Hero
Kirjoittanut:
Thomas Jensen

5G-verkko: ”Nokialla ja Ericssonilla oli hyvää onnea”

Suuret pohjoismaiset matkaviestinverkkojen toimittajat saivat apua Donald Trumpilta, kun kiinalainen Huawei oli kirimässä niiden ohi. ”Nokialla ja Ericssonilla oli hyvää onnea”, sanoo Nordean analyytikko Sami Sarkamies.

Maailmanlaajuinen
Innovaatio

Nokian vanha tunnuslause ”Connecting People” pitäisi muuttaa muotoon ”Connecting Everything”, jos halutaan kuvata uutta 5G-mobiiliverkkoa, joka on yleistymässä ympäri maailman. Tanskassa ensimmäiset 5G-tukiasemat otettiin käyttöön viime vuoden syyskuussa, Ruotsissa ja Suomessa muutamaa kuukautta aiemmin. Norjassa verkko avattiin vuoden 2018 lopussa. Telenorin konsernijohtaja Sigve Brekke sai silloin tutustua omakohtaisesti – ojentamalla kätensä lääkärin tutkittavaksi –, kuinka 5G-teknologia mahdollistaa tarkkojen etäleikkausten tekemisen.

Vuodesta 2021 tulee 5G-vuosi

Vasta vuoden 2021 aikana 5G-tukiasemia pystytetään niin paljon, että verkko voi tulla laajaan käyttöön. Käytännön esteenä on, että puhelimia, jotka voivat hyödyntää uutta verkkoa, on toistaiseksi vielä vähän. Tilanne muuttuu kuitenkin nopeasti, sillä lähes puolet nykyään myytävistä puhelimista toimii 5G-verkossa. Niiden käyttäjät saavat näin monia uusia mahdollisuuksia.

Kun mobiiliverkon historiaa joskus tulevaisuudessa kirjoitetaan, 5G-verkko tullaan muistamaan sen valtavasta tiedonsiirtokapasiteetista ja joustavuudesta. Samalla tavalla tekstiviestit olivat uutta ja mullistavaa 2G-verkossa 1990-luvulla, 3G-verkko toi mobiili-internetin älypuhelimiin vuosina 2005–2006 ja videoiden suoratoistomahdollisuudet paranivat valtavasti 4G-verkossa joitakin vuosia myöhemmin.

5G

Nopeus: 5G on 10–20 kertaa nopeampi kuin 4G. Kahden tunnin pituisen elokuvan voi ladata 5G-verkon kautta 10 sekunnissa.

Kaistanleveys: 5G-verkko on kuin uusi ja parempi moottoritie, jossa on paljon enemmän kaistoja entistä useammalle autolle. 5G-verkossa voi siis olla ongelmitta paljon enemmän mobiilikäyttäjiä samanaikaisesti.

Viive: 5G-verkossa viiveen odotetaan olevan vain 3–4 millisekuntia eli lähes olematon, kun taas 4G-verkossa viive on 30–40 millisekuntia.

Verkon viipalointi

Verkkojen historia 2G:stä 5G:hen on tuttu Nordean analyytikolle Sami Sarkamiehelle. Hän on seurannut matkaviestinnän ja tietoverkkojen kehitystä usean vuoden ajan analysoidessaan suomalaista Nokiaa ja ruotsalaista Ericssonia. Mullistavinta uudessa verkossa ovat hänen mukaansa joustavat ratkaisut, joita teleyhtiö voi tarjota 5G-verkon käyttöön siirtyville asiakkailleen.

– 3G- ja 4G-verkkoja voitiin käyttää vain yhdellä tavalla yhtenä verkkona, kun taas 5G:n avulla teleoperaattori voi toteuttaa jollekin asiakkaalleen ns. virtuaalisen verkon, joka on erillään muista käyttäjistä. Esimerkiksi Nordean kaltainen suuri yritys voi saada täysin oman verkon, jolla on omat tekniset vaatimukset, vaikka se tosiasiassa toimii samojen tukiasemien kautta, joita kaikki muutkin käyttävät. Tätä kutsutaan verkon viipaloinniksi, Sami Sarkamies kertoo.

