Skier skiing downhill in high mountains
Kirjoittanut:
Lasse Karner

Etelä-Koreassa olympialaiset synnyttävät optimismia – mutta voiko maan kasvu vielä jatkua?

Talouden hienot tunnusluvut ja merkit lämpenevistä väleistä pohjoisen arvaamattoman naapurin kanssa ovat saaneet eteläkorealaiset optimistisiksi olympialaisten kynnyksellä. Mutta ilo voi jäädä lyhyeksi.

Näytä lisää:
Aasia.

Etelä-Koreassa on jo vuosia odotettu 9. helmikuuta 2018. Päivä, jolloin yli 90 maan urheilijat marssivat uudenkarhealle olympiastadionille Pyeongchangin talviolympialaisten avajaisiin. Kahden viikon aikana urheilijat kilpailevat maailman parhaimman tittelistä 15 lajissa lumilautailusta mäkihyppyyn. Kerta ei ole ensimmäinen Etelä-Korealle, sillä maassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1988. 

Muuttunut maa

Maa on monessa mielessä muuttunut täysin. Etelä-Korea on lähes kaikilla mittareilla ottanut aimo harppauksen eteenpäin. Taloudellisesti, teknisesti, sosiaalisesti ja kulttuurillisesti on vaikea löytää yhtäläisyyksiä vuosien 1988 ja 2018 välillä. Ja juuri tämän maa haluaa nyt näyttää muulle maailmalle. Ultramodernin, demokraattisen yhteiskunnan, joka on koti joillekin maailman suurimmille yrityksille ja korkeasti koulutetulle väestölle. 

Kaiken kaikkiaan eteläkorealaisilla on aihetta optimistisuuteen, kun järjestyksessä 23 talviolympialaiset ovat valmiina alkamaan. Talous on vahva bruttokansantuotteen kasvaessa yli kolmen prosentin vauhdilla, minkä odotetaan jatkuvan vuoden loppuun. Vienti yllätti viime vuonna 18 prosentin kasvulla, ja yhteydet Kiinaan, joka on Etelä-Korean tärkein kauppakumppani, paranivat pitkän keskinäisen kriisin jälkeen.

Samaan aikaan rauha on laskeutunut levottoman viime vuoden jälkeen, jolloin maan presidentti erotettiin hänen sotkeuduttuaan korruptioskandaaliin, joka kaatoi myös monia yritysjohtajia. Tulevat olympialaiset ovat lisäksi tervetullut syy hillitä geopoliittisia jännitteitä Korean niemimaalla. Arkkivihollinen pohjoisessa on pitkään jatkanut sotilaallista retoriikkaansa sekä ohjusjärjestelmiensä kehittämistä ja ydinaseidensa testausta Etelä-Korean turhautumisesta huolimatta.

Siksi oli yllättävää, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un uudenvuodenpuheessaan kannusti olympiarauhaan. Tämän seurauksena Koreat aloittivat ensimmäiset suorat neuvottelunsa yli kahteen vuoteen ja päättivät antaa kaikkien korealaisten urheilijoiden osallistua saman lipun alla avausseremoniaan Pyeongchangissa. Vaikka olympianeuvottelut eivät poista pohjoiskorealaista ydinuhkaa, Soul on katsonut, että ne ovat askel oikeaan suuntaan.

 

Etelä-Korea

  • Virallinen nimi: Korean tasavalta
  • Väkiluku: 51 miljoonaa
  • Pääkaupunki: Soul
  • Pinta-ala: 99 720 km2
  • BKT per asukas: 37 740 USD
  • Valuutta: Won 
  • Tärkeimmät vientituotteet: Koneet, elektroniikka ja moottoriajoneuvot

Lähteet: CIA World Factbook ja Kansainvälinen valuuttarahasto​​​​​​​ 

Pysyvästi paremmat ajat?

Talous ja ulkopoliittinen tilanne näyttävät valoisilta, mutta näiden jatkumisesta ei ole varmuutta. Soulin kansallisen yliopiston taloustieteen professori Sangin Park arvelee, että positiivinen vire on hetkellistä. Hänen mielestään talouden noususuhdanne johtuu lähinnä puolijohteiden epätavallisen suuresta kysynnästä. Puolijohteet ovat Etelä-Korean suurimpia vientituotteita. Maan muihin tärkeimpiin sektoreihin kohdistuu paineita. 

– Tuotantosektorin osuus BKT:sta on noin 30 prosenttia. Tämä on valtavan suuri luku, mutta kilpailukykymme heikkenee tärkeimmillä sektoreilla kuten autoteollisuudessa, terästuotannossa, laivanrakennuksessa ja kemikaalien valmistuksessa. Kiina ja muut maat hilautuvat lähemmäksi eivätkä eteläkorealaiset valmistajat ole samalla teknisellä tasolla kuin kilpailijat Saksassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa. Painetta syntyy joka puolella, Park sanoo.

Näillä aloilla on paljon perheomisteisia monialayrityksiä, niin kutsuttuja chaeboleja, joilla on äärimmäisen paljon valtaa. Chaebolit, joihin lukeutuvat muun muassa Hyundai, LG, Samsung ja SK, ovat olleet mukana rakentamassa maan taloutta alusta asti. Ne ovat jo pitkään vaikuttaneet merkittävästi talouden lisäksi koko yhteiskunnan kehitykseen ja hallitusten politiikkaan. Moni asiantuntija ja analyytikko on kuitenkin huomauttanut, että chaebolien asema ei ole niin vankkumaton kuin ennen.

