dator
Annika Hagstedt

Digitalisaatio vauhdittaa Innovation Starsia

Innovation Stars aloitti viime vuonna 2020 jyrkän kurssilaskun jälkimainingeissa. Rahaston sijoitusteemat teknologia, terveydenhuolto, vastuullisuus ja kuluttajalähtöisyys ovat vuoden aikana osoittautuneet yhä ajankohtaisemmiksi, mikä on heijastunut myös rahaston tuottoon. Kysyimme rahaston salkunhoitajien tunnelmia historiallisen ensimmäisen vuoden jälkeen. 

Rahasto
Carl Mattiasson
Carl Mattiasson
Nordea Innovation Starsin salkunhoitaja

Vuosi sitten kesällä aloittanut Nordea Innovation Stars keskittyy innovatiivisiin yrityksiin, joilla on mahdollisuus menestyä myös kansainvälisesti. Muun muassa Spotify, Storytel ja Oatly ovat hyviä esimerkkejä yrityksistä, joille Pohjoismaat on tarjonnut hyvän kasvualustan. 

- Halusimme luoda rahaston, joka voi hyödyntää pohjoismaisten yritysten innovatiivisuutta. Etenkin näinä aikoina asiakkaille houkuttelevia tuotteita ja palveluja tarjoavat yhtiöt voivat kasvaa menestystarinaksi nopeasti, sanoo Niklas Kristofferssonin kanssa rahastoa hoitava Carl Mattiasson.

Rahasto perustettiin kesäkuussa 2020 - pian maaliskuun pandemian puhkeamisen jälkeen. Maaliskuussa osakemarkkinat laskivat reippaasti, mutta ovat rahaston aloituksen jälkeen keskuspankkien ja hallitusten valtavien elvytyspakettien sekä koronarokotteen tukemina kehittyneet erittäin hyvin.

Teemoina terveydenhuolto, teknologia, vastuullisuus ja kuluttajalähtöisyys

Rahaston sijoitusteemat tuntuivat erittäin ajankohtaisilta reilu vuosi sitten ja ovat sitä yhä, Carl Mattiasson toteaa ja kommentoi:

Teknologian avulla voidaan usein parantaa yrityksen prosesseja ja tuottavuutta. Suuri osa meistä on joutunut digitalisoimaan päivittäisen työn voidakseen työskennellä kotona. Koska tämä luultavimmin jatkuu osittain myös pandemian jälkeen, ovat kyberturvallisuus ja pilvipalveluiden tarve yhä akuutimpia teemoja.

Terveydenhuolto on kiistatta erittäin ajankohtainen aihe myös pandemian jälkeen. Terveydenhuoltojärjestelmän on tehostuttava, jotta sen avulla voidaan tukea väestörakenteen muutoksia, kuten sitä, että me ihmiset elämme yhä pidempään.

Vastuulliset yritykset ovat tärkeitä kestävämmän maailman luomisessa. Teemaa tukevat myös jatkossa kokemukset koronakriisistä sekä Euroopan että Yhdysvaltojen poliittiset aloitteet, kuten EU: n Green Deal ja presidentti Bidenin aikomus lisätä vastuullisten investointien määrää.

Kuluttajalähtöisyys heijastaa muuttuvia kulutustottumuksiamme. Pandemian aikana digitaalisen median (Netflix, Storytel, Spotify), ostosten (Zalando, Kinnevik, Delivery Hero) ja terveyspalveluiden(Terveystalo) suosio on kasvanut huimasti. Esimerkiksi asiakkaat, jotka löysivät Zalandon pandemian aikana, ovat aktiivisempia nettiostajia.  Myyntilukujen mukaan he ovat ensiostoksensa jälkeen ostaneet enemmän kuin Zalandon asiakkaiksi maalis- ja huhtikuussa 2019 ryhtyneet.

Pandemia pikakelasi meidät tulevaisuuteen

Kulunut vuosi on ollut hyvää aikaa ennen kaikkea niin kutsutuille kasvuosakkeille,  joita rahastossa  on ollut paljon. Vuonna 2021 näkymät ovat tukeneet niin sanottujen arvo-osakkeita.

Niklas Kristoffersson
Niklas Kristoffersson
Nordea Innovation Starsin salkunhoitaja

Pandemia tavallaan pikakelasi meidät tulevaisuuteen, mikä auttaa menestyviä yrityksiä ymmärtämään nopeammin  arvon kehitystään pidemmällä aikavälillä. Rokotusten myötä on myös luonnollista, että pandemian aikana kärsineet yritykset vahvistuvat. Lyhyellä aikavälillä odotamme osakemarkkinoiden kehityksen muuttuvan ja sopeutamme rahaston salkkua tähän, mutta sitäkin enemmän koetamme keskittyä rahaston sijoitusidean toteuttamiseen pidemmällä, 3-5 vuoden ajanjaksolla. Meistä on esimerkiksi tärkeämpää pitää kiinni mielenkiintoisen yrityksen kasvu- ja kannattavuusmahdollisuuksista kuin reagoida korkotason nousuun. Uskomme edelleen, että ennen pandemiaa havaitsemamme trendit jatkuvat ja osittain jopa kiihtyvät, rahaston toinen salkunhoitaja Niklas Kristoffersson taustoittaa.

Salkunhoitajia kiinnostavat etenkin

F-Secure - on yli 30 vuotta toiminut suomalainen kyberturvalisuusyhtiö, jolla on pitkiä asiakassuhteita ja lukuisia patentoituja ratkaisuja. Uskomme kyberturvallisuusalanyhtiöiden nousevan edelleen asiakkaiden ymmärtäessä, että riittävä turvallisuus on liiketoiminnan kannalta välttämätöntä. Kysyntää tukevat sekä yritysten siirtyminen pilvipalveluihin sekä kyberhyökkäysten lisääntyminen. Nettiin liitettyjen palveluiden yleistyessä kotitalouksissa on myös välttämätöntä, että televiestintäoperaattorien pitää kiinnittää huomiota reititttimien ja verkkojen tietoturvaan. Yhtiö on viimeisen 4 vuoden kuluessa investoinut merkittäviä summia tuotekehitykseen ja uskomme investointien kantavan hedelmää.

Novo Nordisk - on rahaston suurin sijoitus ja laadukas lääkeyhtiö, joka menestyy erityisen hyvin diabeteksen hoidossa. Yhtiön osaaminen ja tutkimustyö ovat mahdollistaneet myös muiden elämäntapasairauksien, kuten liikalihavuuden, hoidon kehitystyötä. Yhtiö on hiljattain lanseerannut uuden lihavuuslääkkeen, jolla on potentiaalia saada jopa tukea yhteiskunnilta liikalihavuuden aiheuttamien liitännäissairauksien vuoksi. Yhtiön vastuullisuus on Nordean asiantuntijoiden arvion mukaan toimiala parhaimmistoa eli A-luokkaa. 

Nordea Innovation Stars -rahastoa hallinnoi Nordea Funds Oy, joka on Suomeen rekisteröity rahastoyhtiö. 

Artikkelin tarkoitus on tarjota yleistä tietoa rahastosta. Sivuilla esitetyt tiedot eivät ole sijoitusneuvontaa, eikä niiden perusteella tule tehdä sijoituspäätöksiä.  

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?