Japan OL 2020
Kirjoittanut:
Lasse Karner

Japani esittäytyy vihreänä Tokion olympialaisissa

Olympialaiset näyttelevät tärkeää osaa, kun Japanin pääministeri Shinzo Abe pyrkii nostamaan Japanin maailman johtavaksi ilmastovaltioksi. Hänen tavoitteenaan on järjestää hiilineutraalit olympialaiset. Tavoite on hieno, mutta hallitus keskittyy enemmän puheisiin kuin toimintaan, japanilainen ympäristöaktivisti sanoo.

Aasia
Näkemys

Runsaan vuoden kuluttua järjestettäviin Tokion olympialaisiin saapuu urheilijoita kaikkialta maailmasta. Jokaisen toiveena on päästä nousemaan palkintokorokkeelle mitali kaulassaan. Näissä olympialaisissa ja paralympialaisissa voittajat saavatkin palkinnoksi jotain tavallisuudesta poikkeavaa.

– Kaikki mitaleissa käytettävä metalli on nimittäin kierrätysmetallia. Pyysimme japanilaisia lahjoittamaan elektroniikkalaitteita, kodinkoneita ja matkapuhelimia. On hämmästyttävää, miten paljon vanhoja käytöstä pois jääneitä puhelimia ihmisillä on kodeissaan. Saimme kokoon yli viisi miljoonaa matkapuhelinta 1 500 kunnasta eri puolilta maata, Tatsuo Ogura Tokion olympialaisten järjestelytoimikunnasta kertoo.

"Olympialaiset ja paralympialaiset ovat megatapahtumia, jotka herättävät valtavasti huomiota"
Tatsuo Ogura, Tokion olympialaisten järjestelytoimikunnan johtaja

Vaikka Japanilla oli tärkeä rooli Kioton sopimuksen allekirjoittamisessa 1990-luvulla, on kulunut pitkä aika siitä, kun saarivaltio on nähty edelläkävijänä ilmastoasioissa. Sen sijaan kansainvälinen huomio on useiden viime vuosien ajan kohdistunut Japanin ydinvoimaloihin vuonna 2011 tapahtuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi. Sen jälkeen maahan on myös jouduttu tuomaan suuria määriä fossiilisia polttoaineita energiapulan vuoksi.

Nyt pääministeri Shinzo Abe on ryhtynyt aktiivisesti rakentamaan ympäristöystävällisempää ja edistyksellisempää mielikuvaa maastaan. Financial Times  lehdessä viime syksynä julkaistussa artikkelissa hän ylisti hallituksen ympäristöpanosta ja totesi, että ”meidän on pelastettava vihreä maa ja siniset meret”. Hän puhui samaan sävyyn aiemmin tänä vuonna World Economic Forumissa ja korosti, että aiemmin liian kalliina ja hankalina pidetyt investoinnit ilmastoon ja ympäristöön ovat nyt kasvun moottori.

Vihreää teknologiaa tutkivien japanilaisten yritysten määrä on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Tämä johtuu ennen kaikkea energiapolitiikan uudesta suunnasta Fukushiman onnettomuuden jälkeen. Liikennesektorilla japanilaiset autonvalmistajat ovat päässeet pitkälle ympäristöystävällisten ajoneuvojen kehittämisessä. Lisäksi uusiutuvista energianlähteistä peräisin olevan sähkön määrä on yli kaksinkertaistunut neljän viime vuoden aikana – tosin lähtötaso oli matala.

Japani on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti vähentämään päästöjä 26 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 2013 tasosta. Pidemmällä aikavälillä tavoitteena on vähentää päästöjä vähintään 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius ennen vuosisadan loppua.

By
Olympiarakennuksia Tokiossa

Etujärjestöt, kansalaisjärjestöt ja muutamat Japanin suurimmista yhtiöistä kritisoivat kuitenkin hallitusta siitä, ettei se tee tarpeeksi – ja joissakin tapauksissa suorastaan ohjaa kehitystä väärään suuntaan. Monet olivat toivoneet kunnianhimoisempia vuoteen 2030 ulottuvia ilmastotavoitteita. Lisäksi moni toivoi, että hallitus olisi asettanut hiilineutraaliuden tavoitteeksi vuoteen 2050 eikä vasta vuosisadan loppuun mennessä.

– Japanin hallituksella riittää hienoja sanakäänteitä, mutta ne eivät vastaa sitä, mitä se todellisuudessa tekee. Japanissa kehitetään edelleen hiilivoimaloita, ja äskettäin on päätetty, ettei hiilineutraaliuteen pyritä vuoteen 2050 mennessä toisin kuin monissa Euroopan maissa, japanilaisen Kiko Network  ympäristöjärjestön kansainvälinen johtaja Kimiko Hirata toteaa.

– Maamme on siis edelleen jäljessä pitkän aikavälin tavoitteissa ja kestävien energiamuotojen kehittämisessä. Tästä huolimatta Japani kertoo muulle maailmalle olevansa johtava ilmastovaltio, hän jatkaa.

Tokion olympialaiset 2020

  • Seuraavat olympialaiset järjestetään Japanin pääkaupungissa Tokiossa 24.7.–9.8.2020. Ne ovat 32. kesäolympialaiset sekä neljännet Aasiassa ja toiset Tokiossa järjestetyt olympialaiset.
  • Tokioon odotetaan urheilijoita noin 206 maasta kilpailemaan 33 lajissa ja kilpailutapahtumia on yli 300. Uusia lajeja on tullut viisi edellisten Rion olympialaisten jälkeen. Näitä ovat kiipeily, lainelautailu, rullalautailu, karate sekä baseball/softball.
  • Tokio valittiin isäntäkaupungiksi vuonna 2013. Kulut ovat jo ylittäneet budjetin useita kertoja, ja Japanin olympiakomitean johtaja erosi tehtävästään aiemmin tänä vuonna korruptiosyytteiden vuoksi.
  • Useat kestävän kehityksen teemat ovat Tokion vuoden 2020 olympialaisten valmistelujen ja toteutuksen punainen lanka. Ne liittyvät kierrätykseen, energiankulutukseen, ympäristönsuojeluun ja biodiversiteettiin.

Suuri osa Japanin hallitukseen kohdistuvasta kritiikistä johtuu siitä, että energiantuotanto perustuu liian vahvasti hiileen ja niin näyttää olevan jatkossakin. Japani on yksi erittäin harvoista kehittyneistä maista, jossa rakennetaan edelleen uusia hiilivoimaloita.

Rakenteilla on 17 uutta laitosta, joista kuuden odotetaan aloittavan tuotannon ensi vuonna. Tätä selitetään osaksi ydinvoimaloiden tulevan energiantuotannon epävarmuudella, sillä useiden reaktoreiden uudelleen käynnistämistä on lykätty useita kertoja.

Siksi Japanin viranomaiset arvioivat, että hiilen osuus eri energiamuodoista on vuonna 2030 edelleen neljäsosa, kun se nykyään on kolmasosa. Ympäristöjärjestöt pelkäävät, että hiilen osuus ei laske ollenkaan, jollei hallitus ryhdy uusiin toimiin.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?