkunhoitajista ja innoissaan yhtiöstä, jota hän kutsuu pohjoismaiseksi menestystarinaksi.

– Sectralla on loistava arvolupaus, tuottoisa liiketoimintamalli, pitkä kasvu-ura edessään ja sen asema markkinoilla on turvattu, hän kertoo. 

Nordean salkunhoitaja huomauttaa myös, että Sectralla on vahva johtoryhmä ja yrityskulttuuri, jossa asiakas laitetaan aina etusijalle. Kun tähän lisätään vielä aimo annos innovaatiokykyä, yhtiö pystyy jatkuvasti parantamaan arvolupaustaan ja saamaan lisää myyntiä. 

– Jos Sectra jatkaa samaan malliin, sen liiketoimintamallista tulee jatkossa entistäkin parempi. Näin yhtiö pystyy tuottamaan yhä enemmän arvoa asiakkaille ja kasvattamaan reilusti liikevaihtoaan, Carl Mattiasson sanoo.  

Terveydenhuollossa on edessä toiminnan tehostaminen, jotta se pystyy vastaamaan väestörakenteen muutoksiin. Kun väestö ikääntyy ja yli 50–60-vuotiaiden määrä kasvaa, terveydenhuollon kustannukset nousevat. Sairaaloiden on ”teollistuttava", ja tässä kehityksessä avainasemassa ovat kansainvälisiä huipputuotteita valmistavat yritykset, kuten ruotsalaiset Sectra ja Cellavision.

Yhdysvaltojen markkinat seuraava etappi

Sectralla on noin 80–85 prosentin markkinaosuus Ruotsissa, mikä osoittaa Carl Mattiassonin mukaan sen, että yhtiön konsepti on toimiva. Hän huomauttaa, että yhtiön seuraava kasvuetappi on Yhdysvalloissa, jossa sen asiakkaana on maailman johtavia ja vaativimpia sairaaloita. Nämä ovat elintärkeitä referenssejä yhtiölle, joka tavoittelee menestystä suuremmilla markkinoilla. 

– Sectran markkinaosuus Yhdysvalloissa on vain noin 4–5 prosenttia, mutta sen osuus uusista tilauksista on huomattavasti korkeampi. Tämä osoittaa, että yhtiö tulee kasvattamaan markkinaosuuttaan ajan myötä, Carl Mattiasson sanoo. 

Salkunhoitaja nostaa esiin myös, että Sectra on tuomassa markkinoille uutta patologian tuotetta, jolla hän uskoo olevan paljon tuottopotentiaalia.

– Uuden tuotteen menestymismahdollisuudet ovat tavallista paremmat, sillä Sectra pystyy hyödyntämään vakiintunutta radiologian asiakaskuntaansa, Carl Mattiasson sanoo.

Nordea Innovation Stars

Rahaston virallinen nimi on Nordea sijoitusrahasto Innovation Stars ja sitä hallinnoi Nordea Funds Oy, jonka kotipaikka on Suomi. Rahasto sijoittaa yrityksiin, jotka ottavat vastuullisuuteen liittyvät tekijät hyvin huomioon liiketoiminnassaan ja joilla uskotaan olevan hyvät edellytykset kasvulle sekä kykyä luoda innovaatioita.

Lisätietoja Rahastot Nyt -palvelusta.

Alansa paras jo seitsemättä vuotta peräkkäin

Sectra on palkittu Yhdysvalloissa alansa parhaana tavaran- ja palveluntoimittajana useita kertoja. Esimerkiksi Sectran kuva-arkistojärjestelmä on saanut riippumattomissa kyselyissä korkeat asiakastyytyväisyysarvosanat ja voittanut sen ansiosta seitsemänä vuonna peräkkäin Best in KLAS -palkinnon, joka myönnetään ansioituneille terveysteknologiaa kehittäville IT-alan yrityksille. Torbjörn Kronanderin mukaan arvostettu palkinto on elintärkeä tunnustus Sectran kokoiselle yhtiölle, mikäli se haluaa menestyä Yhdysvalloissa. 

– Palkinnon saaminen on tietysti hieno juttu, mutta meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin olla alamme parhaita, hän sanoo. 

Yhdysvalloissa on sanonta: ”Nobody ever got fired for buying from IBM”. Se tarkoittaa, että jos ostaja valitsee suuryrityksen, kuten IBM:n, General Electricsin tai Philipsin, tuotteen tai ryhtyy yhteistyöhön ison nimen kanssa ja jokin menee vikaan, ostajalle ei koidu merkittäviä seuraamuksia, sillä kaikki olettavat näiden yritysten osaavan asiansa. 

– Usein ajatellaan, että jos valitsee IBM:n tai GE:n, mikä voisi mennä vikaan? Epäonnistumisille pudistellaan ehkä hieman päätä, ja sillä siisti. Jos kuitenkin ostaa pieneltä ja tuntemattomalta toimittajalta, hankinnoista vastaavien työntekijöiden urat voivat olla vaakalaudalla, jos hankinta ei onnistukaan, Sectran toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja kertoo. 

Hän korostaa, että pienten yritysten on oltava markkinoiden parhaita, koska muuten asiakkaat valitsevat aina tunnetun toimittajan. 

– Kun voitimme Best in KLAS -palkinnon ensimmäistä kertaa, sitä ei juurikaan noteerattu, mutta nyt seitsemän peräkkäisen palkinnon jälkeen meidät tunnetaan yhtenä alan parhaista yhtiöistä, Torbjörn Kronander sanoo.

 

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset eivät ole Nordean antamia suosituksia. Keskustele aina sijoitusneuvojasi kanssa ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?