India
Kirjoittanut:
Lasse Karner

Intian IT-startupit keräävät suuria investointeja

Sijoittajien huomion keskipisteenä ovat jälleen startupit Intian teknologiasektorilla. Kaupalliset intressit ja poliittiset toimet ovat nostaneet Intian ennätysajassa digimaailman kartalle.

Näytä lisää:
Intia
IT
Sanjay Swamy
Sanjay Swamy
Prime Venturen perustajajäsen

Sanjay Swamy piirtää innoissaan toimiston lasiseinään. Puhevirrasta erottuvat jatkuvasti mindblowing ja amazing samaan tahtiin kun hän kirjoittaa prosenttilukuja ja IT-lyhenteitä. Hän yrittää kuvailla täydellistä digimyrskyä. Se on yhdistelmä tekijöitä, jotka parissa vuodessa ovat valmistelleet Intian miljardiväestöä internet-aikakauteen.

– Me käymme nyt läpi sen, minkä kehittyneet maat kokivat 15-20 vuotta sitten, kun internetin aikakausi alkoi. Mutta meillä tämä tapahtuu aikana, jolloin älypuhelimet ja pilvilaskenta ovat luoneet aivan uusia mahdollisuuksia. Lisäksi on tekijöitä, jotka ovat ainutlaatuisia Intialle, kuten digitaalinen infrastruktuurimme ja it-osaamisemme. Kun nämä asiat yhdistää, saadaan harmoninen kokonaisuus, hän sanoo.

Sanjay Swamy on intialaisiin startup-yrityksiin sijoittavan Prime Venturen perustajajäsen. Yritys hallinnoi noin 50 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoista rahastoa ja on sijoittanut 18 yritykseen. Edellytyksenä on, että startup-yrityksen pitää olla teknologisesti orientoitunut ja pyrkiä muuttamaan tai haastamaan omaa toimialaansa. Prime Venturen kaikki kolme perustajajäsentä ovat sarjayrittäjiä, jotka ovat muuttaneet takaisin Intiaan tehtyään uraa Yhdysvaltojen Piilaaksossa. Swamyn kuvailema Intian erikoislaatuinen tilanne on vaatinut lukuisia koko maan kattavia it-uudistuksia.

Digitaalinen moottoritie

Intialla ei ole koskaan ollut toimivaa henkilörekisteriä suurelle väestölleen. Koska suurin osa kansalaisista ei ole voinut todistaa henkilöllisyyttään, he eivät myöskään ole voineet avata pankkitilejä, ostaa vakuutuksia eivätkä maksaa veroja. Nyt tilanne on muuttunut täysin. Käytännössä kaikki aikuiset kansalaiset ovat viime vuosina saaneet eräänlaisen digitaalisen henkilökortin. Kaksitoistanumeroisen henkilötunnuksen yhdistäminen sormenjälkeen on antanut 1,2 miljardille intialaiselle mahdollisuuden todistaa henkilöllisyytensä ja allekirjoittaa juridisesti sitovia dokumentteja sähköisesti. Ja päinvastoin kun samantapaiset ratkaisut muualla maailmassa, yksittäinen viranomainen tai yritys ei ole vastuussa ylläpidosta. 

– Hallitus on rakentanut digitaalisen moottoritien, joka on kaikkien käytössä – niin viranomaisten, yksityishenkilöiden kuin yritysten. Digistartupeille tämä tarkoittaa mahdollisuutta tavoittaa 1,2 miljardia potentiaalista asiakasta, Sanjay Swamy sanoo.

 

India
Intian teknologiasektorin startup-yrityksiin investoitiin vuonna 2017 enemmän kuin koskaan aiemmin.

Ei siis ole yllättävää, että sekä intialaiset että ulkomaalaiset sijoittajat näkevät suurta potentiaalia Intiassa. Vuodesta 2017 tulikin ennätysvuosi mitattuna sijoituksilla startup-yrityksiin Intian teknologiasektorilla. Investointeja rekisteröitiin 885, ja niiden arvo oli 13,5 miljardia dollaria. Luku oli liki kolminkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.  

– Tämä on hyvä globaali esimerkki siitä, miten startup-yritykset toimivat yhdessä vakiintuneiden toimijoiden kanssa, Singaporesta käsin aasialaisiin fintech-startupeihin sijoittava Vladislav Solodkiy kommentoi.

– Singaporessa ja Hongkongissa finanssiala on pitkälle kehittynyt, mutta ei samassa mittakaavassa kuin Intiassa, ja yhteistyötä tehdään enemmän vakiintuneiden pankkien kanssa. Intiassa ei käytetä yhtä paljon rahaa suuriin neuvottelukokouksiin ja sen sellaiseen. Sen sijaan on ymmärretty, että perinteiset pankit eivät pysty samaan kuin uudet toimijat, ja tämän takia on annettu yrittäjille mahdollisuus, hän sanoo.

