Hero
Kirjoittanut:
Nina Azoulay

Tulevaisuuden kasvot ovat miljardien arvoiset

Visage Technologies  yhtiö on yksi Ruotsin kymmenestä nopeimmin kasvavasta teknologiayrityksestä. Se toimittaa kasvojentunnistukseen liittyviä ratkaisuja sadoille yrityksille ympäri maailmaa. Nordea Funds Magazine keskusteli yhtiön edustajan kanssa teknologian tuomista, kasvojentunnistukseen liittyvistä mahdollisuuksista ja nopeasti kasvavista tekoälymarkkinoista. 

Teollisuusyhtiöt
Ruotsi

Sitä voidaan käyttää älypuhelimen lukituksen avaamiseen. Se voi auttaa poliisia saamaan rikollisia kiinni. Se voi myös auttaa meikkituotteiden värien valinnassa. 

Jokaiset kasvot ovat ainutlaatuiset. Digitaalinen kasvojentunnistus on kehittynyt viime vuosina valtavaa vauhtia – useimmille se lienee tuttua matkapuhelimista ja animoiduista kuvaviesteistä. Tekoälyä halutaan nyt ympäri maailmaa elinkeinoelämän kaikilla osa-alueilla ja viranomaistoiminnassa.

Kysynnän kasvu näkyy selvästi Visage Technologies  yhtiössä, jonka valmistamat ohjelmistot seuraavat ja analysoivat kasvoja digitaalisesti. Sen laajaan asiakaskuntaan kuuluvat esimerkiksi Fujitsu, Coca Cola, Deutsche Telekom, Cartoon Networks, BMW ja L’Oreal. 

– Kasvamme nopeasti, vahvistaa Visage Technologiesin hallituksen puheenjohtaja Jörgen Ahlberg, joka on myös yksi yhtiön perustajista. Hänellä on kasvojenseurannan (face tracking) tohtorintutkinto.

Hän kertoo, että konsulttiyhtiö Deloitte sijoitti viime vuonna Visage Technologiesin kahdeksannelle sijalle Ruotsin nopeimmin kasvavien teknologiayritysten joukossa vuoden 2016 tuloksen perusteella.

– Tulos kaksinkertaistui vuonna 2017, ja uskon, että kasvatamme sen kaksinkertaiseksi jälleen tänä vuonna. Vuonna 2019 ei enää ole odotettavissa kaksinkertaisia lukuja, mutta uskon, että kasvamme edelleen, Jörgen Ahlberg sanoo. Yhtiön henkilöstömäärä on nykyään noin 70.

Jörgen Ahlberg
Jörgen Ahlberg
Yksi perustajista ja hallituksen puheenjohtaja, Visage Technologies

Kolme kaverusta yliopistossa

Visage Technologies on kehittänyt ohjelmiston kasvojentunnistusta ja kasvonanalyysiä varten. Sen avulla voidaan tehdä hakuja valtavista datamääristä tai miljoonien filminpätkien ja kuvien joukosta ja löytää varsin lyhyessä ajassa tietyt kasvot – tai tietyt tuntomerkit kuten vaalea tukka, silmälasit tai parta.

Tietokoneella voidaan analysoida kasvonpiirteitä ja päätellä sekunnin murto-osassa henkilön ikä ja sukupuoli sekä se, onko hän iloinen, surullinen vai kenties peloissaan. Niin sanottu gaze tracking mahdollistaa henkilön katseen suunnan seuraamisen tietokoneella, jotta nähdään, mitä hän katsoo. Tämän toiminnon käyttö uusia tuotteita testaavissa kuluttajapaneeleissa kiinnostaa monia yrityksiä. Kehonkieli ja katse antavatkin usein tarkempaa ja rehellisempää tietoa kuin sanat, joilla henkilö kuvailee kokemustaan maistettuaan uutta virvoitusjuomaa tai nähtyään mainosfilmin.

– Olemme äskettäin saaneet hyvän jalansijan autoteollisuudessa. Autojen kamerateknologia ja itseohjautuvissa autoissa käytettävä teknologia tukevat kasvua, Jörgen Ahlberg sanoo

– Ohjelmistomme kiinnostaa yrityksiä maailman joka kolkassa – ja kasvu on ollut vahvaa, hän lisää.

Markkinat kasvavat vahvasti

Analyysiyhtiö Allied Market Researchin mukaan kasvojentunnistuksen markkinoiden odotetaan kasvavan maailmanlaajuisesti yli 21 prosentilla vuoteen 2022 mennessä, jolloin niiden arvo on noin 9,6 miljardia dollaria.

– Meitä oli aluksi yliopistossa kolme kaverusta, jotka ajattelivat, että voisi olla hauskaa tehdä viihdealalle työkalu kasvoanimaatiota varten. Keskityimme vahvasti teknologiaan, eikä kenelläkään meistä ollut mitään käsitystä asiakkaista tai markkinoinnista. Olimme kolme teknonörttiä, jotka eivät oikeastaan myyneet mitään, muistelee Jörgen Ahlberg, joka toimii myös ulkopuolisena lehtorina Linköpingin yliopistossa.

