Revontulet
Kirjoittanut:
Jan Telford

Rahastomarkkinat eivät pelosta vapisseet

Vuosi sitten sijoitusmarkkinoilla nähtiin kasapäin taloudellisia ja poliittisia riskejä. 12 kuukautta myöhemmin talous kasvaa kaikkialla maailmassa ja Euroopan vaalit, Korean niemimaan geopolitiikka sekä brexit-neuvottelut ovat aiheuttaneet vain hyvin pientä hermoilua markkinoilla. Sijoittajalle kulunut vuosi on siis ollut varsin mieluisa.

Hanna Porkka
Hanna Porkka
Rahastojohtaja

Osakemarkkinoilla pitkään kestänyt nousu sai viime vuonna jatkoa, kun kurssit Venäjää lukuun ottamatta nousivat kaikkialla maailmassa. Nordean rahastoista hurjimpaan vireeseen yltyivät kehittyville markkinoille ja erityisesti Kaukoitään sijoittavat rahastot, jotka takoivat jopa yli 30 prosentin tuottoja.

Aivan kärkijoukoissa oli myös toimialojensa vastuullisimpiin yrityksiin kehittyvillä markkinoilla sijoittava Kehittyvät Tähdet. Kohdemarkkinoilta saadun vetoavun lisäksi rahasto pystyi tarjoamaan selkeätä lisäarvoa, kun se peittosi vertailuindeksinsä lähes kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

– Vastuullinen sijoittaminen yleistyy kovalla vauhdilla, koska yhä useampi sijoittaja haluaa huomioida ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä asioita kulutuspäätöstensä ohella myös sijoituksissaan, Nordean rahastojohtaja Hanna Porkka kertoo.

– Vastuullisuus on myös taloudellisesti järkevää. Se on hyvä tapa hallita sijoituksiin kohdistuvia riskejä, ja yhä enemmän alkaa olla näyttöä myös siitä, että vastuullisimmat yritykset tuottavat muita paremmin, Porkka korostaa.

Myös Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan ja Pohjoismaihin sijoittavat rahastot tekivät hyvää tulosta. Pohjois-Amerikan kohdalla tuottoja nakersi tosin dollarin selkeä heikkeneminen euroon nähden. Kotimaiset rahastot tuottivat niin ikään mukavasti.

Korkorahastojen tuotot olivat pääasiassa hyviä tai vähintäänkin kohtuullisia. Parhaimpien tuotot ylsivät jopa 8–9 prosenttiin. Yhdysvaltoihin sijoittavat korkorahastot kärsivät etenkin heikentyneestä dollarista.
 

Mikä Morningstar?

Morningstar on maailman johtava puolueetonta ja vertailukelpoista rahastotietoa julkaiseva yhtiö, joka vertailee rahastoja. Morningstarin tähtiluokituksessa rahastot laitetaan paremmuusjärjestykseen kussakin rahastoluokassa riskikorjatun tuottohistorian perusteella. Vertailuryhmänsä parhaaseen 10 prosenttiin lukeutuvat rahastot saavat viisi tähteä. Seuraavat 22,5 prosenttia saavat neljän tähden luokituksen.

Erinomainen aika säästää

Sekä osakkeisiin, korkoihin että muihin omaisuuslajeihin sijoittavat yhdistelmärahastot ovat edelleen Nordean suosituimpien rahastojen joukossa. Yhdistelmärahastot, joissa salkunhoitaja huolehtii sijoituksista markkinatilanteeseen sopivasti, ovatkin erinomainen tapa säästää itselleen sopivalla riskillä.

– Osakepainosta riippuen yhdistelmärahastomme tuottivat viime vuonna yli 2 prosentista lähes 7 prosenttiin. Tämä on erittäin hyvin verrattuna esimerkiksi tilitalletuksiin, joille on pitkään ollut mahdotonta saada edes maltillisia tuottoja, Hanna Porkka korostaa.

Yleisen korkotason nousua on povattu jo kauan, mutta pitkän aikavälin korot ovat pysyneet hyvin matalina. Euroopan keskuspankki ei ole myöskään ilmoittanut ohjauskoron nostoista tälle vuodelle.

Nordean yhdistelmärahastojen menestys on huomattu muuallakin. Useimmat yhdistelmärahastot ovat keränneet tasaisesti Morningstarin vertailussa viiden ja neljän tähden luokituksia. Säästö 10 -rahasto palkittiin viime vuonna myös Suomen parhaana yhdistelmärahastona.

– Nämäkin huomionosoitukset kertovat, että olemme onnistuneet tarjoamaan hyvää tuottoa sadoilletuhansille suomalaisille, Porkka iloitsee.

 

Lisätietoa Nordean rahastojen kehityksestä saat Rahastot Nyt -palvelusta.

Nordea 1 - Kehittyvät Tähdet

Rahasto sijoittaa kehittyville markkinoille yrityksiin, joiden liiketoiminnassa ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät ovat keskeisiä.

Rahastoa hallinnoi Nordea Investment Funds S.A., joka on Luxemburgissa toimiva rahastoyhtiö.

Nordea Säästö 10

Rahasto sijoittaa pääasiassa korkomarkkinoille, mutta salkunhoitajan markkinanäkemyksen mukaan noin 10 prosenttia varoista sijoitetaan osakkeisiin.

Rahastoa hallinnoi Nordea Funds Oy.