Faktaa: Intian teknologiainvestoinnit

  • Vuosi 2017 oli ennätysvuosi Intian teknologiasektorilla toimiviin startup-yrityksiin kohdistuvissa sijoituksissa. Kaiken kaikkiaan tehtiin 885 investointia, joiden arvo oli yhteensä 13,5 miljardia dollaria. Luku on liki kolminkertainen edelliseen vuoteen verrattuna.
  • Investointien lukumäärä kuitenkin kutistui, mikä viittaa siihen, että kiinnostuksen kohteet ovat harvalukuisempia, mutta kehittyneempiä. Jos kolmea isointa investointia ei lasketa mukaan, nousu vuodesta 2016 vuoteen 2017 oli 36 prosenttia.
  • Verkkokauppa houkutteli sijoittajia eniten (4,6 miljardia dollaria investointeja), kakkosena oli fintech (3,1 miljardia dollaria).
  • Maantieteellisesti investoinnit jakautuvat ensisijaisesti suurkaupunkien Bangaloren, New Delhin, Mumbain, Hyderabadin ja Chennain kesken. Etelä-Intian Bangaloressa toimivat teknologia-startupit korjasivat viime vuonna yli puolet investointipotista.

Lähde: Indien Tech Startup Funding Report 2017

Suurta kysyntää ja paljon tukea

Intian hallitus tukee startupeja monin tavoin. Cognitif.ai on yksi uusista teknologiayrityksistä, joka on hyötynyt tuesta. 

– Meidän ei tarvitse maksaa veroja kolmeen vuoteen, mikä on valtava etu. Saamme myös juridista apua ja patenttien hakeminen ja tavaramerkkien rekisteröinti maksaa meille kymmenesosan oikeasta hinnasta, yrityksen pari vuotta sitten perustanut Kanishka Nithin selittää.

Tapasimme Nithinin yhdessä Bangaloren monista teknologiapuistoista, joista teknologiayritykset saavat vuokrata tiloja edullisesti. Kahvibaareja ja pizzapaikkoja löytyy vieri vierestä ja joukko nuoria intialaisia on kansoittanut terassit iltapäiväauringossa. Tunnelma on rento ja kansainvälinen.

– Me autamme tietokoneita näkemään samalla tavalla kuin ihmiset. Ihmiset ovat biologisesti kehittyneet näkemään ja ymmärtämään yhteyksiä. Sellaista taitoa tietokoneilla ei ole. Rakennamme alustaa, jonka avulla tietokone voi nähdä joitakin yhteyksiä, mutta sellaisessa mittakaavassa, johon ihminen ei ikinä tule pystymään, Kanishka Nithin kertoo yrityksensä liikeideasta.

Tällaiselle tekoälylle on kansainvälistä kysyntää ja Cognitif.ai onkin saanut sijoittajat innostumaan. 

Pyöreillä designsilmälaseillaan ja täydellisellä englannin kielellään Kanishka Nithin sopisi hyvin Piilaakson yrittäjäympäristöön. Hän kuitekin valitsi Bangaloren.

– Täällä työvoima on halvempaa, mutta ei välttämättä vähemmän osaavaa, hän toteaa.

Miljoonakaupunki Etelä-Intiassa on pitkään ollut Intian it-pääkaupunki, joka ajan myötä on luonut vahvan yrityskulttuurin. Teknologia-startupit keräsivät viime vuonna 7,5 miljardia dollaria, mikä on noin puolet maan kaikista investoinneista sektorille.

Bangalore
Bangalore

Pitkä matka Kiinaan

Sijoittajat ovat jo pitkään nähneet potentiaalia Intian teknologiasektorilla. Vuosina 2014 ja 2015 investointien määrä startup-sektorilla kasvoi huimaa tahtia. Toiveet osumasta seuraavaan it-kultasuoneen olivat niin suureet, että valtava määrä rahaa laitettiin myös kyseenalaisiin projekteihin. Totuus valkeni vuonna 2016, kun suuri määrä startupeja joutui laittamaan lapun oveen ja jotkut isoimmista ulkomaisista sijoittajista joutuivat myöntämään tappionsa. Nyt sijoittajat ovat palanneet, mutta monella on eri taktiikka – vaikka viime vuoden kokonaisinvestoinnit olivat ennätyksellisen suuret, summa jaettiin harvemman toimijan kesken. Vladislav Solodkiyn mukaan nyt puhutaan Intiaan kohdistuvan kiinnostuksen toisesta aallosta, jossa ovat etusijalla kokeneemmat yritykset. Hän ei pelkää, että matto vedetään taas sijoittajien jalkojen alta. 

– Vielä on pitkä matka esimerkiksi Kiinassa vallitsevaan tilanteeseen, jossa miljardit irtoavat helposti. Intia on kiinnostava, koska startup-ympäristö kehittyy huimaa vauhtia ja koska monella uudella toimijalla on silmää sekä kotimarkkinoiden tarjoamille mahdollisuuksille että pidemmällä aikavälillä kansainvälisten markkinoiden potentiaalille. Kiinassa lähes kaikki toiminta suuntautuu kotimaan markkinoille, hän sanoo.

Cognitif.ai on hyvä esimerkki tästä: yrityksellä on kahdeksan asiakasta, josta vain kaksi on intialaisia. Yksi yrityksen sijoittajista on pääomarahasto BEENEXT. Rahaston osakas, hollantilainen Dirk van Quaquebeke, on työskennellyt aasialaisten yrittäjien kanssa viimeiset kymmenen vuotta ja seurannut Intian kehitystä läheltä. 

– Olin mukana, kun yritimme tuoda ensimmäisen verkkokauppa-alustan Intiaan vuonna 2009, mutta silloin markkina ei ollut vielä valmis siihen. Luotto verkkokauppoihin oli huono, ja tuli todella kalliiksi kouluttaa markkinoita ja rakentaa tarvittava luottamus. Nykyään tämä ei ole mikään ongelma. Kuluttajien luottamus sähköisiin ratkaisuihin on aivan eri tasolla, hän sanoo.