Kaverin
Kirjoittanut:
Jan Telford

Pieni jäätelötehdas rakentuu aitoihin makuihin ja sinnikkäisiin kokeiluihin

Taiteilija, insinööri ja yrittäjä. Kolme kaverusta, jotka tulivat mahtavasti juttuun, uskoivat voivansa luoda jotain uutta. Liikeideaksi valikoitui lopulta jäätelö, jonka maut kuka hyvänsä pystyisi erottamaan silmät kiinni.

Selkeä tarkoitus, erottuva itseluotu brändi ja uuttera mutta iloinen tekeminen ovat nostaneet 3 Kaverin Jäätelön vakaalle uralle. Minkäänlaisia takeita tästä ei tietenkään ollut aluksi.

- Kukaan meistä ei tiennyt oikeastaan mitään jäätelön tekemisestä, insinööritaustainen Heikki Huotari naurahtaa.

- Ensimmäinen jäätelökone, jolla valmistimme vadelma- ja banaanijäätelöä, hankittiin kotikeittiöön. Laitoimme niin paljon marjaa ja hedelmää kuin suinkin mahtui. Muistan ihmetelleeni, että voiko jäätelö maistua näin hyvältä. Siitä tiesi, että tätä kannattaa lähteä kehittämään, pitkän linjan yrittäjä Ilkka Wikholm muistelee.

Porukan taiteilija, Sauli Saarnisto löysi Italiasta kurssin, jolla kolmikko kävi opiskelemassa jäätelönvalmistusta. Matkalta jäi käteen hyviä oppeja, mutta myös oma ajatus jäätelön tekemisestä kirkastui.

- Siellä käytettiin makujen saamiseksi paljon esansseja, joista ei tiennyt yhtään, mitään ne olivat. Meille selkeytyi, että haluamme itse käyttää jäätelöissämme vain puhtaita, oikeita raaka-aineita, Wikholm kertoo.

Neljässä vuodessa jäätelötehtaan liikevaihto on kasvanut kolmeen miljoonaan ja tuotteita on saatavilla kautta maan. Tähän on päästy ilman perinteistä mainontaa.

- Tärkein markkinointikanavamme ovat tyytyväiset asiakkaamme itse. Kun he jakavat kokemuksiaan jäätelöistämme ja laittavat kuvia sosiaaliseen mediaan, ne tavoittavat potentiaalisia uusia asiakkaita. Tietysti jäätelön pitää olla todella hyvää, että ihmiset vaivautuvat näin tekemään, Huotari luonnehtii.

Oma osansa on ollut myös jäätelötehtaan brändillä, joka on kerännyt ulkopuolista tunnustusta. Nimi on tarttuva, oranssi väri herättää huomiota ja pakkaukset ovat ilmeeltään yksinkertaisia.

- Paljon on ollut mukana sattumaa ja tuuria niin kuin itse jäätelönvalmistuksessakin. Mutta periaatteenamme on olla erottuvia ja mieleen jääviä, Wikholm kuvailee.

Hyvä maine on taannut myös sen, että Kolmen Kaverin Jäätelö on ollut houkutteleva työnantaja.

- Erittäin iso kiitos kuuluu mahtaville 15 työntekijällemme, Huotari korostaa.
 

Kaverin
Heikki Huotari (vas.) ja Ilkka Wikholm ovat yhdessä ystävänsä Sauli Saarniston kanssa luoneet menestyvän jäätelötehtaan, jonka tuotteet leviävät vahvasti myös Ruotsissa. Seuraavaksi kiikarissa on päästä Saksan markkinoille Berliinin kautta.

Kaupunkien kautta uusiin maihin

Suomen lisäksi 3 Kaverin Jäätelöä on saanut viime joulukuusta alkaen myös Ruotsista. Joitain ajatuksia kansainvälistymisestä yrittäjillä oli jo ollut, mutta Ruotsiin rantautuminen lähti sikäläisestä asiakkaasta.

- Matias Borgblad Ristiniemi oli maistanut jäätelöitämme lomaillessaan Suomessa ja hän soitti ja kertoi, että haluaisi viedä niitä Ruotsiin. Kävimme keskusteluja ja huomasimme nopeasti, että meillä on hyvin samanlaiset arvot.  Nykyään Matias vastaa Ruotsin liiketoiminnasta kaksin kaverinsa kanssa, Heikki Huotari juttelee.

Jäätelötehtaan tuotteet ovat vallanneet nopeasti alaa myös Ruotsissa. Toistaiseksi kaverusten jäätelöitä on saatavilla laajalti Tukholmassa ja Uppsalassa.

- Kauppiaiden kesken sana kiirii ja ne leviävät yhä uusiin kauppoihin ja hiljalleen ympäri maata, Ilkka Wikholm tietää.
Seuraavaksi kiikarissa on Saksa – tai tarkemmin ottaen Berliini.

- Emme mieti niinkään maita vaan kaupunkeja. Niissä asuvat ne asiakkaamme, joiden välityksellä tieto jäätelöistämme leviää tehokkaasti. Tämän avulla pystymme hiljalleen levittäytymään laajalle, Wikholm kuvailee.

Pakastimessa olleiden jäätelöiden kannattaa antaa hetki notkistua, jotta maut olisivat parhaimmillaan. Kaverukset neuvovat, että optimilämpötila jäätelölle on -8 celsiusastetta.
Pakastimessa olleiden jäätelöiden kannattaa antaa hetki notkistua, jotta maut olisivat parhaimmillaan. Kaverukset neuvovat, että optimilämpötila jäätelölle on -8 celsiusastetta.

Kokeilujen ja erehdysten kautta

Uusien makujen luominen on melkoista aivojumppaa. Suuri osa luomuksista koostuu itse jäätelön lisäksi kastikkeesta ja esimerkiksi suklaan- tai pähkinänpaloista – tai murkuloista niin kuin kaverukset niitä kutsuvat.

- Vaatii paljon testausta selvittää, kuinka maut reagoivat esimerkiksi uunissa paistamiseen, pakastamiseen ja sekoittamiseen. Lämpötiloja ja aikoja pitää hienosäätää monta kertaa ennen kuin löytyy se oikea resepti, Heikki Huotari valottaa.

- Hyvin monista asioista olemme samaa mieltä, mutta mauista kiistelemme joskus kovastikin, Ilkka Wikholm naureskelee.

- Pääsääntöisesti toimimme demokraattisesti enemmistön eli kahden päätöksellä, mutta joskus jos yksi on oikein vahvasti vastaan, voimme tehdä poikkeuksen, hän selittää.

Jäätelötehtaan selkäranka on, että makujen pitää olla aidot, tunnistettavat ja täyteläiset.

- Niin että kuka tahansa voi maistaa ne silmät kiinni, Wikholm sanoo.

- Me haluamme tehdä ainutlaatuista ja erilaista jäätelöä, joka säväyttää. Joka tykkää lakritsista, haluaa maistaa jäätelössään kunnolla lakun makua. Emme tee mitään valjuja vaihtoehtoja, Huotari painottaa.

Jäätelötehtaalla on myös laaja vegaanisten tuotteiden valikoima, joiden perusraaka-aine on kookoskerma.

- Varsinkin Ruotsissa näiden kysyntä kasvaa todella voimakkaasti, Huotari kertoo.

 

Katso myös tältä videolta, mitä Heikki Huotari puhuu koululaisille yrittäjyydestä:

https://www.youtube.com/watch?v=B_xSq-XWL-U