Aurinkopaneelit
Kirjoittanut:
Charlotte Holst

Aurinkoenergiasta tulee helppoa käyttäjille: ”Eihän tämä ole kovin monimutkaista”

Aurinkoenergiaa on aiempaa helpompaa ja edullisempaa asentaa myös kotiin. Ikea myy jo aurinkopaneeleja neljässä maassa ja kohta tähän listaan lisätään 15 maata. Me keskustelimme huonekalujätin ja pienemmän tuottajan kanssa aurinkoenergian ja energian varastoinnin eri näkökulmista.

Näytä lisää:
Lars Nørgaard
Lars Nørgaard
Ohjelmistoinsinööri

Aurinko, tämä lähes ehtymätön energianlähde, on yhä suuremmassa roolissa energian tuotannossa. Fagbladet Ingeniøren -lehden mukaan aurinkoenergiaa rakennettiin viime vuonna ennätystahtiin – maailmanlaajuisesti aurinkosähköasennuksia tehtiin 75 gigawatin edestä. Globaalisti tämä tarkoittaa 33 prosentin kasvua.

Myös yksittäiset kuluttajat ovat heränneet aurinkoenergian tarjoamiin mahdollisuuksiin, ja he asentavat nyt innokkaasti aurinkopaneeleja omaan käyttöön. Yksi heistä on ohjelmistokehittäjä Lars Nørgaard Själlannin Hvalsøsta. Hänen aurinkopaneelinsa asennettiin kesäkuussa tänä vuonna.

– Niin asentaminen kuin käyttöönottokin käyvät melko helposti. Ehkei ihan sama juttu kuin Ikea-kalusteiden kokoaminen, mutta ei kovin paljon monimutkaisempaa, hän sanoo.

Lars Nørgaardin laitteisto on säädetty niin, että energiantuotanto on mahdollisimman hyvä pitkällä tähtäimellä. Hän arvioi, että joutuu talvella ostamaan sähköä, mutta että kesällä syntyy ylijäämää. Laitteisto tulee maksamaan itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

Kasvava kiinnostus energiaan

Kiinnostus sähköntuotannon omavaraisuutta kohtaan kasvaa. Norjalaisen Green Energyn myyjä, Jens Ottosen kokee, että kuluttajien kiinnostus hankkia omia aurinkopaneeleja ja akkuja on kasvanut huomattavasti, epävarmoista tukijärjestelmistä huolimatta.

– 90 prosenttia meillä asioivista kysyy akkuratkaisuja. Ihmiset ovat kyllästyneet erilaisiin maksuihin. Siksi halutaan jotain, joka on omaa, Jens Ottosen kertoo.

Esimerkiksi Tanskassa aurinkopaneeleiden omistajat saattoivat ennen vuoden 2012 tukimuutoksia varastoida kesän aikana kerättyä sähköä ja ottaa sitä maksutta käyttöön kun ilmat kylmeni. Tämä kuitenkin loppui kun tukia muutettiin ja koko ala on sen jälkeen ollut poliittisten kamppailuiden kohteena, mikä on lisännyt kuluttajien ja sijoittajien epävarmuutta.

Nyt puhaltavat kuitenkin asiantuntijoiden mukaan sellaiset tekniikan tuulet, jotka tekevät väännön maksuista turhaksi. Lyhyen ajan sisällä aurinkoenergian asentamisesta tulee niin edullista, että se on kannattavaa kaikissa tilanteissa.

– Kiinnostus kasvaa samaa vauhtia kuin tekniikka kehittyy, Jens Ottosen sanoo.

 

Lars Nørgaard

Lihapullia ja aurinkopaneeleja

Yksi iso, ja kenties hieman yllättävä pelaaja, joka on valloittanut aurinkoenergiaratkaisujen markkinakentän, on ruotsalainen huonekalujätti Ikea.

– Jos katsotaan kymmenen vuotta eteenpäin, hinnat ovat tulleet niin alas ja tehokkuus parantunut niin paljon, että aurinkoenergiaa voi asentaa ilman julkisia tukia. Tämä muutos tulee tapahtumaan nopeasti kun tekniikka kehittyy niin, että voimme yhä enenevissä määrin varastoida sähköä kotona, Ikean vastuullisuusjohtaja Jonas Engberg kommentoi.

Ikea arvioi, että kotitaloudet tulevat hyödyntämään aurinkoenergiaa siinä määrin, että tuotteiden on kuuluttava sen valikoimaan. Jo nyt aurinkopaneeleja voi ostaa Ikeasta neljässä maassa ja kohta maita on 15 lisää. Nyt niitä saa muun muassa Hollannissa ja Isossa-Britanniassa, mutta ei esimerkiksi Suomesta.