– Teimme eräänlaisen ”kasvokirjaston” sisäiseen käyttöön. Kokosimme siihen kasvonpiirteitä ja ilmeitä, joiden avulla kasvoja voidaan seurata. Yhtäkkiä eräs mainosalan yritys halusi ostaa tätä sisältöä. Se osoitti, että markkinat olivat olemassa, ja toiminta kasvoi hetkessä viikonloppuharrastuksesta yritykseksi, johon palkattiin työntekijöitä, hän kertoo.

Älypuhelinten läpimurron myötä sekä markkinat että teknologia kasvoivat valtavaa vauhtia. Kehitettiin uusia järjestelmiä, ja kasvojentunnistus tuli mahdolliseksi reaaliajassa.

– Se tarkoitti, että kasvojentunnistusta pystyttiin äkkiä käyttämään paljon entistä useampiin asioihin. Yhtäkkiä potentiaalisia asiakkaita oli satojatuhansia, Jörgen Ahlberg kertoo.

Ansigt
Visage Technologiesin ohjelmisto pystyy analysoimaan valokuvan kasvot ja määrittelemään henkilön iän ja sukupuolen. Lisäksi se pystyy tulkitsemaan mielialoja iloisesta neutraaliin ja surulliseen, pelokkaaseen tai vihaiseen. (Kuva: Visage Technologies)
Image text

Potentiaalisten asiakkaiden määrä kasvaa koko ajan. Kosmetiikkamarkkinat ovat yksi uusimmista aloista, joille Jörgen Ahlberg kollegoineen on äskettäin lähtenyt mukaan. 

– Olemme kehittäneet ohjelmiston, jonka avulla asiakkaat näkevät, miltä tietyn värinen huulipuna tai luomiväri näyttäisi heidän kasvoillaan. Kosmetiikan valmistajat lisäävät tuotteensa sovellukseen, jotta asiakkaat näkevät kasvoistaan kuvia, joissa käytetään eri värisiä meikkituotteita, Ahlberg kertoo

– Se on minulle täysin tuntematon maailma – olenhan parrakas keski-ikäinen mies. Sitä on kuitenkin kiinnostavaa tutkia, ja meillä on onneksi apuna osaavia ihmisiä, jotka tietävät enemmän juuri meikeistä, hän naurahtaa.

Yhteistyötä poliisin kanssa

Viime vuonna Visage Technologies ja Linköpingin yliopisto toteuttivat yhteisen tutkimusprojektin Ruotsin poliisin ja muiden viranomaisten kanssa. Siinä selvitettiin, miten poliisi voisi hyödyntää kasvojentunnistusta, onko sille jotakin esteitä ja millaisia eettisiä haasteita siihen liittyy. Hankkeessa käsiteltiin muun muassa nimettömyyttä ja yksityisyyttä.

– Teknologia mahdollistaa nykyään kaikkien henkilötietojen poistamisen valvontakameran videolta ja niiden korvaamisen väärillä, virtuaalisesti luoduilla henkilöillä, Jörgen Ahlberg sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jotakin aluetta voidaan valvoa, mutta kuvissa korvataan henkilöt ja tunnistettavat kohteet, kuten vaatteet ja laukut virtuaalisilla hahmoilla, jotka tietokone luo itse. Näin heidän yksityisyyttään suojellaan erittäin vahvasti, jotta valvontakameran kuvia katselevat henkilöt eivät pysty tunnistamaan kuvissa näkyviä henkilöitä. Jos tapahtuu rikos, poliisi voi avata kuvat valvontatarkoituksia varten ja nähdä oikeat kasvot. 

– Suuri osa tästä on vielä tulevaisuutta – lähinnä siksi, että valvonnassa käytettävät kamerat ovat liian huonolaatuisia, ja niiden vaihtaminen tulee kalliiksi – mutta teknisesti tämä on mahdollista, Ahlberg sanoo.

– Yhteistyö poliisin kanssa toi esiin paljon hyviä kysymyksiä, joista kävimme hyödyllistä keskustelua, hän ynnää.

Terminator-mielikuvat vieläkin vallalla

Valvonta on monille yksi suurimmista tekoälyyn liittyvistä huolenaiheista. Tekoälyn tohtori Thomas Terney näkee tämän selvästi, sillä hän käsittelee aihetta kirjailijana ja puhujana.

– Esimerkiksi kun minua haastatellaan radiossa, alussa käytetään hyvin usein ääniklippejä Terminator- tai 2001: Avaruusseikkailu  elokuvasta. Tekoälystä käytävää keskustelua leimaavat edelleen Hollywoodin kauhukuvat vaarallisine robotteineen. Se estää meitä keskustelemasta teknologian todellisista mahdollisuuksista parantaa elämäämme, mutta tietenkin myös todellisista tekoälyyn liittyvistä uhkakuvista, Thomas Terney sanoo.
 

