glad tjej i solstol
Kirjoittanut:
Cecilia Blomberg

Näin sää vaikuttaa sijoituksiisi

Toukokuiset lämpötilat rikkoivat monia sääennätyksiä. Joillain paikkakunnilla aiemmat ennätykset ylitettiin jopa kahdella asteella. Ihmiset ovat nauttineet kesäisistä lämpötiloista, mutta voivatko tällaiset äärimmäiset sääolosuhteet vaikuttaa sijoituksiisi?

Jo aikaisin toukokuussa lämpöaalto valtasi Pohjoismaat ja lämpömittarit näyttivät ennätyksellisiä lukemia monin paikoin. Samaan aikaan Euroopan eteläosissa oli tavallista kylmempää, ja muualla maailmassa toukokuun rankkasateet olivat niin voimakkaita, että ne aiheuttivat tulvia. On vaikeaa sanoa johtuivatko toukokuun äärimmäiset sääolosuhteet ilmastonmuutoksesta vai normaaleista säätilan muutoksista. Useimmat tutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että meidän elämäntapamme vaikuttaa ilmaston yleiseen kehitykseen.

Selvää on, että sää vaikuttaa meihin ihmisiin. Joskus se vaikuttaa meihin myönteisesti, esimerkiksi kun voimme viettää rantalomaa kotona Suomessa jo toukokuussa, mutta usein sään vaikutus meihin on kielteinen. Pohjoismaissa sateen puute on aiheuttanut suuren palovaaran ja maailmalla tulvat ovat puolestaan koetelleet monia varattomia ihmisiä, jotka ovat menettäneet kotinsa ja karjansa.


Vaikuttaako sää sijoituspäätöksiin?

Sijoittajien käyttäytymistä eri sääolosuhteissa on tutkittu paljon. Onko lämmöllä, auringolla, pimeydellä tai sateella vaikutusta sijoituspäätöksiin? Joidenkin tutkimusten mukaan sää voi vaikuttaa pörssikurssien yleisiin trendeihin.

Esimerkiksi professori William Goetzmann väittää tutkimuksessaan, että huonolla säällä omaisuudenhoitajat ja sijoittajat pitävät osakkeita yliarvostettuina ja myyvät ne suuremmalla todennäköisyydellä kuin hyvällä säällä. Jos tämä pitää paikkansa, se voi myös tarkoittaa sitä, että aurinkoisella säällä me sijoittajat näemme jonkin yrityksen tulevaisuudennäkymät erityisen positiivisina ja haluamme sijoittaa sen osakkeisiin.

Jos vedenkulutus kasvaa nykyiseen tapaan eikä sen käyttöä tehosteta, maailmanlaajuisen veden kysynnän arvioidaan kasvavan nykyisestä 4,5 biljoonasta kuutiometristä 6,9 biljoonaan kuutiometriin ennen vuotta 2030. Ennusteiden mukaan kysyntä ylittää tällä hetkellä käytössä olevat luotettavat vesivarat 40 prosentilla.
Water Risks for Swedish Businesses -tutkimus

Vesipula

 Kevään ja alkukesän lämmin ja aurinkoinen sää aiheutti  palovaaran ja johtanut veden säännöstelyyn joillain paikkakunnilla. Tämä ehkä muistuttaa meitä pohjoismaalaisia siitä, miten nopeasti tilanne voi muuttua vakavaksi, jos sadetta ei tulekaan. Monissa maailman maissa vallitsee jatkuva vesipula, ja koska monien yritysten tuotanto on täysin riippuvainen veden saannista, vesipula muodostaa suuren uhkan yritysten tulevalle kehitykselle.

Me Nordeassa olemme jo pitkään tiedostaneet tämän riskin ja osakkeiden valintaprosessiin kuuluu sen analysoiminen, miten vesipula vaikuttaa yrityksiin, joihin sijoitamme tai haluamme sijoittaa tulevaisuudessa. Esimerkkinä voidaan mainita Nordea Asset Managementin, Swedish Water Housen ja Stockholm International Water Instituten vuonna 2014 tekemä tutkimus veden puutteen aiheuttamista riskeistä ruotsalaisille yhtiöille (Water Risks for Swedish Businesses).

Tutkimuksessa käsitellään muun muassa näitä asioita:

– Jos vedenkulutus kasvaa nykyiseen tapaan eikä sitä tehosteta, maailmanlaajuisen veden kysynnän arvioidaan kasvavan nykyisestä 4,5 biljoonasta kuutiometristä 6,9 biljoonaan kuutiometriin ennen vuotta 2030. Ennusteiden mukaan kysyntä ylittää tällä hetkellä käytössä olevat luotettavat vesivarat 40 prosentilla.

Tämän perusteella on varsin selvää, että yritykset, jotka onnistuvat minimoimaan veden käytön tuotannossaan ja joilla on selkeä suunnitelma veden saannin turvaamiseksi, ovat kannattavia myös tulevaisuudessa.

Voitko sinä vaikuttaa säätilaan sijoituksillasi?

Yhteenvetona voimme todeta, että säätila ja erityisesti äärimmäiset sääilmiöt, jotka näyttävät yleistyvän, voivat vaikuttaa sijoituksiisi varsin merkittävästi. Kun sijoitat esimerkiksi osakerahastoon, on tärkeää, että rahasi sijoitetaan yrityksiin, joilla äärimmäisiin sääilmiöihin ja vesipulaan liittyvät riskit on hallinnassa.

Hyvä uutinen on, että voit vaikuttaa sijoituksillasi pitkäaikaisen säätilan eli ilmaston kehitykseen. Jos sijoitat vastuullisesti, voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi merkittävästi. Hiilijalanjälki tarkoittaa niitä hiilidioksidipäästöjä, joita juuri sinun elämäntapasi aiheuttaa. Jos lisäksi päätät sijoittaa yritykseen, jonka on liikeidea on löytää ympäristön kannalta fiksuja ratkaisuja tulevaisuuden varalle, säästösi ovat mukana estämässä globaalia ilmaston lämpenemistä.

 

Funds Magazinella on nyt oma sovellus - hae se täältä!

MyInvest-sovellus tarjoaa suomalaisille sijoittajille ajankohtaisia juttuja rahastoista, sijoitusmarkkinoista ja kestävästä säästämisestä.

Oletko valmis sukeltamaan sijoittamisen kiehtovaan maailmaan?