– Tuotteiden saaminen markkinoille ei nimittäin ole ihan helppoa, Jonas Engberg sanoo.

– Aurinkopaneelit eivät ole tyypillinen Ikea-tuote. On lukuisia asennuksia, joihin meillä ei ole pätevyyttä, ja laitteiden huolto on myös asia erikseen. Meidän on siis ollut pakko ratkaista miten tämä työ tehdään – itse vai yhteistyössä ulkoisten palveluntuottajien kanssa, hän jatkaa.

Huonekalujätin on muun muassa ollut pakko ottaa asiantuntija-apua eri maiden lainsäädännön tulkitsemiseen, koska aurinkoenergiaan sovelletaan hyvin erilaisia ehtoja ja sääntöjä maasta riippuen.

– Toisaalta on määräyksiä, jotka eroavat maittain. Toisaalta on sitten erilaisia mittausjärjestelmiä ja sähköverkkojen rakenteita, joiden takia emme voi tarjota yhtä ja samaa ratkaisua kaikkialla. Tästä syystä meillä on kestänyt suunniteltua kauemmin tuoda aurinkopaneelit myyntiin, Jonas Engberg sanoo.

 

Uusiutuva energianlähde

Maapallolle tuleva auringon säteilyn kokonaisteho on 120 000 terawattia vuodessa. Tämä on 20 000 kertaa enemmän kuin koko maailman energiankulutus.

Lähde: Office of Science, US Department of Energy

Aurinkoenergian hinta

Sveitsissä täydellinen aurinkoenergiapaketti akkuineen maksaa noin 9 000 euroa. Ikean kanta-asiakkaat saavat hinnasta 15 prosenttia alennusta.
Investointi maksaa itsensä takaisin keskimäärin 7-10 vuodessa riippuen mm. paneelien koosta ja katon suunnasta sekä kaltevuudesta.

Lähde: Ikea
 

Hinnat romahtavat

Ikean on opittava tuntemaan markkinat ja löydettävä oikeat yhteistyökuviot. Mutta tavoite on selkeä – aurinkoenergia ja siihen kuuluvat akut tulevat osaksi valikoimaa kaikissa tavarataloissa ja asennuksesta tehdään helppoa ja turvallista.

– Haluamme mahdollistaa kestävämmän elämäntavan isoille massoille. Välineinä käytämme LED-lamppuja, jätteiden lajittelua jne. Me myymme todella paljon tuotteita, jotka käyttävät sähköä, ja näemme mahdollisuuksia myös energian toimittamisessa kuluttajille, Jonas Engberg sanoo.

Ikea onkin harjoitellut omilla tavarataloillaan.

– Päämäärämme on vuonna 2020 tuottaa enemmän sähköä kuin kulutamme. Tämän takia olemme muun muassa tehneet suuria investointeja tavarataloihimme asennettuihin aurinkopaneeleihin ja ottaneet opiksemme tästä. Olemme huomanneet, että hinnat laskevat ja tehokkuus lisääntyy. Hinnat ovat romahtaneet jo viimeisen kymmenen vuoden aikana verrattuna tuottoon. Siksi nämä markkinat kiinnostavat meitä.

Tähtäimessä omavaraisuus

Jens Ottosenilla on aurinkopaneeleja, sähköautoja ja kotitekoinen akku, jolla hän kertoo tekevänsä kokeita. Hän on yksi niistä, jotka suhtautuvat intohimoisesti uusiutuviin energiamuotoihin. Mutta Jens Ottosen on yhteydessä moneen tavalliseen kuluttajaan, joiden hän kokee olevan innostuneita toimimaan ilmastoystävällisesti, mutta jotka myös haluavat olla omavaraisia energiantuotannon suhteen.

– Moni haaveilee katkaisevansa yhteydet sähköverkkoon kokonaan ja huolehtivansa energiantuotannosta kokonaan itse, se on ihan varmaa. Mielestäni tällainen tilanne voisi hyvinkin olla mahdollinen.

Ikean Jonas Engberg on myös melko varma siitä, että aurinkopaneeleista tulee hittituote.

– Olemme varmoja, että yhä useampi haluaa tuottaa ja myydä aurinkopaneeleja. Jos me voimme tehdä tästä kannattavaa, niin voivat myös muut. Ja ehkä voimme isona brändinä olla mukana parantamassa tietoisuutta aurinkoenergiasta.