hero image
Kirjoittanut:
Nina Azoulay

Tulevaisuuden muotivaatteet tehdään omenasta, sokerista ja hiivasta

Uudet entistä ympäristö- ja ilmastoystävällisemmät tekstiilit valtaavat alaa muotimaailmassa. Uudenlaisia kankaita kehitetään laboratorioissa tai valmistetaan elintarvikejätteestä. Kysyntää riittää, ja vastuullisten tekstiilien asiantuntijan mukaan ei ole mahdotonta, että tulevaisuudessa kuljemme vaatteissa, jotka on valmistettu hedelmistä ja kalanperkeistä.

Ilmasto ja ympäristö

Unohda silkki ja puuvilla. Kaapeissasi saattaa tulevaisuudessa olla enimmäkseen vaatteita, jotka on valmistettu omenoista ja maidosta peräisin olevista elintarvikejätteestä tai joihin käytetty lanka on kehrätty laboratoriossa hiivasta, sokerista ja vedestä.
Ekologisuus on ollut jo pitkään nousussa muotiteollisuudessa.

– Tekstiilien, joiden tuottamisessa on otettu huomioon ympäristö- ja ilmastoasiat sekä yhteiskuntavastuu, kysyntä kasvaa selvästi, ekologisten tekstiilien asiantuntija Suzi Christoffersen kertoo.

– Muotialan yritykset ymmärtävät, että niiden on pakko investoida uuteen teknologiaan tai hankkia uudenlaista materiaalia, jos tämä ala haluaa olla mukana älykkäässä liiketoiminnassa 50 vuoden kuluttua, Suzi Christoffersen sanoo.

Christoffersen on perustanut konsulttiyhtiö Closed Loopin, joka muun muassa antaa vastuullisiin materiaaleihin liittyvää neuvontaa yrityksille. Lisäksi hän omistaa The Fabric Sourcen, joka on Pohjoismaiden suurin vastuullinen materiaalikirjasto. Hänen mukaan yritykset kiinnittävät nykyään paljon huomiota materiaalivalintojensa ympäristö- ja ilmastojalanjälkeen.

– Muotialan kaksi eniten käytetyintä materiaaliryhmää ovat puuvilla ja polyesteri. Polyesteri ei ole hyvä valinta, sillä se valmistetaan öljystä, joka on uusiutumaton luonnonvara. Puuvillan tuottamiseen kuluu puolestaan sekä paljon pinta-alaa että runsaasti luonnonvaroja. Nämä eivät siis ole kestäviä ratkaisuja, kun maailman väkiluku ja ruokittavien ihmisten määrä kasvavat. Yritykset tietävät, että meidän täytyy löytää uusia, älykkäämpiä materiaaleja, jotka kuluttavat vähemmän luonnonvaroja, hän sanoo.

 

image nike flyleather
Nike on kehittänyt flyleather-materiaalin, jota valmistetaan kierrätysnahasta ja jonka tuotantoon liittyvät hiilidioksidipäästöt ja veden kulutus ovat paljon pienemmät kuin tavallisen nahan tuotannossa.
Image text

Silkkiä ja nahkaa syntyy laboratoriossa

Muotiteollisuudessa on viime vuosina käynnistetty monia vastuullisia hankkeita. Muun muassa saksalainen kenkäjätti Adidas ja hollantilainen farkkujen valmistaja G Star Raw ovat valmistaneet juoksukenkiä ja farkkuja pulloista, kalaverkoista ja muusta maailman meristä kerätystä muovijätteestä. Italialainen muotitalo Salvatore Ferragamo on tehnyt malliston mehun tuotannossa jäljelle jääneistä sitrushedelmien kuorista.

Uudenlaisia tekstiilejä kehitetään Suzi Christoffersenin mukaan useilla eri tavoilla. Laboratorioissa jäljitellään olemassa olevia materiaaleja ja kehitetään uusia tekstiilejä. Lisäksi pyritään hyödyntämään muiden alojen, esimerkiksi kalastuksen, ylijäämämateriaalia. Myös kierrätys kiinnostaa.

Amerikkalainen urheilujätti Nike on yksi niistä yrityksistä, joiden tavoitteena on pienentää ympäristöjalanjälkeään puolella ja löytää uusia ratkaisuja. Yhtiö on keksinyt flyleather-materiaalin, jota valmistetaan kierrätysnahasta. Materiaali on eräänlaista massaa, joka voidaan levittää uuteen muotoon, kääriä rullille kuten nahkakin ja leikata uudestaan paloiksi.

– Tämä uusi materiaali on kerta kaikkiaan nerokas. Nike pienentää sen avulla hiilijalanjälkeään sekä veden ja muiden luonnonvarojen kulutusta valtavasti. Tällä on oikeasti merkitystä, Suzi Christoffersen sanoo.

