Loading

0:00/0:00

Kirjoittanut:
Jan Telford

Yksilöllisiä tuotteita materiaalia lisäämättä

Nummelasta ponnistaa todellinen tekstiiliteollisuuden uranuurtaja, joka elää periaatteidensa mukaan paitsi tuotteidensa myös oman toimintansa osalta. Vaatteiden ja asusteiden kierrätysdesigniin erikoitunut Globe Hope pääsi myös mukaan 100-vuotiaan Suomen juhlintaan valmistamalla remontissa olleen Eduskuntatalon näköispeitteen arvokkaaseen uusiokäyttöön.

Näytä lisää:
Suomi

Elettiin 1990-luvun loppua, kun Globe Hopen ideoinut, nykyinen toimitusjohtaja Seija Lukkala kyllästyi niin tekstiilialalla kuin yleisestikin vallinneeseen kertakäyttöisyyteen ja kerskakulutukseen. Tämä sai hänet ajattelemaan työtään uudesta, vastuullisesta näkökulmasta.

– Lukkalalla oli jo tuolloin pitkä tausta vaatetusalalla, mikä antoi rohkeutta ja uskoa perustaa Suomen ensimmäinen kierrätysdesignyritys, Globe Hopen markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Miisa Asikainen kertoo.

Yrityksen kantavana ideana on tuottaa yksilöllisiä, kestäviä laukkuja, asusteita ja vaatteita kasvattamatta materiaalin määrää.

– Ekologisuus, eettisyys ja vastuullisuus ovat toimintamme perusta. Otamme nämä asiat huomioon aivan kaikessa, Asikainen painottaa.

Paitsi että tuotteet koostuvat kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista, niistä pyritään tekemään erittäin pitkäikäisiä.

– Lisäksi meillä on tuotteille korjauspalvelu, Asikainen kommentoi.

Globe Hopessa on mietitty läpikotaisin toiminnan kaikilta osin, miten perustana olevia arvoja voitaisiin toteuttaa. Tämän vuoksi yrityksen käyttämä sähkökin on ekomerkittyä ja tuotteiden riippulaput ovat biohajoavia.

– Uusin kiertotalouden konsepti meillä on Twice Loved Hope. Idea on, että asiakas voi tuoda Globe Hopen vaatteen tai laukun meille kiertoon ja lunastaa palkkioksi alekupongin. Jos emme voi myydä tuotetta uudelleen second hand -tyyppisesti, kierrätämme tuotteen oikealla tavalla asiakkaan puolesta, Asikainen ynnää.

Globe Hope

Lähellä tuotettua, kauaskin myytyä

Globe Hopen tuotteet tehdään alihankintana niin yhden ihmisen yrityksissä kuin suurissa ompelimoissa. Joitain tuotteita teetetään myös kolmannen sektorin työpajoissa. Kotimaan lisäksi osa tuotteista valmistetaan Virossa, jonne matka on lyhyt ja kuljetuksista ympäristölle koituva kuorma pysyy pienenä.

Tuotteiden valmistuksessa hyödynnetään varsinkin armeijan ja tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalia. Lisäksi esimerkiksi turvavyöt, messumatot, purjeet ja mainosmateriaalit kuten liput sekä bannerit saavat uuden elämän Globe Hopen vaatteissa ja asusteissa.

– Päätoimipisteemme on Nummelassa, jossa sijaitsevat tuotannonohjaus, suunnittelu, malliompelimo, varastointi ja logistiikka. Nummelassa on myös tehtaanmyymälä ja Nummelasta käsin pakataan kaikki tilaukset, Miisa Asikainen kuvailee.

Globe Hopella on lisäksi kivijalkamyymälä Helsingin ydinkeskustassa Mannerheimintiellä.

Kuluttajatuotteiden tapaan yritys on erikoistunut yrityksille räätälöityihin imagotuotteisiin.

– Tätä puolta haluamme erityisesti kehittää tulevaisuudessa. Pyrkimyksemme on jatkaa kasvua myös verkkokaupan ja kansainvälisen myynnin avulla, Asikainen sanoo.

Globe Hope haluaisi yhä useamman asiakkaan valitsevan vastuullisen tuotteen. Malliesimerkki tällaisesta syntyi hiljattain sen seurauksena, kun eduskunta palasi takaisin tuttuihin tiloihinsa Arkadianmäelle. Globe Hope keksi valmistaa Eduskuntataloa remontin ajan suojanneesta näköispeitteestä funktionaalisia tuotteita.

– Ne henkivät vastuullisuuden lisäksi kansallisia arvoja, Asikainen korostaa.

Keksintö toi yritykselle myös Suomi 100 -statuksen.

– Pääsimme viemään tuotteet henkilökohtaisesti tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle, Asikainen muistelee.

 

Osana Nordea Fundsin joulukalenteria arvomme joka päivä oikein vastanneiden kesken Globe Hopen lahjakortin, jonka voit käyttää joko yrityksen verkkokaupassa tai myymälässä. Tilaamalla Nordea Funds Magazinen uutiskirjeen olet automaattisesti mukana joulukalenterissa. Jos et vielä tilaa uutiskirjettämme, voit tehdä sen täällä ja pääset mukaan lahjajahtiin!