Aamu Säätiö kansikuva
Kirjoittanut:
Jan Telford

Arvokas askel kohti uudenaikaisia syöpähoitoja

Muistatko, kun kerroimme kesällä Team Rynkeby – God Morgonin hyväntekeväisyystapahtumasta syöpää sairastavien lasten hyväksi? Pyöräily Pariisiin sujui erinomaisesti ja kotiin tuomisena oli ennätyspotti. Kysyimme Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön asiamieheltä, mihin kohteisiin kerätyt rahat suunnataan. Matkaa on jäljellä ja jokainen askel ja euro on tärkeä määränpään saavuttamiseksi.

Team Rynkeby – God Morgon saavutti Pariisin heinäkuussa pitkän urakan jälkeen. Helsingin joukkueen yhtenä kapteenina polkenut Nordea Fundsin työntekijä Laura Suominen luonnehti tunnelmia onnellisiksi.

– Onnistuimme yhdessä varojen keräämisessä paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Suomen joukkueet saivat kasaan yli 886 000 euroa, Suominen iloitsee.

Summa lahjoitettiin lyhentämättömänä Aamu Säätiölle ja syöpäsairaiden lasten ja nuorten aikuisten sekä heidän läheistensä yhdistykselle Sylva ry:lle.

Ensi kesänä tapahtumaan osallistuu Suomesta yhtä monta joukkuetta kuin tänä vuonna. Uutena maana mukaan kaudella 2019 tulee Saksa, joka osallistuu yhdellä joukkueella. Kaiken kaikkiaan ensi kesänä Pariisiin suuntaa tämän projektin tiimoilta noin 2 000 pyöräilijää ja noin 500 huoltohenkilöä.

– Aikaisemmilla kausilla miljoonan euron lahjoituspotin kerääminen on tuntunut vain kaukaiselta unelta. Uskomme kuitenkin vakaasti, että koska projekti tunnetaan entistä paremmin joka vuosi ja sitä myöten yritysten halukkuus olla mukana lahjoittajana lisääntyy, miljoona euroa voidaan saavuttaa lähitulevaisuudessa, Suominen mieltää.

– Me ainakin teemme kaikkemme, että tuo tavoite ylittyisi jo kaudella 2019!

Laura Paasio
Asiamies, Aamu Säätiö

Apu näkyy ja tuntuu arjessa

Aamu Säätiön asiamies Laura Paasio korostaa, että Team Rynkeby – God Morgonin keräyssumma oli iloinen asia kaikille osapuolille. Aamu Säätiön osuus keräyssummasta oli yli 620 000 euroa.

– Oli hienoa todistaa, miten tuhannet suomalaiset yritykset olivat lähteet mukaan tukemaan hyvää tekevää toimintaa, Paasio kiittelee.

Säätiön puolesta työskennellään monin muinkin tavoin. Esimerkiksi Team Rynkeby – God Morgonin ja Aamu Säätiön järjestämä Koulujuoksu sai keväällä yli 20 000 koululaista juoksemaan syöpään sairastuneiden lasten puolesta.

– Hyvän tekemisen laajuus tuntuu ja näkyy tänä päivänä jo monen arjessa. Säätiön saama lahjoitussumma edesauttaa Aamun tavoitteita rahoittaa laajemmin Suomen osallistumista syöpään sairastuneille lapsille elintärkeisiin hoidon tutkimushankkeisiin, jotka ovat kalliita monikansallisia ja -vuotisia projekteja, Paasio taustoittaa.

Tämän vuoden pyöräilytapahtuman keräyssummalla Aamu Säätiö voi mahdollistaa esimerkiksi Suomen osallistumisen ensi vuonna alkavaan akuutin lymfaattisen leukemian monikansalliseen kliiniseen tutkimushankkeeseen ALLTogether, joka kestää 5–7 vuotta.

– Tutkimuksen mukaisella hoito-ohjelmalla tullaan hoitamaan lähes 7 000 kyseiseen tautiin sairastunutta lasta.  Koska Suomi on yksi tutkimusta johtavista maista, nousevat kokonaiskustannukset yksin Suomen osalta useisiin satoihin tuhansiin euroihin ja näin Team Rynkebyn lahjoitus tulee todella tarpeeseen, Paasio kertoo.

– ALLTogether on hieno esimerkki kansainvälisestä yhteistyöstä, jossa mukanaolo mahdollistaa uudenaikaisimmat hoitomenetelmät myös suomalaisille lapsille, hän lisää.

Pitkä matka jäljellä

Aamu Säätiön vuosittain keräämät varat suunnataan kolmelle osa-alueelle: lasten syöpähoitoja kehittävään kliiniseen tutkimustyöhön, lasten syövistä aiheutuvien myöhäisvaikutusten minimointia edistävään tutkimukseen sekä lasten syöpiin liittyvään perustutkimukseen ja varhaisvaiheen lääketutkimukseen.

– Vuotuinen keräystavoitteemme, 500 000 euroa, on asetettu säätiön toiminnan alussa ja perustuu minimitarpeeseen, jolla pystytään rahoittamaan kaikkein kriittisimmät lasten syöpähoitojen tutkimukset, Laura Paasio selittää.

Viime vuonna keräystavoite täyttyi ensimmäisen kerran ja tänä vuonna tavoitteessa päästiin yli. Tarve on kuitenkin valtava ja esimerkiksi edellä mainittu ALLTogether-tutkimushanke vaatii rahoitusta monen vuoden ajan.

– Tavoitteemme on tulevaisuudessa pystyä vastaamaan useiden miljoonien rahoitustarpeeseen, joita edellä mainitut osa-alueet jo tänä päivänäkin edellyttäisivät. Aamu Säätiön on kuitenkin oltava realistinen ja lisätä rahoitustavoitteita säätiölle tulevien lahjoitusten ja tutkimusten edellyttämän rahoitustarpeen mukaan, Paasio kuvaa.

Paasion mukaan Säätiön tilanne on kuitenkin toiveikas, sillä lasten syöpätutkimusten tukeminen lahjoituksin on saanut jalansijan Suomessa.

– Tämän seurauksena voimme kohdistaa enemmän lahjoitusvaroja tärkeään tehtäväämme mahdollistaa uudenaikaisimmat syöpähoidot kaikille suomalaisille syöpään sairastuneille lapsille, Paasio alleviivaa.

– Kaikkien apu on äärimmäisen arvokasta ja tervetullutta matkalla kohti laadukkaita uudenaikaisia lasten syöpähoitoja, hän painottaa.

 

Haluatko tietää lisää Aamu Säätiön toiminnasta? Lue kesällä julkaisemamme artikkeli!

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?