Hänen mielestään on näkyvissä suuntaus, että etenkin suuret yhtiöt käyttävät voimavaroja uusien teknologioiden ja materiaalien kehittämiseen.

– Monet yhtiöt laativat materiaaleja koskevan strategian, jotta ne voivat pienentää ympäristöjalanjälkeään. Jos kapasiteettia riittää, ne lähtevät kehittämään tuttuja materiaaleja uudella tavalla alusta alkaen ja käyttäen aiempaa vähemmän luonnonvaroja – kuten Nike on tehnyt nahalle tai Stella McCartney silkille, Suzie Christoffersen sanoo.

Brittiläinen Stella McCartney on yhteistyössä bioteknologiayritys Bolt Threadsin kanssa kehittänyt laboratoriossa valmistettavan silkin. Inspiraation lähteenä on ollut hämähäkinseitti, ja materiaalina käytetään muun muassa hiivaa. Uudessa silkissä on siis ajateltu sekä eläinten hyvinvointia että ympäristöä.

 

Profile Hannah Michaud
Hannah Michaud
The Apple Girl -innovaatioyrityksen perustaja

Uusia vaatteita elintarvikejätteestä

Muoti löytää uusia materiaaleja myös elintarviketeollisuudesta, jossa jäännösmateriaalit ja ylijäämätuotteet tarjoavat suuria mahdollisuuksia. Sekä tekstiilien valmistajat että muotitalot käyttävät materiaaleja, jotka on valmistettu muun muassa banaanista, soijapavuista, äyriäisistä, kookospähkinöistä, maissista ja maidosta.

Joitakin näistä materiaaleista on käytetty raaka-aineena pienessä mittakaavassa jo monen vuoden ajan. Jotkut taas ovat vasta nyt löytämässä tiensä vaatteiden valmistukseen.

Yksi parhaillaan kehitettävistä materiaaleista on niin sanottu omenanahka. KEA – Copenhagen School of Design and Technology -oppilaitoksessa opiskeleva Hannah Michaud on perustanut The Apple Girl -innovaatioyrityksen, jossa hän valmistaa omenamehun ja  siiderin valmistuksesta yli jäävästä hedelmälihasta nahkaa muistuttavaa tuotetta.

Hän on valmistanut omenanahasta rannekoruja ja laukun, mutta pitkällä aikavälillä uutta materiaalia on tarkoitus pystyä käyttämään vaatteissa, leluissa ja pakkauksissa.

Omenanahka on 100-prosenttisesti biohajoavaa ja periaatteessa myös syötävää. Tanskalainen Teknologisk Institut testaa keksintöä parhaillaan ja pyrkii muun muassa ratkaisemaan sen, että tämä nahka ei kestä kastumista.

– Kun kehittämistyö on saatu päätökseen, omenanahka on verrattavissa eläinperäiseen nahkaan, sanoo Hannah Michaud, jonka keksintö sai marraskuussa Innovativ Business  apurahan.

– Uskon, että saamme omenanahan markkinoille ensi vuoden puolivälissä. Teen parhaillaan yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa, jotka testaavat materiaalinäytteitäni ja tutkivat, miten tätä materiaalia voidaan käyttää muotiteollisuudessa, hän sanoo.

Suzi Christoffersenin mukaan omenanahan kaltainen keksintö tuo suuria mahdollisuuksia.

– Nahka on materiaali, jonka ympäristövaikutukset ovat erittäin suuret. Lisäksi huomioon on otettu eläimiin liittyvä eettinen näkökulma. On todella hienoa, jos omenanahasta pystytään tekemään vedenkestävää, jotta se voi korvata eläinperäisen nahan, hän sanoo.

Joitakin tulevaisuuden innovatiivisista ja vastuullisista materiaaleista käytetään jo laajasti muotiteollisuudessa, mutta joidenkin kohdalla tarvitaan vielä paljon työtä. Ei kuitenkaan ole mahdotonta, että vaatteemme valmistetaan tulevaisuudessa suureksi osaksi omenoista tai laboratoriossa tuotetusta silkistä.

– On erittäin todennäköistä, että pääsemme jatkossa pukeutumaan tällaisiin materiaaleihin. Täysin varmaa on se, että meidän on käytettävä materiaaleja eri tavalla kuin ennen. Tulevaisuus näyttää, mitkä vaihtoehdot ovat kaikista järkevimpiä, Suzi Christoffersen sanoo.

bracelet image
The Apple Girlin omenanahasta valmistettu rannekoru on 100-prosenttisesti biohajoava.
Image text

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?