Tekoälystä käytävää keskustelua leimaavat edelleen Hollywoodin kauhukuvat vaarallisine robotteineen. Se estää meitä keskustelemasta teknologian todellisista mahdollisuuksista parantaa elämäämme.
Thomas Terney, tekoälyn tohtori, kirjailija ja puhuja

– Teknologia on jo saanut aikaan selviä muutoksia monilla aloilla, Thomas Terney sanoo. Hän mainitsee Stanfordin yliopiston tutkijoiden autistisille lapsille kehittämät erityiset silmälasit. 

– Autistien on vaikeaa ymmärtää kehonkieltä ja tulkita kasvojen ilmeitä. Nämä silmälasit auttavat lapsia muuntamalla kasvojen ilmeet emoijeiksi, jotta he ymmärtävät keskustelukumppaneitaan. Tekoäly voi esimerkiksi tällä tavoin auttaa ihmisiä, jotka eivät muuten pystyisi kommunikoimaan muiden kanssa kovin paljon, hän sanoo. 

Myös datatieteen professori Ole Winther Tanskan teknillisen yliopiston DTU Compute  osastolta korostaa terveydenhuoltosektoria yhtenä niistä aloista, joilla kasvojentunnistuksen ja muun tekoälyn merkitys kasvaa tulevaisuudessa. 

– Uskon, että lääketieteen alalla nähdään lähiaikoina valtavasti kehitysaskeleita, sillä monet sairaudet pystytään nyt diagnosoimaan älypuhelinta käyttäen tekoälyn avulla. Esimerkiksi syntymämerkissä voi olla solumuutoksia, joita on seurattava tarkasti. Näiden teknologioiden avulla se voidaan tehdä etänä ja antaa lääkärille tarvittavat tiedot sairauden tutkimista varten. Tämä on säästää paljon rahaa ja aikaa, Ole Winther sanoo.

Kolme alaa, joilla kasvojentunnistuksen käyttö lisääntyy

Älypuhelimet
Apple otti kasvojentunnistuksen käyttöön kirjautumisessa iPhone X  mallissa vuonna 2017. Toiminto on nyt käytössä useissa muissakin älypuhelimissa. Myös viestisovelluksissa käytetään laajasti tekoälyä – Visage Technologies on esimerkiksi lisännyt Face Track- ja Face Analysis  ominaisuudet sekä niin sanotun tunteiden tunnistuksen (emotion recognition) Deutsche Telekomin viestisovellukseen.

Maksaminen
Lähimaksukortit ovat laajentaneet kuluttajien maksamismahdollisuuksia. Kiinassa on menty askelta pidemmälle, sillä kasvojentunnistusta käytetään laskujen maksamisessa ja tilisiirroissa. Vuonna 2017 noin 150 miljoonaa kiinalaista hyväksyi kasvojaan käyttäen maksuja verkkokauppayhtiö Alibaban Alipay-mobiilimaksupalvelun kautta.

Passintarkastus
Lentokentät eri puolilla maailmaa pyrkivät ottamaan kasvojentunnistuksen osaksi check in - ja turvallisuusjärjestelmiä. Helsinki-Vantaan lentokentällä on lentoasemayhtiö Finavian mukaan tavoitteena ottaa kasvojentunnistusjärjestelmä käyttöön vuonna 2021. Myös Suomen raja- ja tulliviranomaiset ovat kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta.

Ole Winther ei kuitenkaan riemastu ajatuksesta, että tekoäly valtaa alaa aseteollisuudessa, mutta hän uskoo niin käyvän. Hänen mukaansa kasvojentunnistusta kehitetään silti lähitulevaisuudessa entistä enemmän etenkin yksityisissä yrityksissä.

– Tällä alalla tullaan näkemään oikea luovuuden ilotulitus. Teknologia toimii, ja sen lisääminen sovelluksiin on helppoa. Nyt olemme tilanteessa, jossa saadaan valtavasti hyviä teknologian käyttöön liittyviä ideoita, Ole Winther sanoo.

Kasvukipuja konsultoinnissa

Visage Technologies  yhtiössä Jörgen Ahlberg kollegoineen rekrytoi parhaillaan lisää ohjelmistokehittäjiä ja tietokoneinsinöörejä. Yksi suuri kehitettävä osa-alue yhtiössä on neuvonta ja auttaminen tekoälyä hyödyntävien sovellusten ja järjestelmien rakentamisessa.

– Uskon, että siitä tulee entistäkin merkittävämpi osa toimintaamme jatkossa. Kasvavia osa-alueitamme ovat erityisesti pelit viihdealalle sekä konsultointi, Jörgen Ahlberg sanoo.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?