Loading

0:00/0:00

Kirjoittanut:
Filippa Strandänger

Ilmastonmuutos Australiassa: Maanosa kuilun partaalla

Ilmastonmuutos on ottanut kuristusotteen Australiasta, jossa lämpöennätykset rikkoutuvat jatkuvasti aiheuttaen pitkiä kuivia kausia ja merkittävää vahinkoa maailmaan suurimmalle koralliriutalle, Isolle valliriutalle.

Sasja Beslik
Sasja Beslik
Nordean vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja

Nordean vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Sasja Beslik on vieraillut Australiassa saadakseen paremman käsityksen ilmastonmuutoksen seurauksista maassa.

– Ihmisinä ja sijoittajina meidän on tehtävä kaikkemme. Meidän pitää sijoittaa ratkaisuihin ja yrityksiin, jotka hillitsevät tätä kehitystä. Meidän on löydettävä keino, jolla voimme investoida ongelmia ratkoviin eikä niitä aiheuttaviin asioihin, Sasja Beslik sanoo.

Katso silmiä avaava lyhytdokumentti yllä.

 

Äärimmäinen kuumuus Australiassa

Australia on esimerkki siitä, miten ilmastonmuutoksen aiheuttamat äärimmäiset sääolosuhteet vaikuttavat muuhun maailmaan lähitulevaisuudessa. Äärisää tulee kalliiksi monelle australialaiselle, jonka arki on uhattuna, ja samalla luontoa tuhoutuu hirveällä tahdilla.

Lämpimän ja kuivan ilmastonsa vuoksi Australia on yksi maailman haavoittuvimmista maista ilmastonmuutokselle. Maa on kärsinyt valtavasti kuivuudesta.

Eric Crosby on maanviljelijä Queenslandissa, Koillis-Australiassa, ja yksi kuivuuden uhreista. Normaalisti hänellä on 1 500 nautaa, mutta äärimmäisen kuivien olosuhteiden takia hänen karjassaan on nyt vain noin 200 eläintä. Hänen tilansa maat ovat kuivemmat kuin koskaan aikaisemmin, ja jos kuivuus jatkuu, hän voi pahimmassa tapauksessa joutua lopettamaan loputkin eläimet.

Eric ei epäile, etteikö jatkuva kuivuus olisi vahvasti yhteydessä globaaliin ilmastonmuutokseen.

– Tämä johtuu ilmastonmuutoksesta ja luulen, että ihmiset ovat vain osasyy siihen. Tietysti olen huolissani. Kukaan minun tilanteessani, tällaisella säällä, ei voi olla muuta kuin huolestunut, hän sanoo.

 

Eric Crosby og Sasja Beslik
Maanviljelijä Eric Crosby (vas.) ja Sasja Beslik Nordeasta.

Ison valliriutan tuhoutuminen

Vuosina 2016 ja 2017 maailman suurimmassa koralliriutassa kävi ennätyksellinen kato, kun koralleja kuoli enemmän kuin koskaan haalistumisen seurauksena. Korallit haalistuvat, kun ne joutuvat kovan stressin alaiseksi, esimerkiksi meriveden lämpötilan nousun vuoksi.

Hälyttävistä olosuhteista huolimatta Australian hallitus on aiheuttamassa lisää vahinkoa Isolle valliriutalle. Vahingot tulevat tuhoamaan riutan kokonaan.

Maa jatkaa fossiilisten polttoaineiden kaivamista. Australia on itse asiassa ohittamassa Indonesian maailman suurimpana hiilen vientimaana. Koralliriuttojen tuhoamiseen vaikuttaa eniten Australia itse.

– Olen sukeltanut Isolla valliriutalla 50 vuotta, ja mielestäni pinnan alla näyttää nyt hautausmaalta, koralliriuttoihin erikoistunut tohtori Charlie Veron sanoo.

 

 

Great Barrier Reef
Iso valliriutta

Poliittista tahtoa tarvitaan

Australian mittava hiilituotanto aiheuttaa massiivisia hiilidioksidipäästöjä. Ilmasto- ja energiatutkija Dylan McConnell antaa oman näkemyksensä mittasuhteista:

– Meillä on tarpeeksi hiiltä 500 vuodeksi tämän päivän energiantuotannolla, hän sanoo.

Poliittista halua tarvitaan kipeästi, jotta hiilikaivostuotannosta päästäisiin siirtymään kestävimpiin energiaratkaisuihin. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt nähtävissä ja lisääntymässä, energiantuotannon uudistamisen aikataulusta ei ole tietoa.

Australialaiset poliitikot tunnustavat kyllä ongelman ja ovat moneen otteeseen ilmoittaneet Ison valliriutan pelastusohjelmista. Mutta muiden muassa Australian Greenpeace on huomauttanut, että maan hallitus ei pureudu todelliseen ongelmaan eli ilmastonmuutokseen. Greenpeacen mielestä syy ongelmiin on yksinkertaisesti hallituksen tuki maan hiilituotannolle.