Kestävän kehityksen tavoite 4: Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus
Kirjoittanut:
Charlotte Holst

Älykäs terveysside auttaa tyttöjä käymään koulua

Kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus on yksi YK:n 17:stä kestävän kehityksen tavoitteesta. Kehittyvissä maissa on miljoonia tyttöjä, jotka eivät voi käydä koulua – pelkästään siksi, että heillä ei ole terveyssiteitä. Tanskalainen Real Relief -yhtiö valmistaa itsesteriloivia uudelleen käytettäviä terveyssiteitä, joiden avulla entistä useammat tytöt saavat koulutusta. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Haastattelimme toimitusjohtaja Trine Sigiä, joka taistelee sitkeää tabua vastaan.

Vastuullliset rahastot
YK:n tavoitteet

sdg

Kestävän kehityksen tavoite 4: Hyvä koulutus

Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet

Nordea Funds Magazine tarkastelee YK:n kestävän kehityksen tavoitteita ja käsittelee artikkelisarjassaan jokaista 17:ää tavoitetta.

sdg

 

Trine Sig
Trine Sig
Toimitusjohtaja, Real Relief (Kuva: Real Relief)

Maailmassa on paljon äärimmäisen köyhiä tyttöjä, joilla ei ole varaa terveyssiteisiin. Se haittaa heidän koulunkäyntiään, sillä he jäävät kuukautisten aikana kotiin.

– On käsittämätöntä, että 130 miljoonaa tyttöä ei voi käydä koulua – osittain siksi, että heillä ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa terveyssiteitä, Real Relief -yhtiön toimitusjohtaja Trine Sig sanoo.

Real Relief valmistaa kehittyville maille suunnattuja tuotteita ja on keskittynyt ensisijaisesti malarian torjuntaan. Koldingissa Tanskassa toimiva yhtiö on kuitenkin kehittänyt myös uudelleen käytettävän Safepad-terveyssiteen. Antimikrobista teknologiaa hyödyntävä side on itsesteriloiva. Se on siis pestävä ja kestää useita vuosia.

– Tämä älyside käyttää teknologiaa, joka tuhoaa bakteerit. Se voi kestää useita vuosia riippuen siitä, miten se pestään ja miten sitä käsitellään. Teknologia ei kulu loppuun. Se kestää siteen käyttöiän, Sig kertoo.

Tukea monin tavoin

Real Relief tekee yhteistyötä useiden järjestöjen kanssa, jotta älykäs terveysside saataisiin vietyä loppukäyttäjille eli kehittyvien maiden tytöille asti. Yksi näistä järjestöistä on Plan Danmark. Yhtiö on lisäksi tehnyt sopimuksen Unicefin kanssa.

– Olemme juuri toimittaneet 7 500 pakkausta terveyssiteitä yhdelle Nigerian katastrofialueista. Meillä on käynnissä useita projekteja myös Intiassa, Trine Sig toteaa.

Koulutusta liikakansoitusta vastaan

  • Unicefin mukaan 263 miljoonaa lasta ei pääse käymään koulua. Heistä 27 miljoonaa jää ilman koulutusta sotien ja konfliktien vuoksi.
  • Koko maailmassa on hieman alle 2 miljardia lasta.
  • Koulutetut naiset saavat paljon vähemmän lapsia kuin kouluttamattomat. Naiset, jotka ovat saaneet koulutusta 12 vuotta, synnyttävät lähes viisi lasta vähemmän kuin naiset, jotka eivät ole käyneet koulua.

Lähteet: UNICEF/Verdensbedstenyheder.dk ja ajatushautomo Brookings Institution/Verdensbedstenyheder.dk

Safepad1
Keniassa Bondossa asuvat tytöt esittelevät Safepad-siteitään. Real Relief toteuttaa Bondossa hankkeita yhdessä PLANin kanssa. (Kuva: PLAN)

Intiassa vain 12 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista pystyy hankkimaan terveyssiteitä. Real Reliefin yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa toteuttamissa hankkeissa painotetaan valmiuksien kehittämistä, ei tuotteen suoraa myyntiä ja jakelua. Terveyssiteiden materiaaleja myydään intialaisten yhteisöjen pienimuotoista tuotantoa varten. Naiset leikkaavat, ompelevat, pakkaavat, markkinoivat ja myyvät Safepad-siteitä paikallisesti.

– Sen lisäksi, että tytöt saavat käyttöönsä terveyssiteitämme ja pääsevät kouluun, saamme aikaan paikallista toimintaa, johon naiset osallistuvat. Toimintamme on siis monitasoista, Sig avaa.

