5 stars
Kirjoittanut:
Outi Rönnqvist

Premium-rahastoille sataa tähtiä

Rahastoluokituksia jakava tutkimusyhtiö Morningstar arvostaa Nordean Premium-rahastot korkealle. Erinomaisesta riskikorjatusta tuotosta kertovat Premium Maltti - ja Premium Tasapaino -rahastoille myönnetyt viisi tähteä.

Morningstar
Säästäminen
Kaj Forsström
Tiiminvetäjä, Multi Asset -tiimi

Nordea Premium Kasvu ja Premium Varovainen yltävät puolestaan neljään Morningstarin tähteen. Sama salkunhoitotiimi hoitaa myös suosittuja Säästäjän rahastoja, joista Säästö 25, Säästö 50 ja Säästö 75 nauttivat viiden tähden luokituksesta. Säästö 10 ja Säästö Korko ansaitsevat puolestaan neljä tähteä. Useisiin omaisuuslajeihin sijoittavan Multi Asset -tiimin repertuaariin kuuluu myös Nordea Vakaa Tuotto, joka sekin on luokiteltu neljällä Morningstar-tähdellä.

Kaj, onnittelut loistavista tähtiluokituksista. Mikä on mielestäsi tärkein syy näiden rahastojen menestykseen?

Kiitos! On tietenkin hienoa saada tällainen tunnustus, ja se on merkki siitä, että olemme onnistuneet tehtävässämme.  Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, mitä mieltä rahastojemme osuudenomistajat ovat. Toivomme, että myös he ovat tyytyväisiä työhömme. Meihin luotetaan, ja teemme tietenkin parhaamme, jotta tuotto olisi mahdollisimman hyvä. Tärkein syy rahastojen menestykseen on niiden tehokas omaisuuslajijakauma.

Morningstarin tähtiluokituksessa rahastot laitetaan paremmuusjärjestykseen kussakin rahastoluokassa riskikorjatun tuottohistorian perusteella. Miten parhaiden joukkoon päästään?

Rahastojen strateginen koostumus on tärkeä syy hyvään riskikorjattuun tuottoon, samoin onnistuneet taktiset omaisuuslajipainotukset. Menestykseen vaikuttaa myös jatkuvuus salkunhoidossa. Kehitämme tietenkin salkunhoitoa ja teemme tarvittaessa parannuksia, mutta pitkän aikavälin lähestymistapamme on ennallaan ja sijoitusprosessimme tuottaa lisäarvoa. Lisäksi rahastoja hoitaa kokenut salkunhoitotiimi. Se tuottaa tulosta! 

Mikä on mielestäsi suurin etu yhdistelmärahastoon säästämisessä?

Helppous! Kun säästäjä on tehnyt tärkeän päätöksen ja valinnut riskitasoltaan sopivan yhdistelmärahaston, ei tarvitse olla huolissaan salkun painotuksista. Niistä huolehdimme me. Tehtävämme on huolehtia siitä, että rahaston korko- ja osakesijoitukset sekä niiden jakauma ovat parhaat mahdolliset. Nordean yhdistelmärahastot ovat pitkälle kehitetty tehokkaaseen hajautukseen perustuva yksinkertainen tuote. Juuri niin kuin pitääkin olla.

Mikä on strategianne jatkossa?

Salkunhoidossa noudatamme systemaattista prosessia. Osakkeiden osuutta rahastossa, korko- ja luottoriskiä sekä osakemarkkinapainotuksia muutetaan myös jatkossa järjestelmällisen prosessimme ja näkemyksemme mukaisesti.

Mikä Morningstar?

Tutkimusyhtiö Morningstar asettaa rahastot paremmuusjärjestykseen kussakin rahastoluokassa riskikorjatun tuoton perusteella. Luokittelu perustuu toteutuneeseen, kulujen jälkeiseen tuottoon ja riskiin. Rahastoa verrataan oman luokkansa vastaaviin, Euroopassa myytäviin rahastoihin.

Kussakin rahastoluokassa parhaat 10 % saavat viisi tähteä, seuraavat 22,5 % neljä tähteä, sitä seuraavat 35 % kolme tähteä ja sitä seuraavat 22,5 % kaksi tähteä. Heikoin 10 % saa yhden tähden.

Luokitus päivitetään kuukausittain. Rahastolla pitää olla kolmen vuoden tuottohistoria päästäkseen mukaan arviointiin.

Voit tutustua tähtiluokituksen laskentatapaan tarkemmin Morningstarin sivuilla.

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?