Intia
Kirjoittanut:
Lasse Karner

Intian vaalit: Modi ei ole enää voittamaton

Vaalirupeama on käynnissä maailman suurimmassa demokratiassa. Intian talous kasvaa nopeasti, mutta monet intialaiset tuntevat jäävänsä osattomiksi kasvusta. Rikotut vaalilupaukset ja poliittiset tappiot heikentävät pääministeri Narendra Modin suosiota.

Aasia
Intia
Näkemys

Viisi vuotta sitten Narendra Modi saavutti Intian vakuuttavimman vaalivoiton kymmeniin vuosiin. Hänen Bharatiya Janata  puolueensa (BJP) nappasi yli puolet Intian parlamentin alahuoneen paikoista ja pääsi siten muodostamaan enemmistöhallituksen. Vastaavaa ei ollut nähty vuoden 1984 jälkeen.

Modin ja BJP:n poliittinen voittokulku jatkui alueellisella tasolla, kun osavaltio toisensa jälkeen lankesi puolueen talouskasvua ja hinduradikaalien arvoja korostaviin iskulauseisiin. BJP:n sahraminkeltainen väri levisi vähitellen maan poliittiselle kartalle. Pitkään näytti siltä, että Modin valtakausi kestäisi useita vaalikausia.

Intian parlamenttivaalien voittajasta ei silti ole varmuutta, kun ne saadaan päätökseen toukokuun lopulla. BJP ei näytä enää olevan haavoittumaton, ja se joutuu kamppailemaan uudelleenvalinnasta tosissaan. Kansa on odottanut muutosta, uudistuksia ja parannuksia kiihkeästi, sillä Modi on antanut paljon poliittisia lupauksia. Niiden lunastaminen on kuitenkin osoittautunut vaikeaksi.

– BJP:llä ja Modilla on selvästi ongelmia. Lupauksia on annettu liian paljon ja niitä on toteutettu liian vähän. Modi antoi edellisissä vaaleissa hyvin konkreettisia lupauksia, mitä poliitikkojen pitäisi aina varoa, toteaa Zoya Hasan, joka toimi aiemmin yhteiskuntatieteiden laitoksen dekaanina Jawaharlal Nehrun yliopistossa. Hasan on kirjoittanut useita Intian politiikkaa käsitteleviä kirjoja.

”BJP:llä ja Modilla on selvästi ongelmia. Lupauksia on annettu liian paljon ja niitä on toteutettu liian vähän”
Zoya Hasan, kirjailija

Lupauksia muun muassa hygieniaolojen parannuksista kaikille intialaisille ja sähköjen saamisesta kaikkiin kyliin ei ole lunastettu. Tyytymättömyys näkyy suurina mielenosoituksina maaseudulla, jossa inflaatio syö maanviljelijöiden ansiot.

Koko maassa ja etenkään kaupungeissa ei riitä töitä kaikille. Intian suuri väestö ja ikärakenne saavat aikaan sen, että työvoiman määrä kasvaa joka kuukausi noin miljoonalla intialaisella. Modi on luvannut luoda miljoonia uusia työpaikkoja, mutta työttömyys on sen sijaan lisääntynyt.

– Intiassa on käynnissä vakava työllisyyskriisi. Kasvu ei tuo uusia työpaikkoja. Toisin kuin Kiina, Intia ei ole koskaan panostanut tehdasteollisuuteen. Sen talouskasvu on perustunut kauppaan ja palveluihin sekä tietotekniikkaan, muttei laajamittaiseen tuotantoon, joka tarjoaa huomattavasti enemmän työpaikkoja, Hasan sanoo.

– Samanlaiset haasteet koettelevat monia muita maita maailmassa, mutta Intian väestö ja nuorten ihmisten määrä ovat paljon muita suuremmat – ja nuoriso äänesti edellisissä vaaleissa Modia. Hän lupasi nuorille töitä, mutta se ei ole toteutunut, hän jatkaa.

 

India
Intian istuva pääministeri Narendra Modi oli nuorten suosikki edellisissä vaaleissa vuonna 2014. Rikotut lupaukset ovat kuitenkin murentaneet kannatusta näiden vaalien alla.

Epävarmuutta ja vihaa

Intian talouden kasvuvauhti oli edellisvuoden viimeisellä neljänneksellä 6,6 prosenttia, mikä tekee siitä yhden maailman nopeimmin kasvavista suurista talouksista. Monet intialaiset kokevat kuitenkin jäävänsä osattomiksi kasvusta.

Lisäksi voidaan kysyä, miten vahvaa Intian kasvu todella on. BJP:n hallituskauden alussa öljyn matala hinta ja kansainvälisen talouden suotuisa kehitys tukivat maan taloutta, jonka kasvuvauhti oli ajoittain yli 8 prosenttia.

Öljyn hinnan nousu, USA:n ja Kiinan kauppasota sekä kansainvälisen kasvun hidastuminen ovat kuitenkin vaikuttaneet negatiivisesti. Ulkomaiset investoinnit Intiassa lisääntyivät viime vuonna 3 prosentilla. Vuonna 2017 kasvua oli vajaa 9 prosenttia ja vuonna 2016 peräti 27 prosenttia.

Tämä kehityssuunta on huolestuttava Modin ja hallituksen kannalta, sillä ulkomaisten investointien houkuttelu on yksi niiden prioriteeteista. Siihen on pyritty muun muassa lupauksilla vähentää byrokratiaa ja korruptiota sekä selkeyttää lainsäädäntöä.

