Onko sinullakin rahastosäästösopimus?
Kirjoittanut:
Stein Korterud

Onko sinullakin rahastosäästösopimus?

Säännöllinen rahastosäästäminen on vaivaton tapa sijoittaa. Matalat korot saavat monet laittamaan kuukausittaiset säästönsä osake- tai yhdistelmärahastoihin parempien tuottojen toivossa.

Miksi säännöllinen säästäminen osake- tai yhdistelmärahastoihin kannattaa?

Rahastosäästösopimus tekee säästämisestä säännöllistä ja automaattista.

Säännöllinen säästäminen on suositeltavaa, kun tavoittelee pankkitilin korkoa parempaa tuottoa. Historiallisesti osakemarkkinat ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet selvästi paremmin kuin korkosijoitukset.

Säästämällä kuukausittain pienentää myös sijoittamiseen liittyvää riskiä. Kun ostaa rahasto-osuuksia markkinoiden noustessa ja laskiessa, kurssiheilahtelujen vaikutukset tasaantuvat verrattuna siihen, että sijoittaisi kaiken samaan aikaan.

Rahastosäästösopimuksen voi tehdä itselleen tai vaikkapa lapsilleen tai lapsenlapsilleen.

Asiakkaan ei tarvitse sitoutua säästämään tiettynä ajanjaksona.

Säännöllinen säästäminen osake- tai yhdistelmärahastoihin on helppo tapa hajauttaa säästönsä. Rahastot eivät yleensä myöskään altistu yhtä jyrkille markkinaheilahteluille kuin yksittäiset osakkeet. Ajan myötä pienistäkin summista voi kertyä sievoiset summat.

 – Suosittelemme kiinteän summan sijoittamista rahastoon kuukausittain. Tällä tavoin säännöllinen säästäminen on vaivatonta, jos voi laittaa vaikka muutamia kymppejä sivuun joka kuukausi. Sanoisin, että säännöllinen rahastosäästäminen sopii kenelle vain, Henrika Vikman, Nordea Fundsin toimitusjohtaja sanoo.

Miksei säästäisi vain tilille?

On totta, että lyhyellä aikavälillä sijoitetun varallisuuden arvo vaihtelee, mutta historiallisesti osakkeet ovat tuottaneet ajan saatossa yli 6 prosenttia. Vaikka toteutunut tuotto ei ole koskaan tae tulevasta, kannattaa huomioida, että inflaatio vähentää joka vuosi pankkitalletusten tai patjan väliin säästetyn käteisen arvoa. Tällä tavoin säästäjä häviää siis varmasti.

– Matalat korot saavat suomalaiset etsimään vaihtoehtoja tilisäästämiselle. Moni näyttää nykyään myös ottavan itse vastuun eläkesäästämisestä. Epävarmuus tulevaisuuden eläkkeistä saa monet tavoittelemaan itselleen taloudellista lisäturvaa eläkepäivien varalle, Vikman kommentoi.

Entä jos osakemarkkinat romahtavat?

Säännölliseen säästämiseen kuuluva ajallinen hajauttaminen vähentää äkillisten muutosten kuten pörssiromahdusten vaikutusta sijoitusten arvoon. Säästösopimuksen tekemistä ei kannattaisi lykätä tulevaisuuteen, koska korkoa korolle -efektin hyödyt kasvavat ajan kuluessa.

– Moni on huolissaan osakemarkkinoiden kehityksestä aloittaessaan säännöllisen rahastosäästämisen. Pitkäaikaiselle säästäjälle lyhytaikaisten kurssiheilahtelujen merkitys jää kuitenkin pieneksi. Sitä paitsi kun markkinat laskevat, sijoitetulla summalla saa enemmän rahasto-osuuksia, koska osakkeet ovat edullisempia. Vikman painottaa.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?