– Pohjimmiltaan järjestelmä on mallinnettu 1930-luvun fasistisen Japanin mukaan, jossa muutama iso perheyritys teki yhteistyötä hallituksen ja armeijan kanssa. Ei ole yllättävää, että tämän kaltainen yrityskulttuuri on törmäyskurssilla modernin ja demokraattisen Etelä-Korean kanssa, Samsungista tänä vuonna julkaistavan kirjan kirjoittanut Geoffrey Cain kertoo.

– Vanhempi sukupolvi suhtautuu ehkä liiankin ihailevasti chaeboleihin ja niiden osuuteen modernin Etelä-Korean rakentamisessa. Kuilu nuoreen sukupolveen, joka kasvoi diktatuurin jälkeisessä demokraattisessa maassa, on valtava, hän lisää.
 

 

Ski jump in South Korea
Hiihtokeskus Pyeongchangissa

Eteläkorealaiset vaativat oikeudenmukaisuutta

Skandaali, johon presidentti viime vuonna joutui, on tehnyt selväksi, että eteläkorealaiset eivät hyväksy mitä tahansa. Monta viikkoa kymmenettuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Soulin keskustaan vaatimaan silloisen presidentin, Park Geun-hyen erottamista. He onnistuivat. Presidentti erotettiin virkasyytemenettelyn jälkeen hänen sotkeuduttuaan lahjuksiin ja vallan väärinkäyttöön.

Toinen skandaalin päähenkilöistä oli Samsungin vallanperijä, Lee Jae-yong. Hänet tuomittiin viiden vuoden vankeuteen lahjonnasta ja yrityksistä saada ystävänpalveluksia presidentiltä. Oikeusjutun ydin on kahden yrityksen kiistanalainen yhdistyminen Samsung-konsernissa, jonka myötä Lee Jae-yongin asema yrityksessä vahvistui merkittävistä.

Lee Jae-yong edustaa kolmatta sukupolvea Samsungissa, joka on maan suurin yritys. Sen osuus maan BKT:sta on 15–20 prosenttia. Skandaali on ravisuttanut koko Etelä-Korean yritysmaailmaa ja johtanut suureen uudelleenjärjestelyyn Samsungin johdossa. Mutta yrityksen tuloksessa kriisi ei näy. Edellisvuosi oli maailman suurimmalle puolijohdevalmistajalle taloudellisesti erinomainen.

 

Lee Jae Yong
Lee Jae-yong
Teknojätti Samsungin "kruununprinssi"

– Yrityksen talous on ennätysvahva. Syy, miksi Samsung ja moni muu chaebol edelleen tekee hyvää tulosta, on, että tuotanto kohdistuu valmistusketjun eri vaiheisiin. Samsung ei valmista tuotteita vain omaa tuotantoaan varten, vaan myös kilpailijoille. Kun Apple myy hyvin, tämä tarkoittaa hyviä uutisia myös Samsungille, Geoffrey Cain huomauttaa.

Mutta chaebolien koolla on myös haittapuolensa. 

– Ne käyvät kauppaa itsensä ja toistensa kanssa siinä määrin, että sitä voisi kutsua monopoliasemaksi, joka estää pienempien ja innovatiivisempien yritysten pääsyä markkinoille. Tasapainoisempi ja viennistä riippumattomampi talous, jossa kulutuksella on isompi rooli, on välttämätön, Sangin Park painottaa.

Young man shooting at biathlon training

Haasteita tiedossa

– Jos katsomme tulevaisuuteen, Etelä-Korean taloudella on edessään suuria haasteita. Ellei nykyinen hallitus ryhdy suuriin rakenteellisiin uudistuksiin, uskon, että talous on vaikeuksissa neljän tai viiden vuoden kulutta, Sangin Park povaa. 

Voi vain arvailla, miten suuressa mittakaavassa chaebol-jätit ovat halukkaita viemään läpi muutoksia, jotka ovat törmäyskurssilla Etelä-Korean talousmallin kanssa. Olympialaiset on vain yksi esimerkki siitä, kuinka paljon valtaa yrityksillä vielä on. Kaikki ei ole muuttunut Etelä-Korean viime olympialaisista – Samsung ja muut chaebolit ovat edelleen tärkeimpiä sponsoreita.

– Kaikki isot chaebolit ovat tiiviisti mukana eteläkorealaisessa urheilussa, mikä juontaa juurensa sotilaallisesta kulttuuriperinnöstä ja käsityksestä, että urheilumenestys tuo kansallista menestystä. Chaebolit ovat perustaneet isoja rahastoja, jotka tukevat urheilutapahtumia sekä eliittiurheilijoita ja heidän harjoitteluaan, Geoffrey Cain toteaa.

Eteläkorealaisen valitustuomioistuimen vastikään antamalla päätöksellä Samsungin vallanperijä Lee Jae-yong saa seurata olympialaisia vapaalla jalalla, vaikka aiemmin annettu tuomio jäi osin voimaan. Lee Jae-yong sai osakseen samanlaista erityiskohtelua kuin hänen isänsä veropetoksen jälkeen vuonna 2008. Silloinen presidentti armahti Samsung-johtajan, jotta tämä voisi jatkaa Kansainvälisessä olympiakomiteassa ja varmistaa, että Etelä-Korea saisi järjestää talviolympialaiset 2018.

 

Tässä artikkelissa esitetyt yhtiöitä ja rahastoja koskevat näkemykset eivät ole Nordean antamia suosituksia. Keskustele aina sijoitusneuvojasi kanssa ennen sijoituspäätöksen tekemistä.