Hallituksen suuria hankkeita ovat olleet Intian verotusjärjestelmän uudistus ja setelien laajamittainen korvaaminen uusilla, jotta päästäisiin eroon laajasta rinnakkaistaloudesta. Molempien hankkeiden odotetaan vaikuttavan pitkällä aikavälillä positiivisesti, mutta ne ovat aluksi jarruttaneet talouskasvua ja herättäneet epävarmuutta ja vihaa suurissa väestöryhmissä.

Ne ovat jo johtaneet poliittisiin seurauksiin. BJP koki ennen joulua ensimmäisen takaiskunsa maan poliittisella kartalla Modin valtaantulon jälkeen. Puolue jäi tappiolle kolmessa osavaltiossa, joissa sen asema on aiemmin ollut vahva. Rajasthan, Madhya Pradesh ja Chattisgarh olivat viimeiset osavaltiot äänestysvuorossa ennen kevään kansallisia vaaleja.

Intian alueellisissa vaaleissa on yleensä esillä paljon muitakin asioita kuin kansallisissa parlamenttivaaleissa, joissa äänioikeutettuja on yhteensä noin 875 miljoonaa. Tulos on kuitenkin saanut BJP:n huolestumaan ja palauttanut opposition uskon vaalimenestykseen. Edellisissä vaaleissa BJP sai peräti 282 parlamentin alahuoneen 543 paikasta. Suurin oppositiopuolue kongressipuolue joutui tyytymään 44 paikkaan.

Suosio jatkuu

Modi on kuitenkin edelleen suosittu kansan keskuudessa, ja useimmat analyytikot uskovat, että BJP:llä on hyvät mahdollisuudet päästä jälleen hallitusvaltaan, mutta puolueen asema heikkenee huomattavasti. India Today  lehden tekemän tuoreimman mielipidekyselyn mukaan BJP ja sitä tukevat pienemmät puolueet saisivat 237 paikkaa. Edellisissä vaaleissa ne saivat yhteensä 336 paikkaa.

Oppositiopuolueiden nykyinen liittouma, johon kuuluvista puolueista kongressipuolue on suurin, voi odottaa saavansa selvästi enemmän kuin tämänhetkiset 166 paikkaa. Jotkut suurimmista alueellisista puolueista eivät ole vielä liittoutuneet muiden puolueiden kanssa, joten niiden merkitys voi muodostua suureksi.

BJP:n on pidettävä kynsin hampain kiinni muistakin kuin sen ideologiaa kannattavista äänestäjistä. BJP:n juuret ovat hindunationalisessa liikkeessä, jonka tavoitteena on vahva hindulaisuuden ja hindujen kulttuuriperinnön perustalle rakennettu Intia. Vaikka neljä viidestä intialaisesta on hinduja, heitä yhdistäviä tekijöitä ei juuri löydy, sillä he kuuluvat eri yhteiskuntaryhmiin ja kasteihin, ja alueelliset erot ovat suuret.

"BJP ei ole saavuttanut tavoitteitaan, kun tarkastellaan vuoden 2014 vaalikampanjassa annettuja työpaikkojen luomiseen, koulutukseen, investointeihin ja moniin muihin asioihin liittyviä lupauksia"
Akshaya Mukul, kirjailija

– Yksi BJP:n suurimmista ongelmista tänä vuonna edellisiin vaaleihin verrattuna on se, että poliittinen kenttä on nyt pirstaloituneempi. Vuonna 2014 puoluetta kannattivat vahvasti myös alimpiin kasteihin kuuluvat ja jopa jotkut muslimiryhmät. Vaalitulos oli ennätyksellinen, kertoo Akshaya Mukul, joka on kirjoittanut kirjan Gita Press and the Making of Hindu India.

– Jotta sama temppu onnistuisi uudelleen, BJP tarvitsee jotakin, mikä saisi ihmiset unohtamaan arkihuolensa. He vetoavat tässä tilanteessa uskontoon. Puolue turvautuu symboliikkaan kääntääkseen ihmisten katseet pois sisäisistä erimielisyyksistä, sillä hindut eivät ole yhtenäinen ryhmä, hän lisää.

BJP ei ole saavuttanut vuoden 2014 vaalikampanjassa annettuja lupauksiaan työpaikkojen luomisesta, koulutuksesta, investoinneista eikä monista muistakaan asioista.

– Vaikka puolue osaakin vedota hindulaisiin ydinkannattajiinsa sosiaalisen median ja muiden keinojen avulla, ei ole lainkaan varmaa, tehoavatko ne riittävästi muuhun väestöön, Mukul kommentoi.

Modi on kuitenkin erittäin kokenut poliitikko ja BJP:n organisaatio on suurempi ja järjestelmällisempi kuin muiden puolueiden. Se johtuu siitä, että puolue kuuluu koko maan kattavaan Rashtriya Swayamsevak Sangh  liikkeeseen, jolla on miljoonia jäseniä ja joka määrittää puolueen ideologiset suuntaviivat. Rashtriya Swayamsevak Sanghissa ollaan varmoja uudesta vaalivoitosta.

– Tämä hallitus kyllä voittaa vaaleissa, liikkeen viestintäjohtaja Arun Anand uskoo.

 

Päivitys 3.6.2019: Narendra Modin puolue saavutti vaalivoiton kasvattaen ääniosuuttaan 6 prosenttiyksiköllä ja paikkamääräänsä 21:llä. Parlamentin enemmistöön vaaditaan 272 paikkaa. Modin puolueella BJP:llä on 303 edustajaa parlamentissa, ja puolueen johtamalla koalitiolla 353 edustajaa.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?