joulukoristeet
Kirjoittanut:
Maria Tomminen

Mitä jos joululahjasi tekisi aidosti hyvää?

Joulu lähestyy osin pitkältä ja pimeältäkin tuntuneen syksyn jälkeen kovaa vauhtia, ja on aika rauhoittua ja nauttia. Tänä syksynä on puhuttu ilmastonmuutoksesta ja kulutuksen sekä elintottumustemme väistämättömästä vaikutuksesta maapalloomme ennätyksellisen paljon. Tällaisena aikana joululahjan pohdinta onkin haastava tehtävä – mikä olisi sopiva ja hyödyllinen lahja niin, ettei turhat tavarapinot entisestään kasvaisi?

Säästäminen

Säästäminen ja sijoittaminen kiinnostavat nuoria ennätyksellisen paljon, ja orastavaa kiinnostusta voi rohkaista vastuullisella rahastosäästämisellä.

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan peräti 80 prosenttia suomalaisista säästää ja sijoittaa ja sijoitetut summat ovat jopa tuplaantuneet muutaman vuoden aikana. Innostus näkyy myös nuorten keskuudessa - vuoden 2021 aikana nuoria (18-29v) rahastosäästäjiä on aloittanut Nordeassa ennätykselliset määrät. Jos aikuiset tukevat nuoren myöhempää innostusta jo lapsuudessa, ehtivät kouluvuosien aikana sopivaan osakerahastoon säästetyt summat kerryttää korkoa korolle ilmiön seurauksena tuntuvan summan.

Jos lapsen rahastolahjaan sijoittaa syntymäpäivinä, jouluisin ja erityisjuhlapäivinä yhteensä vaikkapa joitakin kymppejä kerrallaan ja valitun rahaston tuotto-odotus on vaikkapa 4 prosenttia, voi nuorta odottaa valmistumispäivänä jopa useamman tuhannen euron potti. Käyttämällä siis keskimäärin kympin kuukaudessa rahastolahjaan voi antaa nuorelle aikuiselle yllättävän arvokkaan lahjan.

”Lapsen tai nuoren taloustaitojen oppimisen kannalta ei kuitenkaan ole tärkeintä se, paljonko rahaa sijoituksiin laitetaan, vaan ennemminkin, että lapselle puhutaan hänen omista sijoituksistaan. Sijoittamisen ymmärtäminen on tärkeä osa taloustaitoja. Se auttaa nuoria ottamaan vastuun taloudestaan, mutta myös ehkäisee ylituottoja lupaaviin huijauksiin lähtemisestä tai houkuttelevien hankintojen rahoittamista korkeakorkoisilla pikavipeillä”, kertoo Nordea Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Tanja Eronen.

Nordean tuoreen rahataitotestin vastausten perusteella nuorten talousosaamisen suunta onkin positiivinen. Edellisiin tuloksiin verrattuna 18-25-vuotiaiden taloudellinen osaaminen on noussut 6 prosenttia.

Toimitusjohtaja Tanja Eronen
Toimitusjohtaja Tanja Eronen, Nordea Funds
Nuoret arvostavat vastuullista lahjaa

Lapsen sijoituksissa vastuullisuuden huomioiminen on erityisen tärkeää, sillä heille kestävällä tulevaisuudella on konkreettista merkitystä. Voimistunut huoli ilmastonmuutoksen vaikutuksesta ja muun muassa vastikään päättyneen Glasgow´n ilmastokokouksen tavoitteet näkyvät myös nuorten toiveissa. Vastuulliset rahastot ovat kiinnostaneet myös Nordean asiakkaita: kolme neljäsosaa Nordean rahastoihin alkuvuonna tulleista uusista sijoituksista on kohdistunut rahastoihin, jossa vastuullisuusasiat on otettu erityisesti huomioon.

”Hyvin moni – ja joka vuosi entistä useampi – haluaa varmistaa kulutusvalinnoillaan, että ostamansa tuotteet ja palvelut on tuotettu kestävän kehityksen mukaisesti. Sijoitusvalinnat eivät eroa näistä millään tavalla. Harva haluaa laittaa säästöjään yhtiöihin, jotka turmelevat ympäristöä, käyttävät lapsityövoimaa tai lahjovat viranomaisia”, huomauttaa Eronen.

Vastuullista sijoittamista koskevat periaatteet otetaan huomioon kaikissa Nordean rahastoissa. Mahdollista on myös valita rahasto, jossa vastuullisuusasiat on otettu erityisesti huomioon, kuten esimerkiksi Nordean Tähtirahasto tai Vastuullisen valinnan rahasto.

Mikäli kummi, isovanhempi tai ystävä haluaa säästää lapselle, kannattaa rahalahja antaa lapsen tilin kautta, jolloin vanhemmat voivat halutessaan sijoittaa sen edelleen rahastoon.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?