”Pukumiehet” mukaan

Mikroyritysten luomiseen liittyy myös se etu, että potentiaalisten rahoittajien, joita Trine Sig kutsuu ”pukumiehiksi”, ei tarvitse sijoittaa suoraan terveyssiteisiin. Sitä he eivät hänen mukaan halua tehdä, eikä asiasta voi edes keskustella heidän kanssaan. Kuukautisiin liittyy monissa kehittyvissä maissa niin suuria tabuja, että häpeän ja salailun ilmapiiri näkyy jokaisessa tapaamisessa potentiaalisen sijoittajan kanssa.

– Olen tavannut varmaan tuhat pukumiestä, ja kun mainitsen terveyssiteet, heidän katseensa alkaa harhailla ja he lakkaavat kuuntelemasta. En osaa sanoa, johtuuko se siitä, että he pitävät niitä iljettävinä. Silti en ollut osannut kuvitellakaan, että sijoittajia olisi niin vaikeaa saada mukaan vain siksi, että tuote liittyy kuukautisiin. Meillä olisi kuitenkin tarjota ratkaisu tyttöjen kouluttautumiseen, hän korostaa.

Innovaatio ei riitä

Tabujen vuoksi Real Reliefin suurin markkinoille pääsyyn liittyvä haaste ei ole innovatiivisen ratkaisun luominen – se on jo tehty. Haasteena on tavoittaa kohderyhmä, jota ympäröi niin suuri häpeä ja vaikeneminen, ettei tuotteen ominaisuuksista voida puhua.

– Ajatellaan vaikkapa Nepalia. Siellä käytetään esimerkiksi kuukautismajoja, joihin tytöt laitetaan kuukautisten ajaksi. Vaikka meidän tuotteemme liittyykin suoraan sekä koulutukseen että tasa-arvoon tähtääviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, eivät rahoituksesta päättävät tahot osaa tai halua ymmärtää, että terveysside on osa tätä kokonaisuutta. Pelkkä innovaatio ei siis selvästikään riitä nykypäivän kansainvälisessä yhteisössä, Trine Sig alleviivaa.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

  • Vuonna 2015 maailman valtioiden ja hallitusten päämiehet sopivat 17 tavoitteesta, joiden avulla halutaan päästä vuoteen 2030 mennessä kestävämpään kehitykseen sekä ihmisten että maapallon kannalta.
  • Kestävän kehityksen tavoitteita kutsutaan myös SDG-tavoitteiksi (Sustainable Development Goals).
  • Tavoitteet liittyvät muun muassa köyhyyden ja nälän poistamiseen, epätasa-arvon vähentämiseen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämiseen, kulutus- ja tuotantotapojen kestävyyden varmistamiseen, ihmisarvoisten työpaikkojen luomiseen ja kestävämpään kasvuun sekä laadukkaan koulutuksen ja terveellisen elämän takaamiseen kaikille.

Lue lisää 17:stä kestävän kehityksen tavoitteesta.

Koulutus = vakaa yhteiskunta

Kun halutaan auttaa tyttöjä, pitää Real Reliefin toimitusjohtajan mukaan käyttää kiertoteitä eli luoda mikroyrityksiä ja tehdä yhteistyötä paikallisten ja kansainvälisten järjestöjen kanssa.

– Minulle sopii mikä tahansa toimintamalli. Meidän on yrityksenä ollut erittäin vaikeaa tavoittaa suoraan yksittäisiä tyttöjä, joten pääsemme eteenpäin yhteistyön avulla. Esimerkiksi sopimus Unicefin kanssa tuo meille vahvaa kasvua. Älyside on otettu hyvin vastaan etenkin Intiassa, Bangladeshissa, Myanmarissa ja Keniassa, jotka ovat suurimmat markkinamme, Trine Sig toteaa.

Koulutuksen on todistettu edistävän yhteiskunnan vakautta. Lisäetuna on se, että koulutetut naiset saavat vähemmän lapsia. Siksi koulutus voi auttaa ratkaisemaan yhden maailman suurimmista haasteista: liikakansoituksen.

– Tytöt, jotka käyvät koulunsa loppuun, saavat vähemmän lapsia, pääsevät parempiin työpaikkoihin ja tienaavat enemmän, mikä hyödyttää koko yhteiskuntaa ja kasvattaa heidän kotimaansa bruttokansantuotetta, Sig sanoo.

 

Nordea tekee työtä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden parissa

Nordeassa tehdään aktiivisesti työtä kestävän kehityksen tavoitteiden parissa. Se näkyy sijoituksina vastuullisiin yrityksiin, jotka kiinnittävät huomiota ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan sekä auttavat osaltaan ehkäisemään ja ratkaisemaan maailmaan kohdistuvia haasteita ja mukautumaan niihin.

Kiinnostuitko vastuullisesta sijoittamisesta?

Täältä voit lukea lisää, miten vastuullisuuteen liittyvät tekijät ovat keskeisiä rakennuspalikoita Nordean Tähtirahastoissa.


 

 

 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?