Airscale
Kirjoittanut: Tiina Ruulio

Nokian 5G on nyt myötätuulessa

Korona-aika teki näkyväksi nykyisten 4G-mobiiliverkkojen heikkouksia. Nopeasti yleistyvässä uuden sukupolven 5G-maailmassa etätyöläinenkin voi nauttia jopa kuusi kertaa nopeammasta yhteydestä. 5G:n kannoilla kehitysputkessa siintää jo seuraavan sukupolven verkko 6G, jonka kehitystyö on jo aloitettu Nokialla.

Rahasto
Maailmanlaajuinen
Innovaatio

Nokian matkapuhelinverkot -liiketoimintaryhmän strategia- ja teknologiajohtajan Ari Kynäslahden mukaan langattomat 5G-mobiiliverkot laajentuvat tällä hetkellä vauhdilla ympäri maailmaa. Nokia uskoo pärjäävänsä tässä kilpailussa hyvin ja Nokia on voittanutkin uusia operaattoriasiakkaita siirryttäessä 4G-verkoista 5G:hen. 

–  5G tuo operaattoreille mahdollisuuden parantaa mobiilin laajakaistan kapasiteettia ja suorituskykyä. Keskimäärin operaattorit tuplaavat taajuusvarantonsa 5G-teknologian avulla. Mobiiliteknologiassa taajuusvarannot ovat suoraan verrannollisia verkon kapasiteettiin ja lisäksi 5G on teknologiana tehokkaampaa kuin 4G. Tuoreimpien mittausten mukaan loppukäyttäjän kokema mobiilin laajakaistan suorituskyky on kuusinkertaistunut datanopeuden suhteen 4 G:stä 5 G:hen siirryttäessä, kertoo Ari Kynäslahti.

Nokialla uskotaan, että tulevaisuuden kaupungit, sairaalat ja tehtaat ovat riippuvaisia langattomista 5G-verkoista. – Uuden sukupolven mobiiliverkkoja käytetäänkin jatkossa paljon muuhun kuin puheluihin ja videoiden katsomiseen, jatkaa Kynäslahti.

– Seuraava aalto 5G-teknologian käytttöönotossa on alkanut. Jo nyt liikkeelle ovat lähteneet tyypillisesti energia-ala, kaivosteollisuus, liikenne, teollisuustuotanto ja viranomaisverkot. Meillä on tällä hetkellä 189 kaupallista 5G-sopimusta, ja tämä määrä päivittyy joka viikko.

Yritysverkkopuolella suurin osa Nokian yli 300 asiakkaasta käyttää toistaiseksi vielä 4G:tä. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun yritykset siirtyvät vähitellen käyttämään uuden sukupolven verkkoyhteyttä.

 

Ari Kynäslahti
Ari Kynäslahti, Strategia- ja teknologiajohtaja, Nokian matkapuhelinverkot

Korona-aika paljasti vanhan verkon puutteet

5G-standardia on kehitetty teollisuuden ja esineiden internetin lähtökohdista. Samalla entistä nopeampi verkko palvelee myös yksityistä kännykänkäyttäjää tai vaikka etätyöläistä. 

– Korona-aika tavallaan näytti, kuinka heikosti nykyiset dataverkot palvelevat vaikkapa etätyötä tekeviä. Jo yksin Euroopan sydämessä on paljon paikkoja, joissa dataverkot eivät toimi kunnolla ilman uusia 5G-investointeja, jatkaa Kynäslahti.

5G:n hyödyntäminen on myös EU:n painopisteissä yksi tärkeimmistä kilpailukykyä lisäävistä asioista. EU-tilastoista selviää sekin, että Suomi on ensimmäinen EU-maa, joka on ottanut käyttöön kaikki nykyiset 5G-taajuudet.

Uusia ja kiinnostavia asiakkaita

Esimerkkeinä yrityspuolen 5G-sopimuksista Kynäslahti luettelee logistiikkapalveluita tarjoavan Lufthansa Technikin, kaivosyhtiö Sandvikin, Yhdysvaltain puolustusministeriön sekä useita korkeakouluja eri puolilla maailmaa.

– Kilpailu 5G-markkinoilla on kovaa. Joillekin asiakkaille tärkeää on ennen kaikkea teknologian hinta, toisille verkon laatu ja kolmansille mahdollisesti brändi. Näillä kaikilla osatekijöillä kilpaillaan.

Nokian tavoitteena 5G-kilpailussa on siirtää olemassa olevat asiakkaat 5G:hen sekä kasvaa markkinoita nopeammin vuonna 2023.

6G:täkin kehitetään jo

Myös tavallinen kännykänkäyttäjä hyötyy luonnollisesti uudesta nopeasta verkosta. – Etelä-Korea ryhtyi rakentamaan uuden sukupolven verkkoa ensimmäisten joukossa. Siellä huomattiin, että kun 20 prosentilla oli käytössä 5G-kykyinen puhelin, liikenteestä jo noin puolet kulki nopeammassa verkossa. 5G kasvattaa liikenteen määrää oikeastaan heti kun siihen annetaan mahdollisuus: rakennetaan verkko ja loppukäyttäjille saadaan sopivat laitteet.

Nokia on parantanut kilpailukykyään mm. uudella kesäkuun lopun Airscale-tuotejulkistuksellaan, joka uudisti yhtiön 5G-tuoteperhettä. Samalla yrityksen 5G-tuotekehityspuolta kasvatetaan yksin Suomessa tänä vuonna 500 uudella työntekijällä.

 – Uudet 5G-laitteet ovat entistä pienempiä ja tehokkaampia. Ne kuluttavat myös vähemmän energiaa. Sanoisin, että ne ovat hyvin kilpailukykyisiä tällä hetkellä.

Yhden verkkosukupolven aktiivinen elinikä on noin 10 vuotta. – Tämä tarkoittaa, että 6G-verkkoa ryhdytään rakentamaan arvioidemme mukaan vuonna 2029. Investoimme jo 6G-tutkimukseen, ja seuraavaksi alkaa 6G-kykyisten järjestelmäpiirien kehittäminen. Standardointityöhön pääsemme 2025 – 2026.

 

Artikkelissa esitetyt maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset eivät ole Nordean antamia suosituksia. Keskustele aina sijoitusneuvojasi kanssa ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Nokia on yksi Suomalaisista Tähdistä

Suomalaiset Tähdet -rahaston sijoitukset käyvät läpi kovan mankelin, salkunhoito lisää ymmärrystään yrityksistä mm. numeroita murskaamalla. Nokia on rahaston kolmanneksi suurin sijoitus.

Lue artikkeli

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?