Foto
Ericssonin työntekijät asentavat 5G-tukiasemia Australiassa. Vuoden 2021 alussa Ericssonin 5G-verkko oli rakennettu tai rakenteilla 37 maassa. Kuva: Ericsson

Edullisempaa operaattoreille

Kun 5G-verkkoteknologian spesifikaatiot määriteltiin, vaatimuksena oli, että se suoriutuisi kaikesta kymmenen kertaa paremmin kuin 4G-verkko. Sen piti siis pystyä siirtämään kymmenen kertaa enemmän tietoa samassa ajassa ja reagoimaan kymmenen kertaa nopeammin (ns. viive). Samalla siirtohinnan bittiä kohti piti olla kymmenen kertaa halvempi. 5G-verkko ei pysty tekemään tätä kaikkea kymmenen kertaa paremmin, mutta verkon viipaloinnin avulla se on mahdollista.

– Liikenne teleyhtiöiden verkoissa kasvaa joka vuosi 40 prosenttia, koska ihmiset haluavat käyttää suoratoistopalveluja ja pelata nettipelejä. Yhtiöiden infrastruktuurin on seurattava mukana. 5G-verkon rakentaminen tulee halvemmaksi kuin 3G- ja 4G-verkkojen laajentaminen. Samalla teleyhtiöt voivat periä tuotteistaan korkeampaa hintaa, koska 5G-verkko voidaan asentaa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. 5G-verkko tuo siis teleyhtiöille rahallista hyötyä, sillä ne voivat rakentaa sen halvemmalla ja myydä kalliimmalla, Sami Sarkamies toteaa.

5G ja asiakkaat

5G-verkko voidaan mukauttaa asiakkaan tarpeiden mukaan. Jos esimerkiksi joku yrityksen työntekijöistä tarvitsee enemmän kaistanleveyttä (esimerkiksi näytön kuvanlaadun parantamiseksi ja terävöittämiseksi), yrityksen 5G-verkko voidaan asentaa sen mukaisesti. Lääkäri, joka leikkaa toisessa sairaalassa olevan potilaan tietokoneen välityksellä, tarvitsee huippunopean ja luotettavan yhteyden, jossa viive on hyvin lyhyt. Sairaalan 5G-verkko voidaan silloin määrittää vastaavasti.

Nokia takamatkalla 5G:n kehityksessä

Useimmille Nokia tuo mieleen matkapuhelimet, joita yhtiö valmisti ennen kuin älypuhelimet valloittivat koko markkinat. Sittemmin Nokia, jonka liikevaihto vuonna 2019 oli yli 23 miljardia euroa ja jolla on 98 000 työntekijää, on muuttanut strategiaansa merkittävästi. Enää yhtiö ei tuota matkapuhelimia vaan kaikkea sitä, mikä ei näy soittaessamme puhelimella, mutta mitä ilman soittaminen ei onnistuisi. Keskeisiä komponentteja ovat tukiasemat ja kehittyneet tietokoneohjelmat, jotka vastaavat koko verkon toiminnasta. Kun teleyhtiö tarvitsee 5G-verkon, se kääntyy Nokian puoleen, joka toimittaa sille koko paketin. Riippumattoman telealan analyysiyhtiön Dell’Oron mukaan Nokian osuus maailmanlaajuisista verkko-operaattorilaitteiden markkinoista on nyt 21 prosenttia.

– Nokia osti vuonna 2016 ranskalaisen Alcatel-Lucentin, minkä seurauksena 5G-teknologian kehittäminen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Nokian kilpailijoiden 5G-verkkojen myynti pääsi todella vauhtiin vuoden 2018 jälkipuoliskolla, kun taas Nokialla meni lähes koko seuraava vuosi ennen kuin se pystyi tarjoamaan asiakkaille samanlaatuisia tuotteita ja sai kehitettyä oman sirun. Tämä viivästyminen on ollut asiakkaiden tiedossa, ja he ovat aiheuttaneet Nokialle hintapaineita, mikä on puolestaan vaikuttanut Nokian ansaintamahdollisuuksiin, Sami Sarkamies toteaa.

