Kirjoittanut:
Thomas Jensen

Jatkuva vuoropuhelu kehittää Nestlén vastuullisuutta

Maailma ei ole mustavalkoinen, ja se pätee myös sijoittamiseen. Otetaan esimerkiksi elintarvikejätti Nestlé, jota syytetään sademetsien hakkuista sen tuotteissa tarvittavan palmuöljyn vuoksi. – Tämä ei tarkoita sitä, etteikö yhtiöön voisi sijoittaa lainkaan. Nimenomaan sijoittajien jatkuva painostus voi muuttaa Nestlén kaltaisia yrityksiä vastuullisemmiksi, ESG-analyytikko sanoo.

Nestlé

Osakkeenomistajat joutuvat tekemään eettisiä valintoja. Voinko sijoittaa öljy-yhtiöön, jonka toiminta kiihdyttää ilmastonmuutosta? Tai voinko laittaa rahani pikaruokaketjuun, jonka tuotteet vaikuttavat ylipainon lisääntymiseen? Entä elintarvikevalmistaja, joka käyttää päivittäin tonneittain palmuöljyä Kit Kat -suklaan, koiranruoan ja käsisaippuan valmistukseen? Valintoja on vaikea tehdä.

Lue, miten Nordean analyytikot toimivat arvioidessaan yhtiöitä taloudellisesti ja eettisesti.

Michaela Zhirova

Michaela Zhirova

ESG-analyytikko, Eurooppalaiset Tähdet

Vuoropuheluille varataan paljon aikaa

Sijoittajan voi olla haasteellista pitää mielessään kokonaiskuva, kun hän arvioi salkkuaan ja pohtii, ovatko yhtiöt ”kunnollisia”. Nordean Tähtirahastoihin sijoittava tietää kuitenkin, että rahaston kaikille yksittäisille sijoituskohteille on tehty taloudellisen analyysin lisäksi niin sanottu ESG-analyysi. ESG-analyysi on yksityiskohtainen arvio siitä, toimiiko yritys ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyvien asioiden osalta asianmukaisesti ja vastuullisesti. Nordean vastuullisen sijoittamisen tiimi on tehnyt tällaisen arvion myös Nestléstä.

– Olemme aina tienneet, että jos sijoitamme Nestlén kaltaiseen yhtiöön, meidän on käytettävä paljon aikaa jatkuvaan vuoropuheluun yhtiön edustajien kanssa. Siten voimme vaatia yhtiötä toimimaan entistä paremmin ja vastuullisemmin. Yhtiö käyttää tuotteisiinsa valtavia määriä luonnonvaroja, sanoo Michaela Zhirova, Eurooppalaiset Tähdet -rahaston ESG-analyytikko. Nestlé on mukana rahaston salkussa.

Matkalla parempaan suuntaan

Nestlé on maailman suurin elintarvikevalmistaja, jonka palveluksessa on 291 000 työntekijää 187 maassa. Nestlén valikoimaan kuuluu paljon brändejä: Kit Kat, Nescafé, Mövenpick ja Perrier ovat vain muutamia nimiä yli 2 000 maailmanlaajuista brändiä sisältävässä listassa.

Erityisesti palmuöljyyn liittyvät ongelmat vetävät Nestlén vastuullisuusarvosanaa alaspäin. Palmuöljy on tärkeä ainesosa margariinissa, suklaassa, lakritsissa, shampoossa, steariinikynttilöissä ja pizzojen täytteissä sekä monissa muissa useimmille kuluttajille tutuissa jokapäiväisissä tuotteissa. Ongelmana on se, että palmuviljelmät sijaitsevat tropiikissa ja uusien palmujen istuttamiseksi kaadetaan ja poltetaan sademetsää esimerkiksi Malesiassa ja Indonesiassa. Monipuolinen eläimistö katoaa, ja metsien polttamisen yhteydessä syntyy tonneittain hiilidioksidipäästöjä.

– Vuodesta 2018 lähtien olemme käyneet Nestlén kanssa jatkuvaa vuoropuhelua siitä, että yhtiön pitäisi pystyä jäljittämään tuotteissa käytettävän palmuöljyn alkuperä paljon nykyistä paremmin. Tämä on tärkeää, koska sillä on suuri merkitys, onko öljy peräisin sademetsiä tuhoavilta viljelmiltä vai ei.

