Privat investor
Kirjoittanut:
Sanne Opstrup Wedel

Aika voittaa ajoituksen

Älä anna vanhojen myyttien pilata sijoituksiasi. Historiatiedot 50 vuoden ajalta kansainvälisistä osakemarkkinoista osoittavat vääräksi monet niistä myyteistä, jotka elävät sitkeästi sijoittajien keskuudessa.

Osakkeet
Säästäminen

Ennen vanhaan oli tapana kiirehtiä laittamaan rahat talletuksiin, kun korot nousivat 12 tai jopa 20 prosentin tuntumaan. Korot ovat kuitenkin olleet viime vuosina ennätyksellisen matalat, joten yhä useammat sijoittajat ovat etsineet säästöilleen korkeampaa tuottoa osakemarkkinoilta.

– Osakesijoittamisen suosio on kasvanut koronakriisin aikana, kun ihmisillä on ollut enemmän aikaa miettiä tulevaisuuttaan ja samaan aikaan rahaa on kertynyt tileille aiempaa vähäisemmän kulutuksen myötä. Lisäksi osakesäästämisen aloittamisesta on tullut entistä helpompaa, kun säästämisen voi aloittaa verkkopalvelun kautta. Näistä syistä uusien yksityissijoittajien määrä on kasvanut nopeasti, Nordean strategi Simon Kristiansen toteaa.

Simon Kristiansen
Simon Kristiansen
Strategi, Nordea

Kaikki vanhat uskomukset eivät pidä paikkaansa

Aloittelevalle sijoittajalle on tärkeää  oppia sijoitusmarkkinoiden ajattelumalleja ja käytännön toimintaa. Sijoittajan mielessä elää monenlaisia markkinoiden toimintaan liittyviä myyttejä ja uskomuksia, jotka eivät aina pidä paikkaansa.

– Meidän tehtävämme on auttaa asiakkaitamme kasvattamaan varallisuuttaan ja tukea heitä säästämisen matkalla parhaan kykymme mukaan. Osa tätä tehtävää on tutkia, mitkä sijoitusmaailman myytit ja nyrkkisäännöt pitävät paikkansa ja mitkä eivät, Kristiansen sanoo.

Historia antaa hyödyllistä tietoa

Olemme analysoineet 50 vuoden historiatiedot kansainvälisistä osakemarkkinoista ja testanneet niiden avulla kolmea yleisintä sijoitusmyyttiä. Aineistoa tutkimalla havaittiin, että kaikki vanhat uskomukset eivät pidä paikkaansa.

– Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta uskomme, että menneestä voi oppia. Siksi kävimme läpi markkinoiden tuottolukuja ja teimme analyysin, joka mielestämme tarjoaa hyödyllistä tietoa sijoittajille, Simon Kristiansen sanoo.

Myytti 1 – ”Aika työskentelee puolestasi”

Usein sanotaan, että aika on puolellasi osakesijoituksissa. Mitä pidempi sijoitusaika on, sitä paremmat ovat tuottomahdollisuutesi, vaikka markkinoilla koettaisiin heiluntaa ja laskukausia. Aloita siis ajoissa.

– Tämä on totta. Analyysimme osoittaa, että mitä pidempi sijoitusperiodi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä osakesäästöjen tuotto päätyy plussalle. Historiassa kurssivaihtelu on saattanut olla suurtakin sijoitusperiodin aikana. Suuristakaan kurssilaskuista huolimatta yli 12 vuoden sijoitusajalla sijoittajat eivät ole kokeneet yhtään tappiollista ajanjaksoa, jos he ovat sijoittaneet hajautetusti kansainvälisiin osakkeisiin, Kristiansen valottaa.

Myytti 2 – ”Älä koskaan sijoita kaikkea kerralla eli hajauta ajallisesti”

Monet uskovat, että koskaan ei pidä sijoittaa kaikkea pääomaa kerralla, koska osakemarkkinat saattavat romahtaa heti, kun sijoitus on tehty. Ensimmäisestä myytistä opimme kuitenkin, että epäonnisinkin sijoittaja saa hyvin hajautetulla osakesalkulla ja riittävän pitkällä sijoitusajalla positiivisen tuoton. 

– Käyttämämme tiedot markkinoiden tuottohistoriasta osoittavat, että sijoitusten keskimääräinen tuotto pienenee, jos sijoitukset hajautetaan ajallisesti hyvin pitkällä aikavälillä. Mitä pidemmän ajan käyttää sijoitusten tekemiseen, sitä pienemmäksi tuotto-odotus jää. Syy tähän on se, että sijoittaja menettää tuottoja sijoittamattoman pääoman osalta. Kun säästämisen suunnitelma on selvä, niin rahat kannattaa sijoittaa markkinoille suhteellisen ripeästi. Näiden seikkojen valossa tämä myytti ei siis pidä kokonaan paikkaansa, Kristiansen kommentoi.

