kvinnar arbetar

Uusi tietosuoja-asetus vahvistaa henkilötietojen suojaamista digiaikana

Euroopan unionin uutta yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) alettiin soveltaa 25. toukokuuta. Sen myötä painotetaan entistä vahvemmin yksilön oikeutta päättää omien henkilötietojensa käytöstä. Nordean tietosuojavastaava Ellen Pløger kertoo, miten Nordea käsittelee ja suojaa henkilötietoja.

Ellen Pløger
Ellen Pløger
Tietosuojavastaava (Group Data Protection Officer)

Kun EU:n nykyinen tietosuojadirektiivi tuli voimaan vuonna 1995, ei ollut olemassa sosiaalista mediaa eikä valtavia hakukoneita. Nykyään niissä käsitellään todennäköisesti enemmän tietoa kuin missään muualla. Tulevaisuudessa ei enää puhuta pelkästään sosiaalisesta mediasta ja hakukoneista, vaan käytännöllisesti katsoen kaikista yksityis- ja työelämän osa-alueista.

Lyhyesti sanottuna toimintamme verkossa synnyttää valtavan määrän henkilötietoja, joita on suojeltava.

Uusi tietosuoja-asetus korvaa EU:n molemmat tietosuojadirektiivit. Tavoitteena on vahvistaa sekä yksilöiden oikeutta päättää omien henkilötietojensa käytöstä että EU:n yhteistä tietosuojaa koskevaa sääntelyjärjestelmää.

Nordealle oma tietosuojavastaava

Minut valittiin Nordean tietosuojavastaavaksi (Group Data Protection Officer), jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että Nordea toimii tietosuoja-asetuksen vaatimusten mukaisesti. Euroopan tietosuojasäännöksiin tehdään suurimpia muutoksia kahteen vuosikymmeneen. Niitä tarvitaan, jotta voidaan ottaa huomioon meidän kaikkien tapa toimia digiaikana. Nämä muutokset vaikuttavat tietenkin myös Nordean toimintaan.

 

Asiakkaille entistä vahvemmat oikeudet omiin tietoihin

Tietosuoja on aina ollut meille pankkina ratkaisevan tärkeää. Kun asiakkaamme käyttävät pankkipalvelujamme, he antavat meille henkilötietojaan ja luottavat siihen, että suojaamme ne. Asiakkaiden antamien tietojen perusteella voimme tarjota henkilökohtaista palvelua ja heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa perustuvaa neuvontaa.

Suojaamme jatkossakin tiedot, jotka asiakkaat ja henkilöstö antavat meille. Uusi lainsäädäntö korostaa asioita, jotka koskevat yksilöiden oikeutta päättää omien henkilötietojensa käytöstä.

Kaikki näistä oikeuksista eivät ole uusia, mutta niitä on parannettu. Meidän täytyy pystyä selittämään asiakkaillemme, mihin tarkoituksiin käytämme henkilötietoja, ja heille on pyynnöstä annettava mahdollisuus päästä näkemään henkilötietonsa, rajoittaa niiden käsittelyä ja mahdollisesti poistaa ne. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että meidän on pyynnöstä annettava asiakkaalle kopiot hänen henkilötiedoistaan.

 

 

Lue Nordean päivitetystä tietosuojaselosteesta lisää siitä, miten Nordeassa käsitellään henkilötietoja toukokuun 25. päivän jälkeen. Tietosuojaseloste koskee myös niitä tietoja, joita Nordealla on asiakkaistaan. Käytämme Nordea Funds Magazinen tilaajien tiedoista ainoastaan nimeä ja sähköpostiosoitetta, johon voimme lähettää uutiskirjeesi. Katso ehdot.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?