Brexit
Kirjoittanut:
Nordea

Brexit lähestyy – näin salkunhoitajat valmistautuvat

Brexit lähestyy, mutta kukaan ei varmuudella tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Kysyimme Nordea Euroopan Pienet Yhtiöt -rahaston salkunhoitajatiimiltä, Jesper Gulstadilta ja Kalle Huhdanmäeltä, miten rahaston omistuksissa on varauduttu Ison-Britannian EU-eroon 29. maaliskuuta 2019.

Eurooppa
Näkemys

Koko Euroopan pienten yhtiöiden markkinoista noin kolmannes on Isossa-Britanniassa, joten se on erittäin tärkeä markkina-alue Euroopan Pienet Yhtiöt -rahastolle.  Ennen vuoden 2016 kansanäänestystä rahasto vähensi brittiläisiä omistuksiaan samalle tasolle kuin markkinoilla keskimäärin, koska kansanäänestyksen tulos oli niin epävarma. Kansanäänestyksen jälkeen omistusosuuksia Britannian markkinoille suuntautuneissa yhtiöissä on vähennetty entisestään.

Vuoden 2016 kansanäänestyksen jälkeen brittiläisten pienten yhtiöiden markkinat laskivat 10 prosenttia, kun taas suuryritysten markkinat kasvoivat 17 prosenttia.

Pelkäävätkö sijoittajat ennen brexitiä enemmän brittiläisiin pieniin yhtiöihin kuin suuryrityksiin sijoittamista?

Kyllä ja ei. Sijoittajat eivät ole pelänneet pieniin yhtiöihin sijoittamista niiden koon takia vaan siksi, että pienet yhtiöt ovat suuntautuneet keskimääräistä enemmän Britannian markkinoille. Sijoittajien näkemys perustuu siihen, että heikkenevä punta vaikutti aluksi eniten pieniin yhtiöihin. Seuraavaksi myös Britannian talouskasvun taittuminen vaikuttaa enemmän pieniin yhtiöihin kuin kansainvälisesti suuntautuneisiin suuryrityksiin. Kansanäänestyksen jälkeen brittiläisiin osakkeisiin painottuneista osakerahastoista virtasi pois pääomaa ja osakkeita pakkomyytiin, mikä vaikutti eniten pieniin yhtiöihin, koska niiden osakkeilla käydään vähemmän kauppaa kuin suurten yhtiöiden osakkeilla.

Eniten ovat kärsineet kivijalkakauppiaat, koska kävijämäärät ovat vähentyneet asiakkaiden kuluttaessa aiempaa vähemmän ja siirtyessä verkkokauppojen asiakkaiksi.

Miten rahasto on kehittynyt 23. kesäkuuta 2016 pidetyn kansanäänestyksen jälkeen, jolloin 51,9 prosenttia uurnilla käyneistä kansalaisista äänesti EU-eron puolesta?

Sen jälkeen rahaston arvo on noussut noin 25 prosenttia, mikä on huomattavasti markkinoita paremmin. Keskuspankkien laajat elvytystoimet ja yhtiöiden vahvat tulokset ovat siivittäneet pieniä yhtiöitä menestymään suuryrityksiä paremmin.

 

 

Euroopan Pienet Yhtiöt

Rahasto sijoittaa Länsi-Euroopan osakemarkkinoille pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Eurooppalaisesta perspektiivistä katsoen pienillä ja keskisuurilla yrityksillä tarkoitetaan yrityksiä, joiden osakekannan arvo on enintään kymmenen miljardia euroa. Rahasto sijoittaa yrityksiin, joilla on ollut historiassa vakaampi tuotto- ja kurssikehitys kuin markkinoilla keskimäärin. Syvällisen yritysanalyysin perusteella salkunhoito pyrkii etsimään aliarvostettuja osakkeita toimialasta tai sektorista riippumatta. Rahastolla on omistuksia noin 50 yrityksessä.

Rahastoa hallinnoi Nordea Funds Oy.

Lue lisää Rahastot Nyt -palvelusta.

Vältättekö tai suositteko tiettyjä sektoreita brexitin takia?

Vaikka uskomme brexitin vaikuttavan negatiivisesti Ison-Britannian talouteen, maassa on kuitenkin monia houkuttelevia sijoituskohteita. Tämä näkyy myös omistuksissamme, joista noin 25 prosenttia on Isossa-Britanniassa.

Kaiken kaikkiaan rahastossa on suurin alipaino kulutustavaroissa ja -palveluissa, mikä johtuu paljolti päätöksestämme minimoida sijoituksemme sektorin brittiläisissä yrityksissä. Tässä luokassa eniten ovat kärsineet kivijalkakauppiaat, koska kävijämäärät ovat vähentyneet asiakkaiden kuluttaessa aiempaa vähemmän ja siirtyessä verkkokauppojen asiakkaiksi. Rakennussektori on pärjännyt yllättävän hyvin, koska rakentajat ovat saaneet valtiolta Help to Buy -avustusta, joka antaa asunnonostajille mahdollisuuden rahoittaa asuntonsa ilman aiempaa pääomaa. Jos työttömyysluvut (jotka ovat nyt ennätyksellisen alhaalla) kasvavat tai vanhojen asuntojen hinnat laskevat jyrkästi, uskomme myös tämän sektorin kärsivän.

Onko jokin sijoituksenne Isossa-Britanniassa säästynyt brexit-puheiden aiheuttamilta myllerryksiltä?

Kyllä, esimerkiksi teollisuuskonserni Rotork, jonka pääkonttori on Lounais-Englannissa Bathissa. Yhtiö on markkinajohtaja toimilaitteissa, joilla ohjataan loppulaitteiden venttiilien avaamista ja sulkemista. Toimilaite on hyvin pieni osa projektin kokonaiskustannusta, mutta se on äärimmäisen tärkeä osa, koska sen on toimittava myös hätätilanteissa. Näiden kahden tekijän ansiosta Rotorkin hinnoitteluvoima on vahva, mikä näkyy yhtiön huomattavan vakaissa marginaaleissa suhdannekiertojen aikana. Lisäksi yhtiöllä on kansainvälistä toimintaa, mikä vähentää sen riippuvuutta Ison-Britannian taloudesta. Kun näihin edellä mainittuihin seikkoihin yhdistetään vielä yhtiön eräiden loppumarkkinoiden odotettu piristyminen, uskomme, että yhtiö tuottaa hyvin tulevina vuosina.

 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?