– Sijoitussalkun riski kyllä pienenee, kun sijoitukset hajautetaan ajallisesti. Tärkeä neuvomme on ennemmin löytää säästämisen alussa asiakkaallemme oikea, yksilöllinen sijoitussalkun riskitaso eri omaisuuslajeja hyödyntämällä kuin keskittyä pelkästään hajauttamaan sijoitukset ajallisesti. Analyysin pohjana olleet historiatiedot tukevat tätä näkemystä, hän jatkaa.

"Kun sijoittaja käyttää hyödykseen historiatiedoista saatuja oppeja, hänen on helpompi päästä säästämisensä tavoitteisiin, kuten taloudellisesti turvatumpiin eläkepäiviin"
Simon Kristiansen, Nordean strategi

Myytti 3 – ”Markkinoiden kurssipudotusta kannattaa odottaa eli ajoituksesta on hyötyä”

Edellisten myyttien pohjalta tiedämme, että sijoittajan on ajateltava pitkällä aikavälillä ja laitettava säästöt markkinoille tuottamaan mahdollisimman aikaisin. Yksi sijoittajia askarruttava kysymys on, että kannattaako osakemarkkinoilla odottaa selvää kurssilaskua, jotta pääsee tekemään sijoituksia alennuksella.

– Edes ammattimaiset sijoittajat, joilla on vahva osaaminen ja runsaasti ajankohtaista tietoa, eivät onnistu sijoitusten täydellisessä ajoituksessa. Markkinoiden historiatietojen perusteella ei ole ollut kannattavaa odottaa osakemarkkinoiden laskua. Kurssiromahduksen tarjoamaa ”alennusmyyntiä” odottaessa markkinat ovat voineet nousta vielä pitkäänkin ja tällöin sijoittajan ”kustannukseksi” muodostuu tämä menetetty markkinatuotto. Pääsääntö on se, että säästöt kannattaa pitää markkinoilla mukana, kun oma säästämisen suunnitelma on selvä. On varsin epäedullista odottaa esimerkiksi 10 prosentin laskua, jos markkinat nousevat ensin 20 prosenttia ennen kuin lähtevät laskuun, Simon Kristiansen painottaa.

Suunnittele säästösi

euroa
vuotta
%
*Tarvitsetko apua tuottoprosentin valitsemisessa? Ei hätää, katso vinkkejä alta.
euroa

Kolme myyttiä sijoittamisesta

 

Myytti 1: Aika on puolellasi

Aika on puolellasi osakemarkkinoille sijoitettaessa. Mitä pidempi sijoitusaika on, sitä pienemmäksi markkinoiden heilunnan vaikutus käy säästämisen tavoitellun lopputuloksen kannalta.

Vastaus: TOTTA. Aika on ystäväsi. Vaikka markkinoilla nähtäisiin merkittäviäkin kurssilaskuja, niin historiallisesti tarkasteltuna yli 12 vuoden sijoitusajalla sijoittajat eivät ole kärsineet tappiota, kun he ovat sijoittaneet hyvin hajautetusti kansainvälisille osakemarkkinoille.

Myytti 2: Älä koskaan sijoita kaikkea kerralla

Jos sinulla on sijoitettavia varoja, älä koskaan sijoita kaikkea kerralla – osakemarkkinat saattavat romahtaa heti kun olet ostanut osakkeet, ja silloin tappiot nousevat suuriksi. Sijoitukset kannattaa sen sijaan hajauttaa ajallisesti, jotta vältät tämän riskin.

Vastaus: TOTTA ja TARUA. Ajallinen hajauttaminen tasaa kurssivaihteluiden vaikutusta osakesalkussa, ja sen avulla voi hallita sijoituksiin kohdistuvia riskejä. Toisaalta pidemmällä aikavälillä tuotot ovat olleet pääsääntöisesti korkeammat, kun sijoitukset tehdään säästämisperiodin alkuvaiheessa, sillä sijoittamaton raha ei tuota.

Myytti 3: Odota kurssilaskua

Jos haluat sijoittaa rahasi, kannattaa odottaa osakekurssien laskua. Saat parempaa tuottoa sijoituksillesi, kun ostat alennuksella.

Vastaus: TARUA. Odottaminen ei kannata. Suurempien kurssilaskujen ennustaminen on käytännössä mahdotonta, joten odottamiseen kulunut aika tarkoittaa todennäköisesti vain menetettyjä tuottoja.

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä, rahastoja ja/tai sijoitustyylejä koskevat näkemykset ovat yleistä tietoa, eikä suositus ostaa tai myydä mitään sijoitusinstrumenttia.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?