turisti

2020: vuosi, jonka mieluummin unohtaisimme – vai?

On kieltämättä totta, että 2020 oli täysin poikkeuksellinen vuosi, jota hallitsivat pandemia ja virus, josta tiesimme vielä vuosi sitten hyvin vähän. Rahastosäästäjän näkökulmasta vuosi oli kuitenkin yleisesti ottaen hyvä.

Rahasto
Skandinavia
Miia Hukari
Miia Hukari
Myyntijohtaja, Nordea Funds

Muistan, että minulta kysyttiin helmikuussa, kuinka virus, jota oli silloin löydetty vasta muutama tapaus Suomesta ja jonka leviäminen ei ole vielä räjähtänyt Euroopassa, vaikuttaisi maailmantalouteen ja osakemarkkinoihin. En muista, mitä vastasin, mutta en voinut silloin villeimmissäkään kuvitelmissani nähdä viruksen ja sen aiheuttaman taudin leviämisen valtavia seurauksia. Aiemmin itsestään selvät asiat, kuten matkustaminen toiseen maahan tai maan sisällä sekä sukulaisten ja ystävien tapaaminen, eivät enää olleetkaan itsestäänselvyyksiä. Terveydenhuolto on toiminut valtavan paineen alla, ja päivittäiset rutiinimme ovat muuttuneet etätyön, etäopiskelun ja kasvaneen verkko-ostamisen myötä.

Paradoksaalista kyllä, samanaikaisesti kun pandemia vaikutti vuoteen 2020, vuosi oli rahastosäästäjän näkökulmasta pääosin positiivinen. Suurin osa rahastoistamme tuotti positiivisesti, ja osa erittäin hyvin. Tietenkin tämä johtuu osittain valtavista, taloutta kannustavista ja ylläpitävistä toimista, joiden avulla on haluttu säästää työpaikkoja ja luoda uskoa tulevaisuuteen.

Olen myös erittäin ylpeä siitä, että pystyimme Nordeassa sopeutumaan uusiin olosuhteisiin nopeasti, työskentelemään kotona, pitämään kokouksia digitaalisesti, sekä järjestämään asiakastapaamisia ja säästämistä koskevia neuvotteluja tavalliseen tapaan valtavasta paineesta huolimatta.

Olen myös erittäin ylpeä, että pystyimme Nordeassa sopeutumaan uusiin olosuhteisiin nopeasti valtavasta paineesta huolimatta.
Miia Hukari, Myyntijohtaja - Nordea Funds

Miten rahastosäästäjät sitten ajattelivat tänä outona vuotena? Monet ymmärrettävästi pelkäsivät, kun osakemarkkinat laskivat voimakkaasti helmi- ja maaliskuussa. Monet myivät sijoituksiaan, ja tulivat samalla ehkä myyneeksi enemmän kuin ajattelivat. Suomalaiset rahastosäästäjät myivät sijoituksiaan rahastotyypistä riippumatta, jolloin myös niitä rahastoja, joissa oli melko vähän  osakkeita, myytiin samoin kuin puhtaita osakerahastoja, joita kurssilasku eniten painoi. Tämä on tietysti ymmärrettävää hermostuneisuutta markkinoiden laskiessa rajusti, mutta valitettavasti monet menettivät tämän vuoksi myös melko jyrkän nousun, joka rajua laskua seurasi. Tällaisessa tilanteessa ei tietenkään ole yksiselitteisen oikeaa tai väärää toimintatapaa, mutta vanha neuvo  siitä, että levottomina aikoina pitäisi uskaltaa ajatella pidemmällä aikavälillä ja luottaa siihen, että valittu riskitaso toimii, toi paremmat tuotot.

Vuonna 2020 asiakkaittemme kiinnostus vastuullista sijoittamista kohtaan kasvoi selvästi. Nordean Suomessa kymmenestä parhaiten myyneestä rahastosta peräti kahdeksan painotti sijoituksissaan erityisesti vastuullisuutta. Nordean myyntikärjessä olivat muun muassa Tähtirahastot, kuten Nordea Kehittyvät Tähdet ja Maailmanlaajuiset Tähdet. Myös teemarahasto Ilmasto ja Ympäristö keräsi paljon merkintöjä. Niin ikään vuonna 2019 perustamamme, vastuullisuutta painottavat yhdistelmärahastot Nordea Vastuullinen Global Maltti, Tasapaino ja Kasvu keräsivät paljon uusia sijoituksia.

Edistämme sijoittamalla Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita

Nordea Funds on Pohjoismaiden suurin rahastoyhtiö ja Nordea yksi Euroopan suurimmista varainhoitajista. Yhdessä edistämme omalta osaltamme vastuullisuutta ja  teemme yhteistyötä erityisesti kansainvälisissä ilmastoaloitteissa. Vuonna 2020 päätimme esimerkiksi laajentaa työtämme sijoittaja-aloite TPI:n (Transition Pathway Initiative) kanssa. Aloite arvioi, mitkä yritykset ovat valmiita siirtymään vähähiiliseen talouteen – ja mitkä eivät. Salkunhoidossamme käytetään TPI:tä, kun selvitämme, miten ilmastotavoitteet voidaan saavuttaa Vastuulliseen valikoimaan kuuluvissa rahastoissamme. Haluamme edelleen sijoittaa yrityksiin, jotka muuttavat toimintaansa siten, että pystyvät myötävaikuttaman Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen. Sen sijaan esimerkiksi energiayritykset, jotka eivät vähennä päästöjään eivätkä osoita muutostahtoa, rajataan pois sijoituskohteistamme.

Esimerkkejä työstämme aktiivisina omistajina ja yritysten kanssa tekemästämme työstä löydät Funds Magazinesta kohdasta "Aktiivinen omistajuus".

Kiinnitämme huomiota vastuullisuuskysymyksiin, koska tiedämme, että sekä yksityiset että yritysasiakkaamme vaativat sitä, mutta myös siksi, että voimme asiakkaidemme sijoitusten avulla vaikuttaa muun muassa Pariisin sopimuksen ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Miten säästää vuonna 2021?

No, miten asiakkaamme tulisi tarkastella vuotta 2021? Vastaus on tylsän tavallinen: Tarkista näin vuoden alussa rahastosäästöjesi tilanne. Onko aika tehdä muutoksia riskitasoon? Tai muuttaa eläkesäästöjen rahastovalintoja? Lisätä kuukausisäästösi summaa? Tai aloittaa kuukausisäästäminen, jos et vielä ole sitä tehnyt? 

Ota meihin yhteyttä! Jos haluat lisätietoa rahastosäästämisestä tai apua sopivan rahaston valintaan, voit soittaa Nordean asiakaspalveluun 0200 3000 (pvm/mpm) tai tutustua rahastoihin Nordean sivuilla.

Nordean asiakkaana voit myös solmia rahastosäästösopimuksen suoraan omassa verkkopankissasi.

Kiitos luottamuksestasi!

Artikkelissa mainittujen Tähtirahastojen viralliset nimet ovat Nordea 1-Maailmanlaajuiset Tähdet ja Nordea 1-Kehittyvät Tähdet, ja niitä hallinnoi Nordea Investment Funds S.A., joka on Luxemburgiin rekisteröity rahastoyhtiö. Nordea Vastuullinen Global -rahastoperhettä hallinnoi Nordea Funds Oy, joka on Suomeen rekisteröity rahastoyhtiö. 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?