confetti
Kirjoittanut:
Annika Hagstedt ja Jan Telford

Rahastovuosi 2019

Päättyneestä vuodesta tuli loppujen lopuksi todella hyvä rahastosijoittajalle. Funds Magazine tapasi Nordea Fundsin toimitusjohtajan Henrika Vikmanin, ja kysyi, mitkä rahastot nousivat viime vuoden voittajiksi ja mitkä olivat vuoden kohokohdat.

Säästäminen
Henrika Vikman
Toimitusjohtaja, Nordea Funds

Miten kuvailisit rahastovuotta 2019? 

Se ylitti kaikki odotukset. Vuosi 2019 oli loistava rahastovuosi, ja sijoittajat saivat erittäin hyvää tuottoa, vaikka ilmapiiriä leimasivat poliittinen epävarmuus, kauppakiistat, brexit ja maailmantalouden vaisuun kasvuun liittyvä yleinen epävarmuus.

Useimmat rahastomme tuottivat hyvin, ja etenkin osakerahastot kehittyivät vahvasti. Kolmen kärki oli Venäjä, Nordic Small Cap ja Eurooppa. Kulujen jälkeen Venäjä-rahasto tuotti huimat 40 prosenttia ja pieniin sekä keskisuuriin pohjoismaisiin yhtiöihin sijoittava Nordic Small Cap 37 prosenttia. Kolmanneksi kiilannut Eurooppa-rahasto kasvatti arvoaan 34 prosenttia. 

Nykyinen korkotaso on tietenkin tehnyt tilanteen vaikeaksi lyhyen koron rahastoille. Yrityslainarahastojemme tuotto on puolestaan ollut hyvä. Samoin valtionlainarahastot hyötyivät yleisestä korkotason laskusta.

Miten vastuulliset rahastot pärjäsivät? 

Monet Nordean Tähtirahastoista kehittyivät erittäin hyvin. Kehittyvät Tähdet on tarjonnut hyvää tuottoa pitkään. Vuonna 2019 rahasto tuotti 32 prosenttia, mikä oli peräti 11 prosenttiyksikköa enemmän kuin kehittyvät markkinat keskimäärin.

Myös Maailmanlaajuiset Tähdet kasvatti arvoaan 34 prosenttia viime vuonna. Pohjoisamerikkalaiset Tähdet tuotti puolestaan 36 prosenttia. Molemmat peittosivat niin ikään vertailuindeksinsä. Nämä esimerkit alleviivaavat, että vastuullinen sijoittaminen ja hyvä tuotto eivät ole ristiriidassa keskenään.

Mikä oli mielestäsi vuoden kohokohta?

Mielestäni yksi kohokohta oli pelkästään se, että vuodesta muodostui paras 20 vuoteen. Viimeksi vastaavia tuottolukuja on nähty IT-kuplan aikoihin. Tällaista kehitystä ei tietenkään voi odottaa joka vuosi.

Yksi eniten nousseista rahastoista oli Ilmasto ja Ympäristö, joka tuotti 38 prosenttia. Ilmastoasiat ovat olleet yleisesti paljon esillä vuoden aikana, mikä näkyy myös sijoittamisessa. Ilmasto ja Ympäristö -rahasto on perustettu vuonna 2008. Kun katsoo rahaston omistuksiin kuuluvia yhtiöitä, nähdään että niiden tuotteiden kysyntä on aiemmin perustunut paljolti poliittiseen sääntelyyn. Näin ei kuitenkaan ole enää nykyään, vaan markkinat kasvavat vahvasti. 

Moni luulee, että ilmastorahasto sijoittaa ennen kaikkea vaihtoehtoisiin energiamuotoihin, kuten tuuli- ja aurinkoenergiaan. Tämä pitää jossain määrin paikkansa, mutta potentiaalia on monilla eri toimialoilla – oikeastaan enemmän kuin uusiutuvan energian alalla. Esimerkkeinä voidaan mainita yhtiöt, joiden toiminta liittyy maatalouden tehostamiseen tekoälyn avulla, sekä energiatehokkaaseen asuntorakentamiseen panostavat yhtiöt. 

Rahaston sijoituskohteeksi soveltuvien ja kriteerit täyttävien yhtiöiden määrä on siten kasvanut viime vuosina, kun yhä useammat yhtiöt haluavat löytää ja tarjota ilmastoystävällisiä ratkaisuja. Nykyään rahaston sijoitusuniversumi kattaa yli 1 200 kansainvälistä yhtiötä, joiden markkina-arvo on yli 6 miljardia euroa. Vuonna 2009 mahdollisia sijoituskohteita oli yhteensä 500, joiden markkina-arvo oli alle 3 miljardia euroa. Ilmastoon ja ympäristöön liittyvät markkinat ovat siis kehittyneet vahvasti, joten suhtaudun toiveikkaasti tulevaisuuteen. 

Olen ylipäänsä todella ylpeä Nordean rahastojen vastuullisuustyöstä ja laajasta valikoimastamme. Yksi vuoden kohokohdista oli vastuullisten yhdistelmärahastojen tuominen markkinoille. Asiakkaamme kaipasivat vahvempaa vastuullisuutta ja yksinkertaisia kokonaisratkaisuja, ja nämä rahastot vastasivat tähän kysyntään.
 

Nordean rahastot

Voit tutustua Nordean rahastojen tunnuslukuihin sekä muihin tietoihin tarkemmin Rahastot Nyt -palvelussa.

Nordea Venäjä -, Nordea Nordic Small Cap - ja Nordea Eurooppa -rahastoja hallinnoi Nordea Funds Oy.

Seuraavia rahastoja hallinnoi Nordea Investment Funds S.A., joka on Luxemburgiin rekisteröity rahastoyhtiö:

  • Nordea 1 - Kehittyvät Tähdet
  • Nordea 1 - Maailmanlaajuiset Tähdet
  • Nordea 1 - Pohjoisamerikkalaiset Tähdet
  • Nordea 1 - Ilmasto ja Ympäristö


 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?