solparker
Kirjoittanut:
Jacob Bursell

Maailman suurimmat aurinkoenergiapuistot

Sanotaan, että maahan kohdistuva auringonvalo tuottaa jo yhdessä tunnissa riittävästi energiaa kaikille maailman ihmisille vuodeksi. Aurinkoenergiapuistojen määrä kasvaa kaikkialla maailmassa. Esittelemme muutamia kunnianhimoisimmista hankkeista.

Näytä lisää:
Energia
IT

Aurinkoenergiapuistojen määrä kasvaa voimakkaasti: kapasiteetti on kasvanut 40-kertaiseksi vain kymmenessä vuodessa. Tästä huolimatta aurinkoenergia vastaa vielä vain murto-osaa maailman kokonaistarpeesta.

Aurinkoenergiaan uskotaan kuitenkin vahvasti, myös sijoittajien keskuudessa. Nordea Ilmasto ja Ympäristö -rahaston salkunhoitajat uskovat aurinkoenergiayhtiöihin, ja noin 6 prosenttia asiakkaiden varoista on sijoitettu niihin. Yksi näistä yhtiöistä on aurinkopaneeleja valmistava Meyer Burger, joka lisäksi tuottaa ja varastoi sähköä.

Meyer Burger on vain yksi esimerkki siitä, miten nopeasti kehitys etenee. Puhtaampien energiamuotojen kysyntä kasvaa ja saa aikaan uusia innovaatioita. Investoinnit uusiin tuotantolaitoksiin ovat puolestaan laskeneet aurinkokennojen hintoja voimakkaasti. Uusia yrityksiä on syntynyt kuin tyhjästä, ja ne tarjoavat myös tuhansia uusia työpaikkoja.

Esittelemme muutamia maailman kunnianhimoisimmista hankkeista, joiden avulla tuotetaan aurinkoenergiaa laajassa mittakaavassa.

Maailman suurimmat aurinkoenergiapuistot

Solar Star, Kalifornia, Yhdysvallat – 579 MW

Solar Star valmistui kesäkuussa 2015. Piistä valmistettuja aurinkopaneeleja on runsaat 1,7 miljoonaa 13 neliökilometrin alueella. Alue on lähes 1 900 jalkapallokentän kokoinen. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että yhdessä Ruotsin suurimmista aurinkoenergiapuistoista, Västeråsissa sijaitsevassa Solparkenissa, on 91 aurinkokeräintä 40 000 neliömetrillä, ja sen teho on runsaat 1 megawattia.

Topaz Solar Farm, Kalifornia, Yhdysvallat – 550 MW

Topaz Solar Farmin pinta-ala on lähes kaksi kertaa niin suuri kuin Solar Starin. Kadmiumista valmistettuja aurinkopaneeleja on runsaat 9 miljoonaa yli 25 neliökilometrin alueella, joten Topaz Solar Farm on pinta-alaltaan suurin aurinkoenergiapuisto. Se sijaitsee San Luis Obispon piirikunnassa Kalifornian keskiosassa. Koko kapasiteetti saatiin käyttöön marraskuussa 2014. Aurinkoenergiapuiston omistaja MidAmerican Renewables käynnisti hankkeen vuonna 2011 ja sen kustannukset ovat olleet yli 2,5 miljardia dollaria.

Desert Sunlight Solar Farm, Kalifornia, Yhdysvallat – 550 MW

Desert Sunlight Solar Farm sijaitsee Mojaven autiomaassa Etelä-Kaliforniassa. Se on teholtaan kolmanneksi suurin aurinkoenergiapuisto yhdessä Topaz Solar Farmin kanssa, sillä sen asennettu kapasiteetti on 550 megawattia. Puistossa on yli 8,8 miljoonaa kadmiumista valmistettua aurinkopaneelia. Pinta-ala on kaiken kaikkiaan runsaat 16 neliökilometriä. Puisto valmistui tammikuussa 2015 ja sen omistajiin kuuluvat muun muassa NextEra Energy ja GE Energy Financial Services.

 

Gujarat Solar Park, Charanka, Intia – 500 MW

Gujarat Solar Park sijaitsee Intian luoteisosassa Gujaratin osavaltiossa, ja sen kapasiteetti on yli 500 megawattia. Puisto valmistui vuoden 2014 lopussa. Sen pinta-ala on yli 22 neliökilometriä. Gujarat-aurinkoenergiapuisto on ensimmäinen vaihe Intian pitkän aikavälin suunnitelmassa toteuttaa 25 niin sanottua ”Ultra Mega Solar” -hanketta. Yhteensä hankkeen puistojen kapasiteetin on tarkoitus olla vähintään 500 megawattia. Tavoitteena on kasvattaa Intian aurinkoenergiakapasiteetti pitkällä aikavälillä 100 gigawattiin.

Copper Mountain Solar Facility, Nevada, Yhdysvallat – 458 MW

Copper Mountain Solar Facility sijaitsee Boulder Cityssä Etelä-Nevadassa. Puiston ensimmäinen osa valmistui joulukuussa 2010. Sen kapasiteetti oli 58 megawattia, joten se oli tuolloin teholtaan suurin aurinkoenergiapuisto Yhdysvalloissa. Aluetta on sen jälkeen laajennettu kaksi kertaa ja nykyinen kapasiteetti on lähes 460 megawattia. Seuraavan laajennuksen odotetaan kasvattavan kapasiteettia noin 90 megawatilla vuoden 2016 loppuun mennessä. Puiston omistaa Sempra Generation.

Aurinkopaneeliyhtiö Meyer Burger on mukana Convenient choices dokumentissa.

Världen