Säännöllinen rahastosäästäminen Merja ja Julia
Kirjoittanut:
Outi Rönnqvist

Säästösopimuksella sijoittajaksi?

Rahastoon solmittu kuukausisäästösopimus on loistava tapa kerryttää säästöjä ja kokeilla siipiään sijoittajana. Alkuun pääsee jopa kympillä kuukaudessa ja  samalla varmistaa, ettei inflaatio pääse nakertamaan tilillä loikoilevia säästöjä. Ja jos elämä yllättää voi sopimusta onneksi muuttaa joustavasti.  

Säästäminen
Pienistä puroista

Säästäminen kannattaa aina, eikä koskaan ole myöhäistä aloittaa, mutta mitä aiemmin toimeen ryhtyy, sitä kauemmin säännöllisen säästämisen eduista ehtii hyötymään. Säännöllisesti tilille säästämälläkin voi saada vuosien saatossa kokoon hyvän varakassan - ja jos kassaan laittaa joka kuukausi saman summan, sitä suuremmaksi potti kertyy mitä useamman kuukauden siihen säästää. Ja säästää voi paitsi itselle myös läheiselle - lapselle, lapsen lapselle tai vaikka kummilapselle. 

Mutta, koska tileiltä saatavat korot ovat nollassa tai jopa miinuksella, ei tilisäästämisellä ole aikoihin päässyt hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, jonka ansiosta voisi saada tuottoa paitsi säästämilleen varoille myös korolle, jota säästöt ovat kasvaneet. Ja kun säästetyn rahan ostovoima samaan aikaan heikkenee hintojen noustessa, nakertaa inflaatio pikkuhiljaa tilisäästöjen arvoa yhä pienemmäksi. 

Ainoa keino välttää arvon kutistuminen on sijoittaminen, jolloin sekä säästetylle summalle että sille kertyneelle tuotolle voi saada tuottoa ja vuosien saatossa kerryttää pienistäkin kuukausittain säästetyistä summista mukavan pääoman. Samalla on hyvä ymmärtää, että sijoittamisesta saatu tuotto perustuu riskiin - epävarmuuteen sijoituksen arvon vaihtelusta ja sen arvosta tietyllä hetkellä. Periaatteessa mitä suurempaa tuottoa tavoittelee, sitä suurempaa riskiä eli epävarmuutta pitäisi sietää. 

 

 

Miia Hukari ja Sijoituskaverit
Miia Hukari
Sijoituskavereiden vieraana
Miten paljon minä voisin säästää

Ennen kuin lähtee pohtimaan eri rahastovaihtoehtoja, kannattaa miettiä kuinka paljon haluaa ja voi kuukaudessa säästää. Kuukausisäästöjä voi myös täydentää kertasijoituksilla, ja esimerkiksi alla olevan laskurin summia vaihtelemalla on helppo kokeilla, miten eri kuukausierät ja vaihtoehdot vaikuttaisivat loppusummaan. 

Säästösopimuksen saa helposti tehtyä omassa verkkopankissa, ja jos elämäntilanteet ja suunnitelmat muuttuvat, sopimusta voi helposti myös muuttaa siellä. 

 

 

Suunnittele säästösi

euroa
vuotta
%
*Tarvitsetko apua tuottoprosentin valitsemisessa? Ei hätää, katso vinkkejä alta.
euroa
Enhän minä tiedä sijoittamisesta mitään...

Tarvitsetko apua tuottoprosentin valitsemisessa?

Säästö- tai käyttötileillä tuotto on usein alle prosentin. Sekä osakkeisiin että korkopapereihin sijoittavien yhdistelmärahastojen tuotto vaihtelee yleensä sen mukaan, miten paljon rahastossa on osakesijoituksia. Esimerkiksi puolet korko ja puolet osakkeita sisältävän Nordean Säästö 50 -rahaston vuotuinen tuotto on kulujen jälkeen viimeisen 10 vuoden aikana* vaihdellut kuudesta lähes yhdeksään prosenttiin per vuosi. Osakerahastoista, joissa sijoitusaika on yleensä useita vuosia voi saada korkeampiakin tuottoja, mutta myös tuottojen vaihtelu on yleensä suurempaa. 

Mitä, milloin ja missä pitää ostaa tai myydä?

Rahastosäästäjänä itse sijoittamisesta ei tarvitse ymmärtää paljoakaan, kun kaiken käytännön työn - sijoitusten seuraamisen, ostamisen ja myymisen - hoitaa rahaston salkunhoitaja.

Yksittäiseen osakesijoitukseen verrattuna tulee kaikissa rahastoissa automaattisesti hajauttaneeksi osan sijoittamiseen liittyvästä riskistä, sillä yksittäisen rahaston varat sijoitetaan aina useampaan kohteeseen. Näin koko sijoituksen arvo ei yleensä kärsi merkittävästi, vaikka jollain sijoituskohteella menisi heikommin. 

Usein riskin pienentämiseksi suositellaan myös sijoitusten hajauttamista sekä korko- että osakesijoituksiin esimerkiksi yhdistelmärahaston kautta tai maantieteellisesti eri puolille maailmaa.

Yksi sijoittamisen ikuisuuskysymyksistä on oikea ajoitus - miten voi olla varma, ettei sijoita juuri ennen kuin markkinat kääntyvät laskuun? Tässäkin säännöllisyys auttaa - kun säästää joka kuukausi, tasaa kurssien vaihtelun vaikutusta automaattisesti ja sijoittaa sekä silloin, kun markkinat ovat laskussa että silloin kun ne ovat nousemassa.

Kun säästösopimuksen on tehnyt, voi käytännössä antaa sen pyöriä omalla painollaan. Tai jos haluaa silloin tällöin seurata sijoitusten kuulumisia, sekin käy näppärästi joko oman mobilli- tai verkkopankin kautta tai Rahastot Nyt - palvelussa.

*Aikavälillä 8.4.2011 - 8.4.2021.

Kiinnostuitko?

Kuuntele Spotifysta Merja Mähkän ja Julia Thurénin Sijoituskaverit-podcast siitä, miksi säännöllinen rahastosäästäminen on mainio tapa sijoittaa, mitä rahastoista on hyvä tietää ja miten löytää sopiva vaihtoehto. Podcastissa vieraileva Nordea Fundsin myynnin vetäjä Miia Hukari kertoo myös, miten pääset helposti säännöllisen rahastosijoittamisen alkuun Nordeassa. 

Voit myös lukea Julian kokemukset pitkäaikaisena rahastosäästäjänä ja tutustua Nordean Rahastovalitsimeen.

 

 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?