Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi
Kirjoittanut:
Jan Telford

Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi

Vastuulliseen sijoittamiseen sitoutuneessa Nordea Fundsissa on mietitty, kuinka voisimme omalla toiminnallamme jättää mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen maapalolle. Asiakkaille järjestetyistä rahastotapahtumista tehtiin tänä vuonna aidosti hiilineutraaleja yhteistyökumppanin CO2Esto oy:n avulla.

ESG
Teollisuusyhtiöt
Näin pienennät hiilijalanjälkeäsi

CO2Esto on neljän ihmisen startup-yritys, jonka liiketoimintamalli on Suomessa uusi.

- Näiden tapahtumien kohdalla lähdimme liikkeelle määrittämällä järjestelyistä koituvat hiilidioksidipäästöt. Näistä suurin osa tuli matkoista ja ruokatarjoiluista, Janne Kärki, yksi CO2Eston perustajista sanoo.

Rahastotapahtumissa tavattiin lähes 2 000 kävijää. Yhteenlasketuiksi hiilidioksidipäästöiksi saatiin noin 8 tonnia, joista noin 40 prosenttia muodostui matkoista ja 30 prosenttia tarjoiluista.

- Edelliseen sisältyy muutama lentomatka, mikä osaltaan selittää sen suuruutta, Kärki huomauttaa.

Tämän jälkeen Nordea osti ja mitätöi yhteistyökumppaninsa kautta 8 tonnin edestä päästöoikeuksia Euroopan unionin yhteisen päästökauppajärjestelmän kiintiöstä, jotka on jaettu 11 000 teollisuus- ja voimalaitosyrityksen käyttöön.

- Mitätöinti on virallinen tapahtuma, jossa päästöoikeudet todella poistuvat systeemistä. Toimitamme tästä todisteeksi asiakkaillemme päästövähennyksestä sertifikaatin, josta löytyy EU:n päästökauppajärjestelmän tapahtumatunnus, Kärki kuvailee.

Tämän myötä järjestelmään kuuluvilla yrityksillä on aidosti vähemmän päästöoikeuksia käytössään.

- Tämä on erittäin kustannustehokas tapa vähentää hiilidioksipäästöjä, sillä esimerkiksi isot voimalaitokset pystyvät lisäämään energiatehokkuuttaan pienilläkin ratkaisuilla, toinen perustajajäsen Matti Tähtinen kommentoi.

Tiedosta, vähennä ja mitätöi

Päästöoikeuksien poistaminen markkinoilta on vain yksi keino hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Yhtä lailla tärkeää on tiedostaa ilmastonmuutoksen haitat, oman toiminnan merkittävimmät ympäristövaikutukset ja sitä kautta mahdollisuudet vähentää ympäristön kuormaa omilla valinnoillaan.

- Niin yksityishenkilöillä kuin yrityksilläkin on lukuisia tapoja vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä. Suomalaisen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 10 tonnia vuodesta, joista esimerkiksi 20 000 ajokilometriä tyypillisellä polttomoottoriautolla muodostaa jo yli 2 tonnia, Matti Tähtinen havainnollistaa.

Yritykset voivat vaikuttaa hiilijalanjälkeensä miettimällä muun muassa, minkälaista ruokaa he tarjoavat tapahtumissaan ja kuinka paljon neuvotteluista ja palavereista voitaisiin toteuttaa videopuheluilla.

- Toki jossain kohtaa tulee raja vastaan, minkä verran omia käytäntöjä voidaan muuttaa nykyistä hiilineutraalimmaksi kustannustehokkaasti. Tätä varten loput hiilidioksidipäästöt voidaan kompensoida päästöoikeuksia mitätöimällä, Janne Kärki toteaa.

- Ilmaston kannalta jokainen vähennetty tonni on yhtä arvokas, riippumatta siitä missä vähennys toteutetaan, hän lisää.

Kuka tahansa voi mitätöidä hiilidioksidipäästöoikeuksia. Esimerkiksi CO2Estolla on verkkokauppa, jonka avulla voi helposti kompensoida joko haluamansa määrän CO2:sta tai vaikkapa lentokilometreistä koituneet päästöt.

Päästöoikeuksien hinta määräytyy pörssihinnoittelun tavoin. Tällä hetkellä yksi tonni CO2-päästöjä maksaa markkinoilla noin 5 €. Vuonna 2013 päästöoikeuksia laskettiin liikkeelle noin 2,1 gigatonnia, minkä jälkeen niiden määrää on vähennetty vuosittain 1,74 prosentilla.

- Päästökauppaa on kritisoitu siitä, että päästöoikeuksista on talouden laskusuhdanteen jälkeen ylijäämää. Ylijäämä pitää oikeuksien hinnat alhaalla ja siksi päästökaupan ohjaava vaikutus on vielä heikko. Mutta suuret teollisuus- ja voimalaitokset tietävät, että oikeuksien määrä pienenee kaiken aikaa, mikä ohjaa niitä tekemään muutoksia toimintaansa, Kärki korostaa.

- Päästökauppajärjestelmää hallinnoidaan hyvin ja sitä on mahdoton kiertää. Siksi markkinoilta poistetut päästöoikeudet aidosti vähentävät hiilidioksidipäästöjä, Tähtinen komppaa.

Tämä yhdistettynä Euroopan toipumassa olevaan talouteen vahvistaa niiden yritysten asemaa, jotka kehittävät toimintaansa kestävälle perustalle. Jälleen yksi argumentti, miksi vastuullinen sijoittaminen kannattaa.

Tutustu CO2Eston verkkokauppaan.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?