Musti Group
Kirjoittanut:
Outi Rönnqvist

Musti – lemmikkibuumin voittaja

Koronapandemian myötä olemme viettäneet enemmän aikaa paitsi läheisten, myös lemmikkiemme kanssa, ja yhä useampi on voinut toteuttaa haaveen lemmikin hankkimisesta. Uuden perheenjäsenen hoitoon tarvittavia tuotteita myyvä Musti Group listautui alkuvuodesta pörssiin, ja yhtiön kanta-asiakkaiden määrä kukoistavilla lemmikkimarkkinoilla on kasvussa. Mutta mitä lemmikkibisnekselle kuuluu koronakevään jälkeen?

Osakkeet
Aktiivinen omistajuus
Skandinavia
Matias Rundgren
Matias Rundgren
Salkunhoitaja, Nordea Suomi

Koronakevät oli lemmikkien hankinnan osalta vilkasta aikaa. Yle kertoi toukokuussa lemmikkien myynnin jopa tuplaantuneen ja Kennelliitto muistutti muun muassa Terkkuja pentulaatikosta -kampanjalla lemmikkibuumista innostuneita koiran hankintaan liittyvistä vastuukysymyksistä. Mutta miltä vaikkapa alkuvuonna pörssiin listautuneen suomalaisen Musti Groupin tulevaisuus näyttää nyt kevään jälkeen ja pidemmällä aikavälillä? Näin Nordea Suomi -rahaston salkunhoitaja Matias Rundgren vastasi kysymyksiimme. 

Nordea Suomi -rahaston sijoitusstrategia perustuu syvälliseen yritysanalyysiin, jonka perusteella sijoituspäätökset tehdään 3-5 vuoden sijoitushorisontilla. Rahasto  poikkeaa merkittävästi esimerkiksi Helsingin pörssin yleisindeksistä ja sen tavoitteena on voittaa vertailuindeksi kolmen vuoden ajanjaksolla. Rahastoa hoitavat yhteistyössä Marie Karlsson ja Matias Rundgren.

Marie Karlsson
Marie Karlsson
Salkunhoitaja, Nordea Suomi

Matias, millainen yhtiö Musti Group on ja miksi päätitte lisäsitte sen Suomi-rahaston salkkuun?

– Osallistuimme helmikuussa Musti Groupin listausantiin, koska pidämme yrityksen liiketoimintamallista, lemmikkibisneksen kasvu on ollut tasaista ja yhtiö on toimialansa pohjoismaisia markkinajohtajia. Musti myy oman sekä muiden korkealaatuisten brändien lemmikkituotteita. Myynti keskittyy yhtiön 220 omaan ja 63 franchising-myymälään sekä yhtiön omaan nettikauppaan. 

 Osassa kivijalkamyymälöitä tarjotaan tuotteiden lisäksi lemmikkien hoito-, koulutus- ja eläinlääkintäpalveluja. Kaiken kaikkiaan Musti Groupin markkinoiden arvioidaan vuonna 2018 olleen Pohjoismaissa noin 2,8 miljardin arvoiset, ja yhtiöllä on hyvät kasvunäkymät esimerkiksi markkinaosuutta kasvattamalla. Mustin markkinaosuus oli tuolloin Suomessa 32 % ja lähenteli Ruotsissakin jo kolmeakymmentä (28 %), mutta esimerkiksi Norjassa markkinaosuus oli kuitenkin yhä alle 10 %, Matias Rundgren kertoo. 

Miltä Musti-konsernin tulevaisuus näyttää?

 Olemme ennen sijoituspäätöstä tietysti koettaneet arvioida tätä mahdollisimman monesta näkökulmasta. Uskomme, että seuraavan 35 vuoden aikana yhtiöllä on mahdollisuus parantaa kannattavuutta ja kasvua omilla toimenpiteillään, mikä on tärkeää. Jos markkinat koronan seurauksena kääntyvät myöhemmin jyrkkään laskuun, on kasvu tietysti vähän heikompaa.

 Uskomme, että yhtiöllä on hyvät mahdollisuudet kasvattaa myyntiään erityisesti nykyisten kanta-asiakkaiden keskuudessa esimerkiksi asiakasdataa hyödyntämällä. Luotamme myös yhtiön mahdollisuuksiin laajentaa myymäläverkostoaan ja lisätä omien tuotemerkkiensä myyntiä Norjassa ja Ruotsissa edelleen. Vaikka lyhyellä aikavälillä verkkokaupan kasvu edellyttääkin panostuksia asiakashankintaan ja vaikka verkkokaupan bruttomarginaalit ovat heikompia, tämä tuo uusia asiakkuuksia mikä on tulevaisuuden kasvulle ja todennäköisesti kannattavuudelle hyvä asia.

Voiko lemmikkibisneksen kasvu ja Musti Groupin nousu jatkua koronakevään jälkeenkin?

 Kun nyt katsomme listautumisannin jälkeistä aikaa, huomaamme, että olimme itse asiassa vähän liian varovaisia arvioissamme lemmikkimarkkinoiden kasvusta helmikuussa. Huhtikesäkuussa Ruotsissa rekisteröitiin 14 % enemmän koiranpentuja kuin samaan aikaan aiempina vuosina ja yhtiön mukaan kehitys on ollut samanlaista myös Suomessa ja Norjassa. Musti on ollut koronan aiheuttamassa buumissa pohjoismaisilla lemmikkieläinmarkkinoilla yksi suurimmista hyötyjistä. 

 Yhtiö on hyötynyt koronan aikana merkittävästi myös monikanavaisesta liiketoimintamallistaan – itse asiassa yhtiön kasvu on ollut nopeampaa kuin odotimme helmikuussa. On myös hyvä muistaa, että esimerkiksi koiranpennut tulevat olemaan pitkäaikaisia asiakkaita – jopa 1015 vuodeksi. Samaan aikaan yhtiö on onnistunut laajentamaan myymäläverkostoaan odotetusti. Joten uskoisin, että lemmikkitoimialalla ja Musti Groupilla on vilkkaasta keväästä huolimatta hyvät edellytykset kasvuun myös jatkossa, Matias Rundgren toteaa lopuksi.

Nordea Suomi

Musti Group on yksi aktiivisesti hoidetun Nordea Suomi -rahaston sijoituksista. Suomi-rahaston sijoitusstrategia perustuu syvälliseen yritysanalyysiin, jonka perusteella sijoitukset tehdään 3–5 vuoden sijoitushorisontilla. Rahasto poikkeaa merkittävästi Helsingin pörssin yleisindeksistä ja sen tavoitteena on voittaa vertailuindeksi kolmen vuoden ajanjaksolla. Rahastolla on neljä Morningstar-tähteä ja sitä hoitaa pohjoismainen salkunhoitotiimi, jolla on vankka kokemus myös Suomen osakemarkkinoista. Rahaston salkunhoitajat ovat Marie Karlsson ja Matias Rundgren.

Nordea Suomi -rahastoa hallinnoi Nordea Funds Oy. Lue lisää rahastosta Rahastot Nyt -palvelusta.

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset ovat yleistä tietoa, eikä suositus ostaa tai myydä mitään sijoitusinstrumenttia.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?