Dark clouds
Kirjoittanut:
Jan Telford

Vuosi 2018 – tummat pilvet palasivat markkinoille

Jos vuosi 2017 sijoitusmarkkinoilla oli ennätyksellisen rauhallinen tarjoten hyviä tuottoja, niin päättynyt vuosi 2018 oli sitäkin rajumpi. Kurssit heiluivat voimakkaasti niin taloudellisten kuin poliittisten huolien johdattamana, ja varsinkin loppuvuoden alamäki painoi tuotot pakkaselle miltei kautta linjan.

Osakemarkkinat
Korkosijoitukset
Säästäminen
Riski

On vaikeaa löytää omaisuuslajeja tai markkinoita, jotka olisivat tarjonneet tuottoa vuonna 2018. Heti alkuvuodesta markkinoilla nähtiin korjausliikkeitä hämmästyttävän pitkään jatkuneen tasaisen nousukauden jälkeen. Näiden perään markkinat rauhoittuivat ja useiden omaisuuslajien kurssikehitys tasoittui.

Kuitenkin loppuvuotta kohden USA:n ja Kiinan kauppapoliittiset jännitteet, brexit ja keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka painoivat sijoittajien luottamusta. Kun näiden lisäksi alkoi kertyä lisää viitteitä, että taloudellisen noususuhdanteen huippu olisi jo saavutettu ja jätetty taakse, oli resepti viimeisen neljänneksen kurssilaskuille koossa.

– Kehittyneille osakemarkkinoille viime vuosi oli heikoin sitten finanssikriisin. Markkinoita laajasti kuvaava MSCI World -indeksi laski yli 4 prosenttia euroissa mitattuna. Eurosijoittaja hyötyi kuitenkin valuuttojen kehityksestä pohjoisamerikkalaisten osakkeiden kohdalla, kun dollari vahvistui euroon nähden, Nordea Fundsin myyntijohtaja Miia Hukari kertoo.

– Eurooppalaiset osakkeet sen sijaan laskivat rajusti. Kotimaisten osakkeiden tuotto oli hieman maailman osakkeita parempi, hän jatkaa.

Kurssilaskuissa sijoittajien suosimat vakaat osakkeet pärjäsivät suhteessa muihin osakkeisiin hyvin, mutta niidenkin tuotto jäi pakkaselle. Kehittyvien markkinoiden osakemarkkinat laskivat kokonaisuudessaan vuoden aikana yli 10 prosenttia euroissa mitattuna, vaikka viimeisen neljänneksen aikana ne pärjäsivätkin kehittyneitä markkinoita paremmin.

Kun sekä osake- että korkomarkkinat laskivat, niin on selvää, että näille vaihtelevin painotuksin sijoittavat yhdistelmärahastot päätyivät myös nollan alapuolelle.
Miia Hukari

Korkopuolellakin vaikeaa

Vuosi ei ollut yhtään helpompi korkosijoittajalle. Suurimmalle osalle sijoittajista tuli varmasti yllätyksenä, että euroalueen valtionlainat tuottivat lopulta prosentin verran. Korkean luottoluokituksen yrityslainamarkkinat puolestaan laskivat hieman.

– Riskiyrityslainat sen sijaan olivat huomattavasti suuremmassa alamäessä. Euroopassa erityisesti Italian budjetin ympärille syntynyt polemiikki kasvatti yrityslainojen riskimarginaaleja, Miia Hukari sanoo.

Kehittyvät korkomarkkinat kärsivät huomattavasti geo- ja kauppapoliittisesta levottomuudesta sekä vahvistuneesta dollarista. Markkinat laskivat niin dollarimääräisten lainojen osalta kuin paikallisessa valuutassa liikkeeseenlaskettujen lainojen osalta.

Lyhyen koron lainojen tuottopotentiaali on ollut puolestaan monta vuotta pieni hyvin matalan korkotason vuoksi. Euroopassa inflaatio on edelleen hyvin vakaata ja vähäistä, joten vanhalla mantereella ensimmäinen ohjauskoron nosto osuu näillä näkymin aikaisintaan vuoden 2019 syyskuulle.

– Kun sekä osake- että korkomarkkinat laskivat, niin on selvää, että näille vaihtelevin painotuksin sijoittavat yhdistelmärahastot päätyivät myös nollan alapuolelle, Hukari toteaa.
 

Pelko näkyy hinnoissa

Vaikka sijoittajien tunnelmat olivat loppuvuodesta vaisut, ei yltiöpäiseen pessimismiin ole syytä. Kurssit tulivat päättyneen vuoden viimeisellä neljänneksellä vauhdilla alas paljolti juuri siksi, että sijoittajat ovat erittäin hyvin tietoisia kauppasotaan, talouskasvuvauhdin hiipumiseen sekä brexitiin liittyvistä riskeistä. Nämä siis heijastuvat jo arvopapereiden hintoihin. Kolikon toinen puoli on, että osin toteutumatta jäävät riskit tai muut positiiviset yllätykset voivat jälleen nostaa kursseja reippaasti.

Tulevaisuuden ennakoiminen on aina hankalaa, mutta tällä hetkellä markkinoilla on poikkeuksellisen paljon epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä, jotka tekevät tulevan kehityksen arvioimisesta vaikeaa.

– Tällaisina aikoina korostuvat mahdollisuus ja kyky seurata jatkuvasti markkinoiden kehitystä ja tehdä ostoja sekä myyntejä tarvittaessa – mutta ei syyttä suotta! Rahastosijoittajalla on tukenaan kokenut salkunhoitaja ammattimaisine tiimeineen, jotka huolehtivat juuri näistä asioista, Miia Hukari korostaa.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?