Jatkuvat pyrkimykset saada Nestlé muuttamaan toimintaansa vastuullisemmaksi ovat myös tuottaneet tulosta.

– Olemme päässeet niin pitkälle, että yhtiö pystyy jo vuonna 2022 jäljittämään kaiken käyttämänsä palmuöljyn alkuperän, sanoo Michaela Zhirova. Hän korostaa, että Nordean lisäksi muutosta vaatii suuri joukko muita kansainvälisiä sijoittajia.

Nestlé
Nestlén tehdas Kanadan Ontariossa. Nestléllä on tuotantolaitoksia yli 180 maassa.

”Nestlé jos joku pystyy siihen”

 

ESG-analyytikko Michaela Zhirova oli vuonna 2020 säännöllisesti yhteydessä Nestléen. Useimmissa tapauksissa Nordean ESG-analyytikot keskustelevat kolme tai neljä kertaa vuodessa sellaisten yhtiöiden kanssa, joihin kiinnitetään erityistä huomiota. Lisäksi tapaamisten välillä viestitään paljon sähköpostitse. Vuonna 2020 kiinnitettiin myös huomiota muun muassa Nestlén muovin käyttöön. Maailman suurimpana elintarvikevalmistajana Nestlé käyttää tuotteidensa pakkaamiseen valtavia määriä muovia. Lisäksi Nestlé myy paljon juomavettä muovipulloissa. Useiden sijoittajien painostus on saanut Nestlén kehittämään liiketoimintamallin, jossa se alkaa ostaa takaisin pakkauksissa sekä jäätee- ja juomavesipulloissa käytettyä muovia.

– Tässä hankkeessa on hyvää se, että onnistuessaan se todella vaikuttaa asioihin. Suuri osa Nestlén käyttämästä muovista voidaan kierrättää jo nyt, mutta niin ei tehdä, koska se ei ole kannattavaa. Monet yhtiöt aloittavat kuitenkin muovin keräyksen, jos siihen liittyy taloudellinen kannustin. Hanke käynnistyi vasta muutama kuukausi sitten, joten seuraamme sitä tiiviisti. Mutta Nestlé jos joku pystyy siihen, Michaela Zhirova sanoo.

KitKat
Nestlé omistaa Kit Kat -suklaabrändin, jonka tuotteet sisältävät palmuöljyä.

Liiketoiminnasta entistä kannattavampaa

Nestlén osake on kehittynyt viime vuosina hyvin. Osakekurssi on noussut viidessä vuodessa 72 Sveitsin frangista 108:aan. Nestlé maksaa lisäksi osinkoja osakkeenomistajilleen – noin kolme prosenttia vuodessa. Nestlén osakkeet ovat siis olleet kannattava sijoitus.

Uusi toimitusjohtaja aloitti tehtävässään 1.1.2017, ja liiketoiminnan kehitys on nopeutunut sen jälkeen. Uusi toimitusjohtaja Ulf Schneider ja talousjohtaja François-Xavier Roger ovat tehneet muutoksia Nestlén tuotevalikoimaan. Noin 10 prosenttia brändeistä on myyty, koska ne eivät sopineet 100-prosenttisesti ydinliiketoimintaan. Nyt mukaan otetaan uusia yhtiöitä.

 – Voidaan sanoa, että ylin johto on tehnyt hyvästä liiketoiminnasta vieläkin parempaa. Nestlén kehitys oli viisi vuotta sitten ehkä hieman hiipumassa, mutta uudet johtajat ovat onnistuneet saamaan kulut kuriin ja terävöittämään liiketoimintaa todella hyvin, Eurooppalaiset Tähdet -rahaston salkunhoitaja Frederik Nøkleby Weber sanoo. Hän odottaa Nestlén osakekurssin pysyvän vakaana ja kehittyvän positiivisesti.

Myös ESG-analyytikko Michaela Zhirovan näkemys Nestléstä on positiivinen, kunhan yhtiön myönteinen kehityssuunta jatkuu ja vastuullisuus lisääntyy.

– Jos haluaa sijoittaa elintarvikeyhtiöön, jonka tuotteet kuluttavat lähtökohtaisesti paljon luonnonvaroja, Nestlé on hyvä valinta, koska se pyrkii vahvasti muuttamaan liiketoimintaansa vastuullisempaan suuntaan, hän sanoo.

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset ovat yleistä tietoa, eikä suositus ostaa tai myydä mitään sijoitusinstrumenttia.