 

iphone
Applen uusi iPhone 12 on yksi monista 5G-verkossa toimivista uusista puhelimista, mutta paljon halvemmatkin puhelimet voivat käyttää tätä nopeaa verkkoa. Kuva: Apple

Ericsson: ”Kolme viime vuotta ovat olleet menestys”

Kolme viime vuotta ovat Sami Sarkamiehen mukaan olleet menestys ruotsalaiselle Ericssonille. Yhtiö on vallannut markkinaosuuksia niin, että sillä on Dell’Oron mukaan nyt 28 prosentin osuus verkko-operaattorilaitteiden markkinoista.

– Ericsson oli vuosien ajan huonosti johdettu yhtiö, joka kasvoi epäilyttävillä yritysostoilla ja jonka kyky tuottaa voittoa osakkeenomistajille heikkeni entisestään. Kolme vuotta sitten siellä ymmärrettiin, ettei tilanne tule helpottumaan, Sami Sarkamies sanoo.

Siksi vuonna 2017 yhtiö käynnisti täydellisen suunnanmuutoksen, joka on tuonut mukanaan leikkauksia ja poismyyntejä sekä lisähuomiota kehittämistyöhön.

– Se on ollut Ericssonille onnistunut suunnanmuutos, joka on kasvattanut yhtiön myyntiä ja voittoja, hän sanoo.

Tulevaisuudessa...

...yhä useampi sähkölaite on yhteydessä internetiin. Kotona internetiin voi olla liitetty esimerkiksi ruokapöydän yläpuolella oleva valaisin, jota voidaan näin ohjata puhelimella. Tai kellarissa oleva pesukone, joka ilmoittaa puhelimen välityksellä pesuohjelman päättymisestä.

5G-verkko on suunniteltu niin, että internetiin voi olla yhteydessä miljoona sähkölaitetta neliökilometriä kohti. Kaupunginosassa, jossa asut, voi siis olla miljoona internetiin liitettyä sähkölaitetta neliön muotoisella alueella, jonka jokainen sivu on kilometrin pituinen. Se on valtava määrä puhelimella tai tietokoneella ohjattavia laitteita.

”Niillä on ollut hyvää onnea”

Kiinalainen Huawei on Nokian ja Ericssonin merkittävä kilpailija, joka on rynninyt eteenpäin nopeasti. Kulunut vuosi on kuitenkin ollut vaikea sille. Viime vuonna ensin Australia ja Uusi-Seelanti ja myöhemmin Yhdysvallat alkoivat esittää syytöksiä siitä, että Huawei on turvallisuusuhka. Niiden mukaan Huawei tekee liian läheistä yhteistyötä Kiinan hallinnon kanssa. Tämä on vaikuttanut 5G-verkkolaitteiden myyntiin, sillä monet teleyhtiöt ovat hylänneet kiinalaiset, ja muun muassa Ranska, Iso-Britannia, Japani, Tanska ja Ruotsi ovat seuranneet perässä ja kieltäneet Huawein 5G-verkon.

– Nokialla ja Ericssonilla on ollut hyvää onnea. Huawei aloitti kopioimalla muiden teknologiaa, mutta viime vuosina se on investoinut tutkimukseen ja kehitykseen niin paljon, että se on nykyään suurin televerkkojen toimittaja ja sen teknologiaa pidetään alan parhaana. Ilman viimeaikaisia tapahtumia Nokialla ja Ericssonilla olisi ollut kilpailija, joka olisi valloittanut yhä suurempia markkinaosuuksia. Tämä olisi voinut olla kohtalokasta etenkin Nokialle, jonka 5G-teknologian kehitys oli hitaampaa. Nykyinen arvioni on, että Ericsson ja Nokia ovat saaneet uuden mahdollisuuden ja tulevaisuus näyttää molempien kannalta valoisalta, Sami Sarkamies toteaa.

 

Tässä artikkelissa esitetyt eri maita, yhtiöitä ja/tai rahastoja koskevat näkemykset eivät ole Nordean Fundsin antamia suosituksia. Keskustele aina sijoitusneuvojasi kanssa ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?